Livios: Bouwen aan morgen


Steph_90

  Lid sinds 18/03/2019

 • Verbouwer
 • Lid sinds 18/03/2019
 • 3 vragen gesteld
 • 5 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Steph_90
 • Verbouwer
Privébericht

Geschiedenis


Gevelafwerking

2 reacties ·

Goeiemorgen,

Wij hebben één buitenmuur dat moet voldoen aan EPB-eisen, de rest zit ingesloten.

We zouden deze muur optrekken in ytongstenen, we gingen er nu vanuit dat we de muur gingen afwerken in gevelpleister en dat we deze werken zelf gingen uitvoeren. De buitenmur heeft een oppervlakte van nog geen 8m2. Voor de diepte van de muur zitten we ook heel beperkt, daarom dat ik ook de keuze maakte om met gevelpleister te werken. 

Volgens het EPB-verslag moet er isolatie voorzien worden van 12 cm breed. 

Nu vroeg ik mij ook af of het niet mogelijk is om aan EPS een beplating op te hangen/te kleven en deze dan te schilderen? 

Of hebben jullie soms tips om een muur goedkoop af te werken en dat je de werken zelf kan uitvoeren, en waarbij je niet veel dikte nodig hebt? Als we iemand gaan moeten zoeken die wilt komen voor nog geen 8 m2, gaan we lang mogen zoeken vrees ik en gaan we ons blauw betalen.

Alvast bedankt!

Gevelafwerking

2 reacties ·

Reactie van Hugo C.

EPS isolatie wordt vooral aanbevolen indien men als afwerklaag crepie neemt. Indien men met platen, of kunststofplanchetten werkt kan men beter met pir-isolatieplaten werken. Eerst worden de isolatieplaten op de muur gekleefd met isolatieschuim, vervolgens brengt men verticale latten aan die met lange schroeven door de isolatie in de muur worden bevestigd. Hierop plaatst men dan de afwerking. Het is wel noodzakelijk dat er ventilatie is tussen isolatie en afwerklaag.Pir isoleert ongeveer 30% beter dan EPS , dus mag de dikte met 30% vermindert worden (9 of 10cm dikte)

Afbreken afdak

10 reacties ·

Reactie van Hugo C.

De aanvraag voor afbraak kan met een eenvoudig dossier gebeuren. Geen architect nodig als je zelf wat kan tekenen.

Afbreken afdak

10 reacties ·

Reactie van StaalBouw


 Wel moet ik zorgen dat de muur van de buur beschermd is tegen wind en regen. 

Welke redenering zit hier dan achter? Wat als er nooit een afdak was geplaatst?

Ja dat heb ik mij ook afgevraagd! Omdat wij de toestand wijzigen, zou die muur van de buur bloot kunnen komen te staan. Maar dat is natuurlijk zever. hij heeft ook ooit bloot gestaan.. 

Ik zou hierover toch meer wettelijke bepalingen opvragen bij de gemeente. In vele gemeenten is zo'n stedenbouwkundige ambtenaar aangesteld die naar eigen goeddunken zelf beslissingen neemt over zulke "randzaken".

Is die gemene muur enkele ter afscheiding van percelen of is dat ook een buitenmur van uw buur zijn woning?

Afbreken afdak

10 reacties ·

Reactie van Steph_90

Die buur heeft hetzelfde gedaan zoals bij ons gedaan is. Een afdek geplaatst. Hij gebruikt dit als binnenruimte. Sowieso moeten de die muur afwerken, want die muur staat nu heel lelijj

Veiligheidscoördinator aanstellen?

We gaan een melding doen van een uitbouw, met hulp van een architect. De werken worden volledig door ons zelf uitgevoerd, dus eigenlijk hebben we geen veiligheidscoördinator nodig.

Nu willen we aan twee ramen van het hoofdgebouw het enkel glas vervangen door dubbel glas, hiervoor moeten we wel iemand laten komen. Ook zullen we waarschijnlijk onze elektriciteitsteller moeten laten vernieuwen. Dienen we dan een veiligheidscoordinator aan te stellen? Want deze werken zijn niet vergunningsplichtig. En de melding slaat totaal niet op het hoofdgebouw.

Ik denk niet dat mensen die hun huis laten verven, nieuwe vloer leggen,.. etc een veiligheidscoordinator aanstellen hiervoor. 

Veiligheidscoördinator aanstellen?

Reactie van kas

Al effe gelden dat ik daarmee te mken had. 

Maar een veiligheidscoordinator is verplicht vanaf werken groter dan 25.000€. 

Of als er meerdere aannemers aan het werk zijn. OPGELET dit moet niet perse gelijktijdig, zelfs met een interval van enkele weken , maanden wordt aanzien als meerdere aannemers.

Ook rekening houden met leveranciers die materialen, grondstoffen leveren. Dit is ook aanleiding tot het aanstellen van een coordinator.

Meeste aannemers zijn door ervaring zelf veiligheidscoordinator, dus vraag het even aan je aannemer.

Veiligheidscoördinator aanstellen?