Livios: Bouwen aan morgen


Schouwprobleem

  Lid sinds 26/11/2018

 • Andere particulier
 • Lid sinds 26/11/2018
 • 1 vraag gesteld
 • 1 vraag beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Schouwprobleem
 • Andere particulier | Woont in Arendonk
Privébericht

Geschiedenis


Houthaard in appartement

4 reacties ·

Reactie van Kris M

Wat staat er in de basisakte over het gebruik van de schouw?  Als houtstook mag en er is een attest van de schoorsteenveger dan stook je gewoon.  Buren kunnen hoogstens procederen als er hinder zou zijn.  Je creert natuurlijk een burenruzie, ...

Je moet wel mooi droog hout stoken dat je waarschijnlijk moet kopen.  Of al minstens aanslepen.  Zelf zou k geneigd zijn om een gashaard te installeren.  Is even mooi/gezellig dan hout en je hebt ook bij jou geen stof of vuil.

Houthaard in appartement

4 reacties ·

Reactie van Schouwprobleem

Klopt, maar dan zijn we wel 6 of 7 duizend euro verder, voordat die gashaard er staat.

bedankt voor je tios in elk gevsl 

Houthaard in appartement

4 reacties ·

Reactie van Charel

Ik zou sowieso nu niet meer beginnen met hout te stoken, er komt hoe langer hoe meer terechte kritiek hierop, niet alleen van directe buren maar ook vanwege de overheid.

Het feit dat de buren nu al niet erg meegaand zijn hierover belooft alvast niet veel goeds ! Rookhinder kunnen de buren ook met een perfect werkende schouw hebben en dit gewoon via de vervuilde buitenlucht die ze via hun ventilatie binnentrekken.

Houthaard in appartement

4 reacties ·

Reactie van Astrid Clabots - Clabots Advocaten

Geachte

Deze week voeren wij een reeks over "schouwproblemen in het appartementsgebouw" op. Uw vraag komt dan ook als geroepen.

In uw kavel doet u in principe wat u wil. Het is van de andere kant wel begrijpelijk dat de andere eigenaren met bezorgdheden zitten, en het lijkt mij evident dat zij gerust gesteld worden.

Twee bedenkingen :

* u mag aan de gemeenschappelijke delen geen werkzaamheden uitvoeren zonder de vereiste toestemming van de VME, tot 01.01.2019 is daarvoor nog een 3/4 meerderheid nodig, nadien verwordt dat 2/3. Zelf zonder toelating ingrepen aan gemeenschappelijke delen uitvoeren om de werking van uw haard in het privatieve gedeelte mogelijk te maken, is uit den boze.

Men kan u de toelating verlenen, of - uiteraard - weigeren. In dat laatste geval ben ik benieuwd naar de motivering, en kan het zijn dat de weigering onrechtmatig gebeurt. Daartegen kunt u dan actie ondernemen.

* Indien u aan de gemene delen niets moet veranderen, is de kous in se af. Mocht de VME hierover een agendapunt voorzien, zijn er weer twee argumenten :

- u doet in uw kavel wat u wil, op voorwaarde dat u open en communicatief de VME antwoord geeft op vragen inzake veiligheid ed. Communicatie is altijd cruciaal.

- men agendeert en neemt een beslissing; moeilijk indien het om uw privatieve kavel gaat.... Stel dat men dergelijke beslissing toch neemt, kunt u deze op grond van onrechtmatigheid of zelfs onregelmatigheid aanvechten. Doe dit niet zonder u te vergewissen van de motivering en, alweer, na teg aan of u dit minnelijk niet kunt oplossen door mensen op hun gemak te stellen..

Voor verder nieuws over dit item, kunt u deze week terecht op onze website (www.clabotsadvocaten.be) en de sociale media. Wij behandelen verschillende vragen rond de bestaande schouwproblematie.

Astrid CLABOTS

CLABOTS