Livios: Bouwen aan morgen


StaalBouw

  Lid sinds 26/02/2016

 • Andere particulier
 • Lid sinds 26/02/2016
 • 4 vragen gesteld
 • 85 vragen beantwoord
 • 1 vraag goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 11 bedankjes ontvangen
 • 1 lid bedankt


StaalBouw
 • Andere particulier | Woont in Sint-Niklaas
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 · Volgende

Krefel - Deurtjes niet meer verkrijgbaar

Reactie van StaalBouw

Wat is er mis mee om effe te vragen aan een schrijnwerker wat kan en niet kan?

Hier is niets mis mee. Alleen, mijn schrijnwerker, die een paar ingebouwde kasten gemaakt heeft voor de living, en die dat heel goed gedaan heeft, wil het niet doen. Volgens hem is het risico te groot dat het fout gaat, kan hij het nooit zo lakken dat het niet meer zichtbaar is, en is er het risico dat het deurtje later alsnog door vochtigheid beschadigd wordt.

Vandaar dat ik even hier op het forum navraag of jullie betere ideeen hebben.

Alle deurtjes laten vervangen door uw schrijnwerker is misschien de gulden middenweg?

Uittrekbare opstapjes verwerkt in keukenkasten

Reactie van Kris M

Het idee is leuk maar ik zou het niet doen.  Het rollagersysteem lijkt mij veel te licht en mogelijks niet zelfblokkerend.

Voorts hangen de keukenkasten op de tweede foto veel te hoog.  Gebruik het bovenste schap gewoon voor spullen die je bijna nooit gebruikt en neem er een keukentrapje bij als je r toch eens moet bij zijn.

5 cm extra schuifhoogte beneden is veel belangrijker.

Uittrekbare opstapjes verwerkt in keukenkasten

Reactie van StaalBouw

Ik heb ook zelf mijn bedenkingen wel betreffende de sterkte van iets dergelijks op termijn. Ik vroeg me enkel af of dit ergens te verkrijgen en te bezichtigen is in België. Ter verduidelijking, ik ben niet geïnteresseerd in de keukenafbeelding/uitvoering zoals op de foto's.

Het lijkt me echter wel handiger dan steeds een trapje te moeten nemen.

Ik heb zopas vernomen dat Blum de "Space Step" heeft (foto's in bijlage) maar (nog) niet verkrijgbaar in de Benelux, gelijkaardig maar anders (en beter?)

"Dankzij de SPACE STEP, creëer je extra opbergruimte in de plinten van je kasten. Bovendien is het systeem uitgerust met een handig opstapje zodat ook de bovenkasten gemakkelijker bereikbaar zijn!"

Het idee is leuk maar ik zou het niet doen.  Het rollagersysteem lijkt mij veel te licht en mogelijks niet zelfblokkerend.

Iemand een wit werkblad in hi macs in combinatie met witte kasten in laminaat?

Reactie van StaalBouw

Verschillende materialen wit kunnen licht afwijken of verschillend lijken, afhankelijk van materialen, lichtinval en dergelijke; zelfs bij dezelfde ral-codes. Niemand zal u identiek wit kunnen garanderen, vrees ik. Werkblad in contrast overwegen?


Ik zou graag een volledig witte (ijswit) keuken nemen. Nu heb ik een beetje schrik dat het werkblad en de kasten niet het identieke wit zullen zijn. Iemand hier ervaring mee? 

Vervalt de wet Breyne?

1 reactie ·

Reactie van StaalBouw

Is dit bekende, betrouwbare SOD-firma? Lijkt me sterk indien ze telkens met voorschotten moeten werken.

Voorschotfacturen betaalbaar binnen 5 kalenderdagen zijn absoluut te vermijden. Meer gangbaar lijken me vorderingsstaten die pas na controle én goedkeuring door architect (is ook dubieus in dit geval want vermoedelijk is de architect meer hun vertrouwenspersoon dan de uwe) én bouwheer al dan niet in zijn geheel gefactureerd mogen worden.

"Van zodra één of meerdere bovenvermelde werken niet in de aanneming voorzien is, of uit de aanneming wordt gelicht, beschouwen partijen het gebouw als niet meer normaal bewoonbaar en vervalt de wet Breyne."

Pas bovenstaand artikel aan met bv. "tenzij anders schriftelijk overeengekomen door partijen". Zorg dan ook dat u de onderlinge afspraken (o.a. graafwerken, trap, badkamer,...) schriftelijk overeenkomt met de uitdrukkelijke vermelding dat de wet Breyne van toepassing blijft.

Het lijkt alsof deze SOD-firma zich reeds op voorhand juridisch wil indekken om zich te kunnen onttrekken aan de wet Breyne.

Hun facturatievoorstel is ook niet koosjer. Als u alles optelt, dan is uw project reeds 100% betaald twee weken vóór de voorlopige oplevering, m.a.w. indien er in het PV voorlopige oplevering belangrijke zaken nog op te lossen zijn, dan heeft u geen enkel drukkingsmiddel meer want zij hebben toch al hun centen dan al.

Beter zou bijvoorbeeld zijn dat er 5% voorbehouden wordt tot en met de voorlopige oplevering en 5% na de definitieve oplevering (= 1 jaar/4 seizoenen).

Misschien kan u voor alle zekerheid juridisch advies inwinnen bij een advocaat gespecialiseerd in het aannemingsrecht, die kan advies verlenen bij de totstandkoming van het contract. Het lijkt misschien weer de zoveelste bijkomende, onverwachte kost maar mede uit ervaring zou ik zelf hierover geen seconde meer twijfelen.

Graag jullie mening over het volgende:
Wij zijn reeds geruime tijd in zee gegaan met een SOD bouwfirma en nu de werken bijna gaan aanvatten krijgen wij een aannemingovereenkomst toegestuurd met de vraag die asap te ondertekenen , wij hebben hierbij echter nog enkele vragen.
In de overeenkomst is namelijk het volgende opgenomen.
De partijen verklaren te weten dat deze overeenkomst enkel onderworpen is aan de wet van 9 juli 1971, zoals gewijzigd en haar uitvoeringsbesluiten in de mate dat de uit te voeren werken een normale bewoonbaarheid van het op te richten gebouw inhouden. De zogenaamde wet Breyne. Partijen komen overeen dat minsten ruwbouwwerken, dakwerken, buitenschrijnwerk (ramen, deuren, garagepoorten), elektriciteitswerken, het leggen van sanitaire leidingen en plaatsen van centrale verwarming, isolatiewerken, het plaatsen van een ventilatiesysteem, chapewerken, vloerwerken, pleisterwerken, het plaatsen van trappen en voorkomende balustrade vereist zijn voor de normale bewoonbaarheid. Van zodra één of meerdere bovenvermelde werken niet in de aanneming voorzien is, of uit de aanneming wordt gelicht, beschouwen partijen het gebouw als niet meer normaal bewoonbaar en vervalt de wet Breyne. In dat geval vervallen ook de betalingsvoorwaarden, de dubbele oplevering en de borgstelling. Er zal dan worden gefactureerd op basis van voorschotfacturen die binnen de vijf kalenderdagen betaalbaar zijn. De overige betalingsvoorwaarden blijven geldig.
Tijdens ons traject, en dan vooral naar het eind toe (om budgetaire redenen) hebben we beslist om de trapbekleding van de trap naar de eerste verdieping en een gedeelte van de vloer en muurbekleding van de badkamer zelf te realiseren. Ook werd op voorhand reeds overeengekomen om de graafwerken door een andere firma te laten doen omdat ze zelf de grond niet konden/ wouden afvoeren en dit als een van de voorwaarde in de omgevingsvergunning was opgenomen. 
Lees ik dit nu juist en willen ze op deze manier onder de wet Breyne uitkomen omdat ik iets zelf doe? Ze willen ook de facturatie met voorschotten op de uit te voeren werken terwijl dit nooit zo gecommuniceerd werd en op hun website staat ook dat ze geen voorschotten vragen “Daarbovenop vragen wij geen voorschot en werken we niet met indexaanpassingen. De verkoopprijs is gelijk aan de leverprijs. Onaangename verrassingen zijn uitgesloten!” 
Volgens de overeenkomst willen ze als volgt factureren:
De werken zullen aan de bouwheer worden gefactureerd naarmate de vorderingen der werken, in casu op volgende wijze: 
- 20 % : bij aanvang van de graafwerken (doen ze niet zelf omdat ze de grond niet gingen afvoeren)
- 15 % : bij aanvang van de metselwerken in kelder 
- 15 % : bij aanvang plaatsen welving boven gelijkvloers 
- 15 % : bij aanvang uitvulling plat dak 
- 10 % : bij aanvang plaatsen ramen
- 10 % : bij aanvang pleisterwerken 
- 10 % : bij aanvang chapewerken 
- 5 % : 2 weken voor aanvang voorlopige oplevering


Als ik nalees op het web is volgens de wet Breyne een voorschot van 5% gangbaar bij het sluiten van de overeenkomst en is daarna het saldo opeisbaar in gedeelten die niet hoger mogen liggen dan de prijs van de reeds uitgevoerde werken.
Wij begrijpen dat ze geld zullen nodig hebben om de woning op te bouwen en willen hier wel een toegeving in doen, maar willen ook achteraf niet voor verassingen komen te staan. Het feit dat ze momenteel ook nog niet het definitieve plan willen toevoegen maakt ook dat we het niet helemaal vertrouwen.
Het gaat tenslotte om zeer veel geld.

Alvast bedankt voor jullie mening,

Mag buurman scheiding tussen opritten afbreken?

Reactie van StaalBouw

Landmeter-expert is niet per definitie een nutteloze kost. Wij hebben deze destijds ook moeten inschakelen wegens een illegale veranda bij de buren die volgens hen volledig op hun grond stond maar zelfs dan mocht die niet tot tegen de scheiding komen (afstand woning tot scheiding was 3m, breedte veranda was ook 3m). Na opmeting door landmeter-expert bleek deze veranda zelfs 30 cm over de perceelgrens te staan. In uw geval, buiten aangetekend protest, is het aanstellen van een landmeter-expert de enige, degelijke oplossing. Probeer wel overeen te komen om met onderlinge toestemming een landmeter te kiezen en de kosten te delen.

Gietvloer - Reclameren op resultaat van een reparatie niet mogelijk?

Reactie van Geert Boutsen - Dehaese & Dehaese Advocatenkantoor

Beste, 

Een aannemer kan zich nooit volledig exoneren voor eventuele uitvoeringsfouten. Iedere aannemer dient de werken volgens de regels van de kunst uit te voeren. Daarbij zijn de gemaakte afspraken tussen partijen van belang om na te gaan in hoeverre de verplichtingen van de aannemer rijken. Belangrijke tip is om dergelijke afspraken op papier te zetten, aangezien mondelinge afspraken achteraf moeilijk te bewijzen zijn. 

Geert BOUTSEN 

Advocaat

Dehaese & Dehaese Advocatenkantoor

www.dehaese.be

dehaese@dehaese.be

Luikersteenweg 187

3500 Hasselt

011/28.18.81

Afbraak scheidingsmuur/draad door buren zonder zelf inspraak te hebben. (Ref: post in forum tuinen)

Reactie van StaalBouw

1. Indien de draad op de scheiding stond, dan mag die buur die niet zonder wederzijdse toestemming wegnemen (daar start dan meestal al de discussie, landmeter-expert, vredegerecht, etc. en je bent vertrokken.

2. Wettelijke bijdrageplicht geldt meestal enkel bij gemene muur, niet voor haag, draad, etc.

3. Nee, men heeft algemeen recht op erfafsluiting, niet plicht tot erfafsluiting

4. Geen

U kan zich ook informeren op dienst stedenbouw ivm eventuele verplichtingen/vergunningen/verkavelingen.

Enkele weken geleden (begin april 2019) besloten onze buren zonder enige kennismaking naar ons toe om de de draad met klimop af te breken. Met zonder enige kennismaking bedoel ik specifiek: ik kom zondag morgen beneden en plots is de tuin verdubbeld bij wijze van spreke.

De vraag is nu wat wij hier tegen kunnen doen. Want zij willen (lees: eisen) dat wij meeebetalen aan een nieuwe omheining op de scheidingslijn. Wij zijn dit niet van zin aangezien wij 1) voor een voldongen feit staan, 2) er geen vriendelijk woord kan gezegd worden en onze privacy dagelijks geschonden word.

Dus: 
1) Mogen de buren dit zomaar doen en is dit wel of geen strafbaar feit?
2) Moeten wij hieraan mee betalen?
3) Is dit een schendig van onze privacy?
4) Welke stappen kunnen wij ondernemen om deze omheining zo snel mogelijk terug te laten plaatsen zonder dat wij hier aan verplicht worden mee te betalen?

Ik heb mezelf al kort ingelezen in Art 663 van het BW. Maar deze lijkt zich enkel te specifieren binnen steden en voorsteden. Aangezien wij in een dorp wonen lijkt het me niet van toepassing hier (als ik verschillende andere artikels mag geloven).

1 2 3 4 5 6 7 8 · Volgende