Livios: Bouwen aan morgen


Stv

  Lid sinds 29/01/2014

 • Verbouwer
 • Lid sinds 29/01/2014
 • 7 vragen gesteld
 • 4 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 2 leden bedankt


Stv
 • Verbouwer
Privébericht

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Barstjes in gevel - renovatie omgeving Gent

Sinds enige maanden vallen me barsten op in de muur en de voegen die verduurd zijn (enkele foto's in bijlage). Het is enkel onderaan de gevel, tot aan ongeveer het venstertablet.

Het is een oud huis (1920-1930) dus logisch dat de voegen er slecht uitzien, maar ik vraag me af of we ons zorgen moeten maken over de barsten? Ik wil graag laten onderzoeken wat de exacte oorzaak is daarvan en laten renoveren, maar tot nu toe nog niet echt info gevonden.

Toevallig iemand weet van een goed bedrijf (of meerdere..) in Gent of omgeving? Mij lijkt het zinloos om de gevel op te lappen zonder de oorzaak van die barsten gevonden is.

Alle tips en info welkom! Alvast bedankt!

Barstjes in gevel - renovatie omgeving Gent

Reactie van Aquatec

Beste,

Dit lijkt me echt wel zeer miniem en niets om u echt zorgen over te maken. Als het bouwjaar wat u aangeeft klopt gaat dit wellicht zelfs om een voorzetsteen (plaquette) of nadien voorgemetste (en dus niet dragende) voorzetmuur. De minieme barsten kunnen komen van kleine zettingen van het gebouw door de tijd heen of van optrekkend vocht in de muur en lichte schade door kristallisatiedruk op de plaquette. Een woning van voor 1930 heeft namelijk geen waterkerende laag van origine.

Barstjes in gevel - renovatie omgeving Gent

Reactie van Hugo C.

Het lijken mij ook zeer minieme barsten ten gevolge van zettingen van het gebouw. Is het een rijwoning dan dan is dit best mogelijk het gevolg van bouwwerken  op het naastliggend pand. Ook mogelijk een zetting doordat in het verleden een voorzetgevel werd geplaatst zoals vorige lezer vermeld.

Indien u de gevel zou bekleden met isolatie en een crepielaag dan hoeft u niets te vrezen. Vooreerst zal de isolatie kleine zettingen opvangen en in tweede instantie is er nog de gewapende afwerkingslaag met crepie van 3 tot 5mm dikte. 

Scheidingsmuur isoleren + verstevigen (keuken)

Reactie van Charel

Dat lijkt mij geen slecht idee. Een paar opmerkingen toch:

Ik zou eerst geluidsisolatieplaten (partywall?) tegen de muur plaatsen en dan het houten kader, zodat er zo weinig mogelijk rechtstreeks contact is tussen het houten kader en de muur.Tussen dat kader kan je dan eventueel nog bijkomende isolatie plaatsen. Ik zou ook overwegen om in plaats van twee maal OSB, één maal OSB te plaatsen met daarop nog een laag Gyproc. het zou kunnen dat dit qua geluidsisolatie beter is (na te zien). Een dampscherm is niet nodig bij een gemeenschappelijke muur die eigenlijk als een binnenmuur kan beschouwd worden.

Scheidingsmuur isoleren + verstevigen (keuken)

Reactie van muddy jackals

We hebben besloten het volgende te doen (na overleg met een aannemer):

-een cm accorub tegen de muur lijmen

-houten, losstaand kader

-kader opvullen met 6cm Rockwool 431

-dichtmaken met 18mm OSB

-daartegen komt de keuken

Alvast bedankt voor alle tips en feedback!

Geen probleem.

Accorub tegen de muur lijmen heeft m.i. geen nut. Wat wel kan is je houten kader op een accorub mat zetten of - nog beter - volledig rondom rond accorub aanbrengen. Op die manier is je kader volledig ontkoppeld. In het slechtste geval heb je dan nog punt-koppelingen met omliggende constructie. Je OSB mag dan ook wel geen contact maken met de omliggende constructie.

Scheidingsmuur isoleren + verstevigen (keuken)

Reactie van Stv

hey Nick! Late reactie, was een tijd m'n passwoord kwijt en kon het niet resetten :)

Anyway: het resultaat is heel goed gelukt, letterlijk niets van geluid van de buren komt er nog door (beter dan ik had verwacht). We hebben eerst een cm acoustische isolatie aangebracht tegen de scheidingswand, daarna houten kader (los van de vloer en muren via een rubberband), dat kader opgevuld met isolatie en 2x OSB plaat. Vervolgens tegen die OSB plaat de keuken gezet / kastjes gehangen etc. 

Woonkamer muur na-isoleren

2 reacties ·

Doordat we de buren té goed horen wil ik de gezamelijke muur na-isoleren (vooral acoustisch) en de muren gelijktrekken met de uitsteking van de schouw (zie foto).

Ik zou:

1. acoustische isolatie tegen de muur lijmen

2. een kader maken met dunne latten op die isolatie tegen de muur te houden

3. een luchtspouw laten

4. dan een kader zetten met rockwool ertussen, en dichtmaken met OSB + Gyproc

Heeft zo'n luchtspouw nut of is het beter om dit volledig op te vullen?

Alle tips zijn welkom, alvast bedankt!

Woonkamer muur na-isoleren

2 reacties ·

Reactie van HugoCo

De uitsteek van een schoorsteen is al vlug 20 à 28cm. Geluidsisolatie kan men verbeteren door materialen te nemen met een sterk verschillende kritische frequentie. vb baksteen, geluidsisolatie bv 4cm Isover Partywall, en een veel lichtere steen zoals cellenbeton of gibsblokken. De isolatie zou ik met nylonpluggen op de muur bevestigen. Houten latten kunnen dan weer via de schroeven of nagels geluiden overbrengen.

Een voorzet holle wand met gyproc geeft ook goede resultaten vanwege zijn "verende"werking. Eigenaardig genoeg zou het aanbrengen van geluidsisolatie in een  holle wand weinig tot geen effect hebben.

Woonkamer muur na-isoleren

2 reacties ·

Reactie van Hugo C.

Blijft natuurlijk de schoorsteen waardoor via de gemene muur een rechtstreekse koppeling tussen de twee woonruimtes blijft bestaan. Best mogelijk dat je ook nog verplicht zal zijn om de schoorsteen in te pakken.

1 2 · Volgende