Livios: Bouwen aan morgen


Technilady

  Lid sinds 26/08/2016

 • Andere professioneel
 • Lid sinds 26/08/2016
 • 0 vragen gesteld
 • 7 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Technilady
 • Andere professioneel
Privébericht

Geschiedenis


Warmtepomp en radiatoren: onmogelijke combinatie?

Reactie van Technilady

Beste Kris,

Inderdaad heeft aan het fosiele energiegebruik weinig invloed op de protomonnee... of toch nog niet. (Er zijn landen waar dat wel al zo is)

Als je dan weet dat de CO2 uitstoot voor de productie van 1kWh elektriciteit 0.76 kg/kWh bedraagd en deze voor de verbranding van 1 kWh gas 0.18 kg/kWh, dan denk ik dat er over de impact op ons milieu toch al wel iets te zeggen valt! (bron:https://www.lne.be/co2meter)

Dat het hier gaat over een warmtepomp staat buiten kijf. Het verschil met tussen een gasabsorptiewarmtepomp en een elektrische warmtepomp is de manier waarop de compressie gebeurd. Bij een elektrische warmtepomp spreekt men ven mechanische compressie (zie het verhaal van de fietspomp: Bij pompen ontstaat er drukverhoging en wekt men warmte op). Bij absorptie spreekt men van thermische compressie (de pot met water met het deksel op, op een vuurzetten en zo krijgt men drukverhoging en opwarming. 

Daarenboven gaat men door het opnieuw vermengen van de natuurlijke koelmiddelen en een gedeelte energie uit de natuurlijke bron een exothermische reactie krijgen waardoor er opnieuw warmte vrijkomt die aan het CV circuit kan worden afgegeven. Hierdoor krijgen we 65°C watertemperatuur. Verder bestaat het absorptie principe ook uit een verdamper en een condensor net zoals elke andere warmtepomp.

Er zijn inderdaad andere merken die claimen met een elektrische warmtepomp 65°C te kunnen halen, en dat zal zeker zo zijn. De vraag is met welke rendementen ze dit dan doen...

Dan is er nog het verhaal van het sanitair warm water... met gasabsorptie buffer je sww aan 65°C zonder gebruik te moeten maken van een elektrische weerstand (rendement 1 op 1)om aan deze temperatuur te kunnen komen.

Als we gaan spreken over prijs en terugverdientijd nodig ik je uit om de investering te gaan bekijken van een elektrische warmtepomp van een zelfde vermogen + de investering die je moet doen in PV panelen om deze warmtepomp op een betaalbare manier te gaan laten draaien en daar de terugverdientijd van gaan te berekenen. Vergeet niet dat de zonnepanelen het meeste energie opwekken wanneer je deze het minst nodig hebt (ttz. op zonnige momenten). Indien je de geproduceerde energie van deze PV panelen wil gaan bufferen, moet je ook nog de investeringskost van de batterij erbij rekenen.

Gasabsorptie heeft zijn voordelen in bepaalde toepassingsgebieden, net zoals de elektrische warmtepomp dat heeft.

Indien je nog vragen hebt, beantwoord ik ze graag!

Met vriendelijke groet

Hoog verbruik warmtepomp

Reactie van Technilady

Beste Kris, 

Je bedoeld het heel waarschijnlijk goed, maar ik vind het jammer dat je steeds op een heel arrogante manier je mening uit. Kennis is een zaak, maar respect voor elkaar is volgens mij minstens even belangrijk.

Met VRIENDELIJKE groeten

Wat is voordeliger: overal vloerverwarming of enkel beneden en boven radiatoren?

Reactie van Technilady

Ik ben zowel particulier als professional :-)

Voor mijn eigen woning heb ik gekozen voor beneden en in de badkamer boven vloerverwarming en op de kamers een radiator. 

De keuze voor radiatoren gaat hem vooral over het comfort.

Wanneer je vloerverwarming hebt ga je op lage temperatuur, langzaam een ruimte opwarmen. Wanneer de vloerverwarming uit gezet word gaat de ruimte ook langzaam afkoelen. Om te slapen hoeft er geen verwarming te zijn in de kamers, dan kruipen we lekker warm onder de dekens. Maar stel dat je ziek bent of de kinderen willen studeren in hun kamer, dan moet deze op korte termijn opgewarmd worden en liefst terug afgekoeld zijn voor ze aan de nacht beginnen. Dat kan makkelijker met radiatoren.

Ikzelf heb niet voor ventilo convectoren gekozen omwille van de mogelijke geluidshinder. Al valt dat best mee met de niewe generatie.

Voor de korte periode dat je de radiatoren gaat gebruiken, gaat je gasrekening geen gekke sprongen maken. 

Veel succes met het maken van de juiste keuze, en als je verdere info wenst over mijn situatie beantwoord ik ze graag.

Energievoorziening renoveren

Reactie van Technilady

Hallo,

Als ik het goed begrijp is er geen intentie om de woning helemaal opnieuw te gaan isoleren.

Verwarmingsketels zijn meestal niet berekend volgens het warmte verlies van de woning. Wat ik je aanraad is om eens te kijken of je iemand vind om een exacte warmteverliesberekening te doen... Als je gaat voor een nieuwe condensatieketel, laat deze dan het correcte modulatievermogen hebben, van toepassing op jullie woning. De condenserende ketel eventueel gecombineerd met een zonneboiler kan een heel goede oplossing zijn.

Wanneer je kiest voor een ecologischer alternatief moet je rekening houden met een aantal zaken. 

Indien je kiest om een elektrische warmtepomp te plaatsen, moet je zeker ook in PV panelen investeren. een kWh gas kost 0.06€ en een kWh elektriciteit kost 0.21€... Bezint alvoor je begint!

Indien je geen PV panelen zet gebruik je elektriciteit uit de centrale ( slechts 6 à 8% van de huidige elektriciteitsbehoefte word aangemaakt door "groene" alternatieven). Bij de productie van elektriciteit in de centrale heb je 2,5 kW primaire energie nodig om 1kW aan te leveren uit de stekker. 60% van de energie gaat verloren in de productie en het transport... De CO² uitstoot van electriciteit ligt dan ook veel hoger dan deze van gas.

Indien je voor een elektrische warmtepomp kiest maak je watertemperaturen aan van 40°C. Dit wil zeggen dat je de huidige radiatoren moet vervangen door een lage temperatuurs afgiftesysteem, indien deze niet voldoende gedimensioneerd zijn. Ook voor de productie van je sanitair warm water word je hier beperkt in temperatuur, en anders ga je gewoon verder bijverwarmen met een elektrische weerstand, wat ecologisch en economisch niet het beste alternatief is.

Ook het resultaat van de warmteverliesberekening is een belangrijke voor de dimensionering van je elektrische warmtepomp. Hoe me kW je warmtepomp bedraagd, hoe duurder ze is...

Nog een oplossing is een gaswarmtepomp. Deze werkt op "goedkoop" gas, hoge temperatuur en volgens het principe van de condensatieketel, enkel gekoppeld aan een alternatieve energiebron. Hiermee ga je gemiddeld 40% minder gas verbruiken dan bij een condensatieketel. Dit gekoppeld aan een zonneboiler lijkt mij een mooi alternatief voor jullie. (Al ben ik hier mischien niet zo objectief :-))

Als je nog wat moet weten... steeds bereid tot verdere hulp!

mvg

PV panelen met geboorde warmtepomp VS Zonnecollectoren met cv kachel en gasketel

Reactie van Technilady

Beste, aangezien u een gasaansluiting heeft, waarom overweegd u geen gaswarmtepomp? Aardgas is economisch en ecologisch gezien een zeer interessante brandstof. 

Veel succes met het maken van de juiste beslissing!

Indien je meer informatie wenst kan u mij steeds contacteren!