Livios: Bouwen aan morgen


sdeb

  Lid sinds 16/06/2016

 • Andere particulier
 • Lid sinds 16/06/2016
 • 0 vragen gesteld
 • 21 vragen beantwoord
 • 2 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 2 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


sdeb
 • Andere particulier | Woont in Hoeilaart
Privébericht

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Pomp waterput springt regelmatig kort op, WC paar malen doortrekken stopt het probleem

Reactie van sdeb

Inderdaad, het waterniveau in de reservoir kan bijgesteld worden. Maar 9 kansen op 10 is het rubbertje in de vlotterkraan versleten. Een vlotterkraan van 12 jaar ou zou ik sowieso vervangen. Als het een reservoir is die op de wc pot is gemonteerd (dus geen inbouw) heb je een aansluiting links of rechts (soms onderaan). Dat is makkelijk te vervangen door een ander merk. Ga eens langs bij een groothandel en koopt een Geberit vlotterkraan, dat is een zeer bekend merk waarvan je nog jaren later wisselstukken kan vinden. Kijk toch ook eventjes of er geen kalk of beschadiging is op de zitting van de klok. Eventueel kan de volledige klok vervangen worden maar dan moet de reservoir wel gedemonteerd worden van de wc. Kijk eventjes naar deze link : https://www.facq.be/nl/catalog/plv/102/index.html

Waterdruk

6 reacties ·

Reactie van sdeb

Moeilijk te zeggen. Er moet meer informatie zijn. Hoeveel druk is er aan de watermeter? Staat er een drukregelaar, filter of waterverzachter na de waterteller? Wat is de afstand tussen de douche en de waterteller en hoeveel bochten, welke diameter van leiding (drukverliezen)? Werk je met collectoren of niet? Hoogteverschil tussen watermeter en douchekop? Hoe wordt het warmwater opgewekt, boiler of doorstroomtoestel? Welk type douchekop heb je (er bestaan ook van de vierkante douchekoppen (regen-douche) die meer debiet nodig hebben. Als je het merk en type van de douchekop kent, kan je eventjes op internet opzoeken welk debiet hij geeft en bij welke druk. Bij een nieuwe installatie is het best mogelijk dat er vuil achtergebleven is in een van de leidingen. Dat vuil kan zich opstappelen aan de kraan. De kraan eventjes demonteren en de leidingen doorspoelen (had door de installateur moeten gebeuren!).

Loopt de boiler leeg bij het demonteren van de veiligheidsgroep

Reactie van sdeb

Ik zou het niet riskeren. De watertoevoer van de boiler aflsuiten (of aan de teller). Vervolgens al de WW kranen in de woning opendraaien zodat de druk nul is.Dan de boiler laten leeglopen via de veiligheidsgroep.

Waterscheiding grijs/zwart/water

Reactie van sdeb

Het probleem met het regenwater in een niet gescheiden rioleringstelsel is dat het de goede werking van de zuiveringstations verhinderd. Dat is ook de rede dat de VLAREM een gescheiden systeem wil. De normen zijn vastgelegd in de teksten van VLAREM 1-2- en 3. Nu zijn er gemeenten waar in de ene straat een gescheiden systeem is en de andere weer niet. Dat kan een rede zijn dat een gemeente een sceptische put verplicht, maar ALLEEN als er GEEN gescheiden riolering is!  De enigste andere reden om eventueel een sceptische put te voorzien is als de riolering naar de straat een te klein afschot heeft (bv 0,5 cm/m). 

Hydrofoorpomp luchtledig maken

Reactie van sdeb

Gas schroefdraad afmetingen : 

Buiten afmeting:  33,249 mm

Binnen afmeting : 30,291 mm

Gaat het om een regenwaterput? Bij mij is de slang vastgemaakt aan een bal (vlotter), zodat er altijd water aangezogen wordt van net onder het wateroppervlakte (10 cm). Aan het einde van de slang (bij de vlotter) is er een filter en een terugslagklep

Tyleenslang is in feite PEhd (polyethyleen High density). Dat kan je zo maar niet met een spanbeugel rond een hulpstuk waterdicht of luchtdicht gaan vastmaken daar zijn speciale hulpstukken voor. 

Zo kan je van het merk Elofit een messing stuk vinden met PEhd aan de andere kant, zowel M als V in de maat 32x1". Kost wel iets van 40 Euro. Op dat stuk kan je dan de PEhd op lassen (spiegellas, maar kan ook met een oud strijkijzer). Dn heb je nog van de firma Eupen rechte koppelingen in koper met een spanring (M en V). 1"x32 mm. Dan heb je nog eventueel een "insert" nodig, dat is een stuk buisje die in de PEhd buis komt, zodat, als je de koppeling aanspant de buis niet gaat vervormen. Prijs van de 2 stukken:+/-50 Euro. Ga eens langs bij een groothandel sanitair (Facq, Desco, VanMarcke,Lambrechts). Die hebben deze stukken in stock.

Regenwaterpomp grundfos maakt piepend geluid

Reactie van sdeb

Is er een filter aan de aanzuigzijde? Kan eventueel een vuiltje zijn die tussen de waaier en de behuizing vast zit. Kan ook een rollager zijn die defect is, maar onwaarschijnlijk gezien de prille leeftijd. Inox gedeelte op de foto eens demonteren en kijken of er geen vuil in zit. Je kan dan ook eventjes (eventjes!!) de motor laten draaien om te zien of dat geluid er nog steeds is. Als het een rollager is, laten maken onder garantie!

Heraanleg rioolstelsel

17 reacties ·

Reactie van sdeb

Het spoeldebiet van een WC is nu 2 liter per seconde! Het gaat niet om het totale volume water in de spoelbak! Voor een waarschijnlijkheidsdebiet te berekenen moet men het debiet kennen in liters/seconde. Zo heeft een wastafel een debiet van 0,5 l/sec en een bad 1 l/sec.

Nee, de nieuwe WC's zijn de laatste jaren allemaal aangepast voor een spoeling van 6 liter en sommige zelfs met 4,5 liter! Je zal opgemerkt hebben dat veel spoelbakken nu zijn uitgerust met 2 toetsen. De grote toets voor een spoeling van 6 liter en de kleine toest voor een spoeling van 3 liter (kleine boodschap). Vroeger had je spoelbakken met een inhoud van 9 liter en zelfs 11 liter. Bij een heel bekend merk hebben ze zelfs de mogelijkheid de grote spoeling in te stellen op  6 of  9 liter, de kleine boodschap kan ingesteld worden op 3 of 4 liter. Bij de inbouwspoelbakken: voor de grote boodschap 4,5 / 6 / of 7,5 liter en voor de kleine 3 of 4 liter. De regeling gebeurt op de klok. Heel lang geleden had je ook nog Wc's die 11 liter nodig hadden. Dat waren o.a. de zogenoemde syphonische WC's. Dat kan heel duidelijk merken bij het spoelen: het water komt dan eerst omhoog in de WC pot (alsof het water niet wegloopt) en dan krijg je een zuigeffect. De klok van de spoelbak zakt dan lanzaam op de zitting om het waterslot in de WC terug op peil te stellen. Dat type WC moet de 1ste meter aangesloten worden met een diameter 75 mm anders werkt het systeem niet. Dit soort potten vindt je nog regelmatig in Amerika waar ze bediend worden met een fluchvalve.Er zijn nog andere modellen van WC's, waar zelfs pingpong balletjes mee weggespoeld worden, maar dan gaan we te ver in de techniek.

Scheurtje in kunststof douchebak van onze camper

Reactie van sdeb

Je kan dat scheurtje bijna onzichtbaar herstellen met secondelijm en filler. Het zijn 2 flesjes: 1 met de secondelijm (20g) en één met een wit poeder (filler) 30 gram. Ze kosten 2,40 Euro stuk + verzending (+/- 5 euro). Eerst de secondenlijm niet te dun aanbrengen op de totale lengte van de scheur en direct daarna de filler erover strooien. Overtollig poedder wegzuigen en een beetje glad scheuren. Ik had hetzelde probleem en heb dat toegepast op mijn douchebak met succès. Kijk eventjes op www.reichelt.de (je kan de taal instellen op nederlands). Zoek dan de volgende codes : 1) WIKO SG14020  en 2) WIKO SG FILLER. Je bestelling heb je al 2 dagen later en bij een 1ste bestelling krijg je nog een catalogus erbij van 1795 pagina's (wel in het duits).

Afvoerleiding naar septische put, gat in maken?

Reactie van sdeb

Daar zijn sceptische putten die zowel grijs als zwart water kunnen opnemen, onder andere van de firma "Saniclair". In pricipe komt men in de put met een horizontale buis, boven het waterniveau. Op het einde van die buis wordt dan een T-stuk geplaatst van 45 graden (in dezelfde diameter). Onder het T-stuk wordt de buis verlengd tot 15 cm onder het waterniveau.  Gelijk het nu uitgevoerd is kan de lucht in de afvoerleiding niet weg en krijg je een tegendruk. Normaal wordt dat opgemerkt als je de WC doorspoeld, het water loopt niet direct weg maar komt omhoog in de pot. Soms kan het zelfs gebeuren dat er luchtbellen terugkomen (stank). Die luchtbellen kunnen ook bij een andere geurafsluiter uitkomen! Vergeet ook niet dat een sceptische put een verluchting moet hebben!

Het enigste dat niet op een dergelijke sceptische put mag aangesloten worden is de afloop van de waterverzachter (bevat zouten), en geen regenwater.

Openen douche-afvoer

4 reacties ·

Reactie van sdeb

Het middenste stuk (wit) moet eruit kunnen gehaald worden, dat is eigenlijk de sifon. Er zit een "o-ring" tussen het wit en grijs gedeelte die soms wel een grote weerstand kan bieden. Zeker niet proberen het grijs gedeelte los te schroeven!

1 2 · Volgende