Sara - Stiebel Eltron

Lid sinds 8/11/2011

  • Andere professioneel
  • 0 vragen gesteld
  • 5 vragen beantwoord
  • 0 vragen goed beantwoord
  • 2 bedankjes ontvangen
  • 0 leden bedankt
Sara - Stiebel Eltron Andere professioneel Privébericht

Geschiedenis

Brontemperatuur warmtepomp
2 reacties · · #Energie
Reactie van Sara - Stiebel Eltron

Beste Jan, Het klopt inderdaad niet dat de brontemperatuur zo laag is. Wij stellen ons in contact met uw installateur en zullen zoeken naar de oplossing voor dit probleem. Mvg Sara Dekesel STIEBEL ELTRON

Bekijk
Warmtepomp of niet ?
11 reacties · · #Energie
Reactie van Sara - Stiebel Eltron

In het bekijken en vergelijken van COP's moet je zeer voorzichtig zijn. Hier wordt al wel eens gegoocheld met normeringen en testomstanigheden.

Maar wat ik nog wil antwoorden op de verzuchtingen van Kris en hoe ik even wil terugkomen op de oorspronkelijke vraag om dan van mijn kant af te ronden:

- Hou rekening met de jaarlijkse SPF (seasonal performance factor of reëel rendement gedurende een volledig jaar) voor verwarming én warmwaterbereiding en staar je niet blind op die minder goede COP tijdens die enkele zeer koude dagen per jaar. Als je dat doet, zal je merken dat je toch winst maakt met een lucht|water-warmtepomp van goede kwaliteit (op voorwaarde van een goede isolatie en bij voorkeur een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur) tegenover een gascondensatieketel en zo toch aan een terugverdientijd van 10 à 15 jaar zal komen. Maar als je toch een COP-vergelijking maakt tussen verschillende warmtepompen, kijk dan wel even naar de COP bij lage temperaturen -waar 2 WP bij een temperatuur van +7 °C ongeveer dezelfde COP hebben, zou dit wel eens aardig kunnen verschillen bij een temperatuur van -7 °C.

- Groen is het in dit geval zeker, aangezien Jan met PV-panelen elektriciteit zal opwekken

- De voornaamste vraag aan het begin van de draad was of bijverwarming nodig is bij een lucht|water-warmtepomp -we kunnen we garanderen dat dat met een goede warmtepomp niet nodig is, op voorwaarde dat het vermogen juist berekend werd. Of dat zo is, kan alleen een grondige studie uitwijzen. Zoals Axel ook zei, kan je eventueel wel aanvullen met een ander systeem in de badkamer, om deze snel en kort op te warmen, bijvoorbeeld een handdoekdroger met ingebouwde elektrische snelverwamer -zo moet je deze ruimte niet heel de tijd op een hogere temperatuur houden.

Ik hoop dat zo de vraag van Jan goed beantwoord is en zo ja heb ik bij deze mijn laatste bericht gepost in deze draad ;-)

Bekijk
subsidies warmtepompen nieuwbouw
5 reacties · · #Energie
Reactie van Sara - Stiebel Eltron

Beste Hanne,

Zoals hier reeds door anderen aangehaald, zijn er geen subsidies meer voor het plaatsen van een warmtepomp in een nieuwbouwwoning.

De keuze voor een warmtepomp heeft in nieuwbouw inderdaad enkel nog invloed op het E-peil van je woning.

Het precies aantal E-peil-punten dat de warmtepomp oplevert is afhankelijk van een aantal factoren, o.a. het vermogen van de warmtepomp.
We kunnen hier slechts een indicatie van geven, het is uiteindelijk de EPB-verslaggever die het exact aantal punten zal bevestigen. Indicatief kunnen we zeggen dat een warmtepompinstallatie 15 à 30 punten oplevert.
Voor een lucht|water zal het ongeveer -15 zijn, voor een bodem|water (jullie geval) ong. -20 à -25, voor een water|water ong. -30 punten.

Het lager E-peil zorgt er dan weer voor dat je minder belast wordt en zo op lange termijn heel wat voordeel doet.

De extra voordelen van de keuze voor een warmtepomp tegenover bijvoorbeeld meer isolatie en een gasketel, zijn toch zeer belangrijk.

Je stookkosten zullen zeker beduidend lager liggen (tot 50%) dan met een gasketel.

Je hebt geen schouw nodig, wat plaatswinst betekent in je woning en besparing want je moet geen schouw laten kuisen.

De warmtepomp vereist geen jaarlijks onderhoud zoals een gasketel en eventueel onderhoud kan in de meeste gevallen van op afstand gebeuren = weer kostenbesparing.

Je verbruikt geen fossiele brandstof meer, je bent onafhankelijk van de schommelingen (lees: stijgingen) van de gasprijzen.

In combinatie met PV-panelen kan je een energieneutrale woning bekomen, zodat je volledig onafhankelijk bent van de energieleveranciers.

Dus, proficiat met jullie keuze voor een warmtepompinstallatie.

Succes met jullie bouwproject!

 

  

Bekijk
Subsidies nieuwbouw
4 reacties · · #Energie
Reactie van Sara - Stiebel Eltron

Beste Filip,

Hier het langverwacht antwoord van een 'expert'

Hoewel we expert zijn in warmtepompen, en niet in fiscaliteit, willen we u graag helpen een antwoord te vinden op uw vraag (met enige vertraging weliswaar -o.a. owv een extra lang weekend- waarvoor onze excuses).

Dit was de situatie op het moment dat u uw installatie bestelde:

"Bij de installatie van geothermische warmtepompen, nl. glycol/waterwarmtepompen en water/waterwarmtepompen, kunt u aanspraak maken op belastingvermindering.
U kan voor beide types geothermische warmtepomp 40% van de uitgaven aangeven, met een maximum van 2.770 euro, zowel bij plaatsing in bestaande woningen als bij plaatsing in een nieuwbouwwoning.
Bij woningen ouder dan vijf jaar, is de belastingvermindering overdraagbaar naar de drie volgende inkomstenjaren."

De vraag is dus volgens ons in eerste instantie of u het plafond van 40% en/of € 2.770 al bereikt had met de betaling die u al deed en in en fiscaal inbracht voor 2011. Zo ja, dan hebt u dus sowieso geen verder recht op aftrek. Zoniet, dan is het niet zo duidelijk meer (men zou denken van wel, voor het resterend bedrag tot aan dat plafond, maar zoals gezegd zijn wij geen expert in fiscaliteit). In dat geval raden wij u aan de vraag te stellen aan de FOD Financiën (http://financien.belgium.be/nl/Contact/)

 Ik hoop dat we u hiermee verder geholpen hebben in uw zoektocht, zodat u weet wat te doen bij uw komende belastingaangifte. Veel succes ermee!

Bekijk