Livios: Bouwen aan morgen


StaalBouw

  Lid sinds 26/02/2016

 • Andere particulier
 • Lid sinds 26/02/2016
 • 1 vraag gesteld
 • 28 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 1 bedankje ontvangen
 • 0 leden bedankt


StaalBouw
 • Andere particulier | Woont in Sint-Niklaas
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 · Volgende

Beschadiging ramen buitenpleisterwerk.

Reactie van StaalBouw

Beste verbouwer6

buiten bovenstaand juridisch advies kan u best de totale schade/kostprijs ramen van een mogelijke herstelling.

Rechtbank, dagvaarding, termijnen, conclusies, pleidooien, etc., daar hangt in veel gevallen ook een stevig prijskaartje aan... m.a.w. vergelijk uw schadeclaim met potentiële kost van rechtzaak en erelonen.

Hinder ten gevolge nieuwbouw voor eigedom

Reactie van StaalBouw

Niet helemaal, hier meer info :).  https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180228_03383230//

Lijkt me interessant indien jullie op deze manier sommige problemen snel en vooral beterkoop kunnen oplossen.

maar waar zit het verschil met het format van De Rijdende Rechter?

@divingjohn:

bent u de enige die hiervan hinder zal ondervinden?

Bij voorlopige oplevering worden opmerkingen geformuleerd; aannemer stuurt factuur voor de

Reactie van StaalBouw

laatste schijf. vraag : wanneer moet deze betaald worden ? Na het in orde brengen van de opmerkingen of binnen de 15 dagen zoals door aannemer gevraagd ?

Best even controleren hoe alles geformuleerd werd in het proces verbaal van voorlopige aanvaarding alsook in uw aannemingsovereenkomst. Het is niet ongebruikelijk dat daarin bepalingen zijn opgenomen betreffende betalingsvoorwaarden van de laatste schijf.

In een goede verstandhouding met de aannemer lijkt het me logisch om de laatste schijf achter de hand te houden, anders loopt u het risico dat u hem nooit meer ziet, afhankelijk van uw relatie met de aannemer uiteraard.

Indien u hieromtrent problemen verwacht met uw aannemer kan u hem alvast aangetekend schrijven dat u onder voorbehoud bezwaar aantekent tegen de betalingstermijn van de laatste schijf in afwachting van het oplossen van de opmerkingen uit het PV voorlopige aanvaarding (lees hiervoor ook de kleine lettertjes van de laatste factuur na).

Advocaat verwerende partij tevens plaatsvervangend rechter

Reactie van StaalBouw

Dat is inderdaad juridisch mogelijk maar men waarschuwt tegelijkertijd dat dit ook een averechts effect kan hebben (omdat je dan zelf aangeeft geen vertrouwen te hebben in de rechtspraak).

Advocaat verwerende partij tevens plaatsvervangend rechter

Reactie van HugoCo

Ik heb een gelijkaardig probleem gehad waar de zaakvoerder van het bouwbedrijf tevens plaatsvervangend rechter was bij de Rechtbank van Koophandel. Mede door zijn onnauwkeurige offerte heb ik afgehaakt. Vreemd dat bij de aanstelling van rechters men niet meer let op hun onafhankelijkheid.

Bij u is het overduidelijk dat er van een onafhankelijke of onbevooroordeelde rechter geen sprake kan zijn. Dit wil niet zeggen dat u geen vertrouwen in de rechtspraak hebt, integendeel, de wetgeving voorziet de mogelijkheid om in dergelijke situaties de rechter te wraken zodat u het volle vertrouwen  kan hebben in de rechtspraak.

Het is een andere rechter die moet oordelen en die kan alleen maar begrip opbrengen voor uw standpunt.

Advocaat verwerende partij tevens plaatsvervangend rechter

Reactie van Kris M

Bovenstaande is natuurlijk correct maar begin al eens met opnieuw te evalueren of u wel een zaak hebt;  heb je gelijk of denk je (misschien tegen beter weten in) dat je gelijk hebt?  Zelfs als de zaak bij de partner-rechter voorkomt en je verliest heb je nog altijd beroepsprocedures. 

Advocaat verwerende partij tevens plaatsvervangend rechter

Reactie van Mr. Gert DAMIAANS - ARGUS ADVOCATEN

Geachte,

Er is een verschil tussen lekenrechters (rechters die deel uitmaken van bijv. de Rechtbank van Koophandel of de Arbeidsrechtbank ùaar niet juridisch geschoold zijn) en plaatsvervangende rechters.

Een aantal advocaten zijn plaatsvervangend rechter wanneer hiertoe een noodzaak bestaat, zoals bij ziekte of afwezigheid van de rechters. Dit verbiedt uiteraard op geen enkele wijze dat deze advocaten nog zelf als advocaat mogen optreden voor deze rechtbanken. De rechterlijke macht moet steeds onpartijdig en onafhankelijk oordelen.

U kan de advocaat van een tegenpartij ook niet wraken, dus u kan zich hier niet tegen verzetten.

mvg,

Mr. Gert DAMIAANS

Argus ADVOCATEN

Wat is het risico om een tussentijdse factuur niet te betalen omdat de kelder van nieuwbouw lekt

Reactie van StaalBouw

Tussentijdse facturen zomaar betalen is niet het juiste advies, me dunkt. Meestal wordt er contractueel bepaald dat tussentijdse facturen slechts na controle én goedkeuring door bouwheer én de architect gefactureerd kunnen worden. Veel aannemers gebruiken/misbruiken de kleine letters van tussentijdse facturen als goedkeuring van de werken tot dusver.

Wat zegt uw architect? Zijn er werfverslagen waarin voorkomende problemen reeds opgenomen zijn?

In principe dient uw architect tussentijdse facturen of delen ervan te weigeren indien de uitgevoerde werken niet conform zijn.

Wie = aansprakelijk in volgende case;

Reactie van StaalBouw

Indien zij een groot, stabiel bedrijf zijn met een vaste maatschappelijke zetel dan lijkt het aansturen op faillissement onwaarschijnlijk.

Een eventuele dagvaarding, aanstellen gerechtsdeskundige, deskundig onderzoek + verslag + replieken, conclusies en termijnen voor replieken, pleidooien en vonnis neemt al gauw minimum 2 jaar in beslag en een pak gerechtskosten en vooral erelonen voor de advocaat, dit kan al snel oplopen tot 30.000 € en meer.

Gerechtskosten worden in eerste instantie betaald door eisende partij, afhankelijk van een vonnis kunnen deze later verhaald worden op de verliezende partij.

De grootste kosten (erelonen advocaat) bent u echter kwijt dankzij een wetswijziging van een aantal jaren geleden. Afhankelijk van de schadeclaim kan  een rechtsplegingvergoeding gevorderd worden volgens wettelijke barema's (bv. schadeclaim tussen 20.000 en 40.000€ -> maximum rechtsplegingvergoeding is 4.800€), wat meestal slechts een peulschil is t.o.v. betaalde erelonen.

Het lijkt me in uw geval zeer interessant om iets gezamenlijk te ondernemen, te beginnen met een nieuwe, aangetekende ingebrekestelling maar opgesteld door door een advocaat die de gezamenlijke belangen verdedigt.

Ik veronderstel dat u de kleine lettertjes van uw overeenkomst met of facturen van de aannemer volledig gecontroleerd heeft.

Alleen een zaak starten tegen een aannemer is meestal hopeloos, duurt oneindig lang, zeer duur en dat weten aannemers maar al te goed. Ook de wetgeving omtrent aanneming en dergelijke zit vol 'gekende' achterpoorten en binnenkort worden er weer tal van extra poorten opgezet dankzij nieuwe wetgeving.

1 2 3 · Volgende