Livios: Bouwen aan morgen


StaalBouw

  Lid sinds 26/02/2016

 • Andere particulier
 • Lid sinds 26/02/2016
 • 2 vragen gesteld
 • 54 vragen beantwoord
 • 1 vraag goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 6 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


StaalBouw
 • Andere particulier | Woont in Sint-Niklaas
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 · Volgende

Realistisch bouwproject qua budget

3 reacties ·

Reactie van StaalBouw

Is het realistisch om een moderne kubusvormige woning met plat dak te zetten, van 130 a 140 m², voor 200 000 euro inclusief btw en architect?

200.000 euro, inclusief btw, architect,
stabiliteitsingenieur, veiligheidscoördinator, EPB-verslaggever, etc... + alle extra's dankzij allerlei steeds strenger wordende normen...

'k vrees er voor, eerlijk gezegd

Architect - nog geen contract

Reactie van StaalBouw

Wij kregen geen reactie meer van onze architect. Aangetekend schrijven kwam jammer genoeg terug. Op onze pas stond geen aanvraag, wij hebben enkel een plan manueel ondertekend. Wij hebben net zelf moeten vernemen na contact met de gemeente dat de aanvraag wel effectief werd ingediend, zelfs dat de vergunning reeds is goedgekeurd van de eerste week van januari! Maar op de naam van de architect, zonder onze volmacht. De vergunning heeft nog niet uitgehangen ondanks dit binnen de 10 dagen had gemoeten. De factuur is verlopen van begin februari. De gemeente belde de architect, neemt plots wel de telefoon op. Geeft aan dat hij het nog niet wist en dat hij zijn klanten op de hoogte zal brengen. Wij nog niets ontvangen. Dit is voor ons de druppel, verdere samenwerking zien wij niet zitten. Ik hoop dat we dit eerlijk kunnen afsluiten, betalen aan de 1e wat er te betalen valt voor de (weinige) wel geleverde prestaties en een overdracht naar de andere architect.

Ik zou dit zeker en vast ook, bij wijze van klacht, gedetailleerd melden aan de Orde van Architecten. Vreemde situatie !

Wie is in fout?

7 reacties ·

Reactie van StaalBouw

Voor zover ik het begrijp was de bouwvergunning voorwaardelijk verkregen. Maar wordt deze vergunning niet altijd rechtstreeks naar de bouwheer verstuurd? Wordt er hier niet te vlug op de architect geschoten?

"Als je gebruik maakt van de diensten van een architect voor het indienen van een aanvraag voor een bouwvergunning, moet deze ervoor zorgen dat het dossier zorgvuldig en correct wordt opgebouwd.

Als dit niet het geval is (bijvoorbeeld, als het dossier tegenstrijdigheden bevat), kan de architect aansprakelijk worden gesteld. Zelfs als de gemeente de vergunning geeft op basis van een slecht dossier. In dat geval kan je eisen dat hij alle geleden schade compenseert.  De gemeente kan eventueel ook aansprakelijk worden gesteld als het een valse bouwvergunning geeft op basis van een nalatig dossier."

bron : https://www.kadaster.be/

Termijn vooraleer firma aan de werken wil beginnen

Reactie van StaalBouw

Staan er op uw offerte kleine lettertjes of algemene voorwaarden op de achterzijde  (of verwijzing naar deze)? Wat staat daar in ivm uitvoeringstermijnen en/of eenzijdige verbreking?

Vermoedelijk staat op uw offerte ook een termijn waarin de prijzen geldig blijven. Is deze termijn ook verlopen?

Aannemer nieuwbouw gezocht

3 reacties ·

Reactie van StaalBouw

We raden je aan om een kijkje te nemen in onze zoekmachine van meer dan 14.500 vakmannen zonder fiscale of sociale schulden: http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/extra/zoek-en-vind/zoek-een-vakman-handelaar/

Dat kan een eerste stap zijn maar vakmannen zonder fiscale of sociale schulden zegt weinig of niets. Ik heb de voorbije jaren al geregeld een welbepaalde malafide "vakman" gemeld bij de Confederatie Bouw.

De man in kwestie laat zijn bedrijf in faling gaan telkens hij gedagvaard wordt en hij gebruikt allerhande constructies en achterpoorten om alle mogelijke sporen te verbergen. Hierbij wordt hij al jaren bijgestaan door dezelfde advocaat die vermoedelijk mee in het complot zit.

Clienteel én personeel wordt geruisloos overgedragen van de ene bvba naar de andere. Zodra hij enigzins in het nauw gedreven wordt, verhuist hij zijn zetel naar een andere gerechtelijk arrondissement omdat de onderlinge parketten zelden of nooit informatie of klachten onderling delen.

Desondanks staat hij telkens met zijn nieuwe bvba bij de betrouwbare vakmannen???

Reacties van BYH hierop zijn eigenlijk én ontoereikend, je moet zelf dan maar diepgaander onderzoek uit te voeren, zegt men...vraag is dan ook hoe?

Vandaar mijn tips hierboven om een aannemer grondiger te controleren via FOD Economie Public Search & publicaties Staatsblad.

Akkoord offerte met vermelding met duidelijke vermelding in akkoord einddatum uitvoering werken

Reactie van StaalBouw

Neen.  Da s een eenzijdig opgelegde voorwaarde die niet door de aannemer bevestigd werd.  

Stuur de aannemer een AS met kopie per gewone brief waarbij je de uitvoering vordert tegen bv eind November waarbij bij niet uitvoering de overeenkomst geschrapt wordt.  Zonder deze brieven schrap je immers eenzijdig de overeenkomst waardoor de aannemer de voorziene schadevergoeding kan claimen...

AS met kopie per gewone brief is inderdaad aan te raden doch indien TS een offerte per mail beantwoord en bevestigd heeft onder bepaalde voorwaarden dan wordt juridisch algemeen aangenomen dat de aannemer in kwestie deze voorwaarden aanvaard heeft door niet te reageren, hij heeft geen gebruik gemaakt van zijn kans op tegenspraak.

Verplichte verzekering tienjarige aansprakelijkheid

Reactie van StaalBouw

Informeer u zeker ook over mogelijke rechtsbijstand. Er wordt al gauw mondeling gezegd dat dit allemaal inbegrepen is in ABR-polissen maar in de praktijk staat de bouwheer in de kou mocht één en ander tot een procedure leiden.

Architect staalbouwwoning limburg

Reactie van StaalBouw

Ik zou advies vragen bij grotere bedrijven met ervaring in het bouwen van particuliere staalbouwwoningen. Zij kunnen zeker bepaalde architecten vrijblijvend aanraden. Bijvoorbeeld Dilien Metaalwerken, BC-Construct, BMC, etc...

Bij sommige van deze bedrijven staan namen van architecten vermeld bij referentieprojecten. Mogelijks willen zij u ook aanraden om met bepaalde "architecten" staalbouw niet in zee te gaan.

Reinigen van aluminium raamprofielen - restanten van gladstrijkmiddel

Reactie van StaalBouw

Zoals Hugo al zei: aannemer is verantwoordelijk en moet dit samen met de leverancier  oplossen.

Door er zelf aan te prutsen of met produkten op te zitten VERLIES je elke vorm van recht op schadevergoeding !!! 

Stel je aannemer met aangetekend schrijven in gebreke. 

Hij zal dan wel zijn leverancier mede in gebreke stellen.

Geef hen een redelijke termijn om dit op te lossen

Hugo en kas geven de enige juiste reactie, de aannemer in kwestie is verantwoordelijk en moet dit oplossen, jijzelf zeker niet! Wat is de rol van deze aannemer in kwestie: ruwbouw? buitenschrijnwerk?

Ondanks alle voorschriften van fabrikanten had het toch veiliger geweest om de nodige zaken eerst af te plakken...

1 2 3 4 5 · Volgende