Livios: Bouwen aan morgen


Silke vh

  Lid sinds 13/12/2017

 • Verbouwer
 • Lid sinds 13/12/2017
 • 4 vragen gesteld
 • 0 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Silke vh
 • Verbouwer | Woont in Deinze

Geschiedenis


Is kalei op kalk-cementbasis dampopen genoeg om spouw te isoleren?

We willen onze spouw laten isoleren met bolletjes en we willen ons huis kaleien. Kalei op kalk-cement basis lijkt minder in wolken te trekken als het regent dus zouden we graag deze kalei gebruiken,maar is deze wel dampopen genoeg om de spouw te isoleren? ( We hadden een geschilderd huis en hebben de verf eraf gedaan, er hangen hier en daar nog wat verfbrokjes,blijkbaar hecht kalei op kalk-cement basis ook beter op zo,n muur...)

Is kalei op kalk-cementbasis dampopen genoeg om spouw te isoleren?

Reactie van Hugo C.

Tenzij hier anders bericht wordt maar ik zie kaleien op oude muren een korte termijnoplossing, zeker wanneer de ondergrond niet perfect is. Een veel gebruikte methode is de buitenmuur bekleden met isolatieplaten (eps) waarop een waterdichte crepielaag wordt aangebracht. Tesamen met de eps isolatie in de spouw bekom je een goed geisoleerde woning. Maar het zal merkelijk duurder zijn.

Is kalei op kalk-cementbasis dampopen genoeg om spouw te isoleren?

Reactie van Charel

Dan wil ik dat toch anders berichten.

Kaleien met een mortel op kalkbasis kan je zeker als een lange termijnoplossing zien ! Op cementbasis is dat al veel minder, doordat die veel harder en minder of niet dampopen is. Zie je ergens afbrokkelende buitenpleister of kalei dan heeft dat vrijwel altijd te maken met een mortel op cementbasis.

Ook voor de hechting zal cement geen meerwaarde geven.

Zwarte volkern (fenix)

We twijfelen om een keukenwerkblad in zwarte volkern(is zelfde als fenix?)te nemen. Ik heb gelezen dat hier snel krassen in komen...klopt dit?

Kan je crepi of kaleien op een geverfde buitenmuur?

Reactie van Erwin PIR

Op geverfde gevels kan in principe niet met minerale kalei gewerkt worden. Eerst zou je moeten kunnen te weten komen welke soort verf er nu op staat, om een beslissing te nemen. Alle poreuze en ruwe steenachtige ondergronden of onbeschilderde minerale bepleisteringen kunnen gekaleid worden. Je zou eerst een primer kunnen aanbrengen op die bestaande verf, maar dat is geen duurzame oplossing. Zoniet moet je alle resten van de verf en de bezetting eerst verwijderen. De kalk van de kalei moet zich immers onmiddellijk bij het aanbrengen kunnen verbinden met de minerale ondergrond.

Als je weet welke soort verf er nu op staat en indien compatibel kan je opteren voor een verf met kalei-effect. Die verven zijn op basis van acrylaat of siliconenharsgebonden en hebben ook de voordelen ervan.

Voor crepi moet je nog rekening houden met de structuur van je gevel en werk je in verschillende lagen, wat de prijs opdrijft.

Probeer een vakman aan te spreken voor advies. Of ga deze week eens langs op Batibouw. Fabrikanten zoals Sto en Caparol hebben hier veel ervaring mee.

Kan je crepi of kaleien op een geverfde buitenmuur?

Reactie van Aquatec

Als je dit echt uitdrukkelijk wenst uit te voeren kan je er ook altijd voor opteren om de gevel eerst volledig te stralen (= oude verf weghalen) en erna dan een nieuwe gevelafwerking aan te brengen. Stralen is echter een zeer intensief werk en het soort techniek hangt ook af van het type muur dat moet behandeld worden..

Pivoterende voordeur piept

We hebben onlangs een glazen grote pivoterende voordeur laten steken, deze piept enorm als je ze opendoet...( Ik denk, maar ik ben het niet zeker, dat de deur niet van de scharnieren kan, dus ik weet niet of je die kan smeren)

Pivoterende voordeur piept

Reactie van Johnny0503

Een pivoterende deur pivoteerd onder en bovenaan, onderaan steunt de deur op een " bal", bovenaan draait de deur in een opening ( pin uit deur naar een opening in kader ) heb het nog niet meegemaakt dat die piepen...