Livios: Bouwen aan morgen


Roland Contreras

  Lid sinds 09/11/2011

 • Verbouwer
 • Lid sinds 09/11/2011
 • 8 vragen gesteld
 • 20 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 1 bedankje ontvangen
 • 0 leden bedankt


Roland Contreras
 • Verbouwer | Woont in Merelbeke
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 · Volgende

Uitvallen diff 30 mA

17 reacties ·

Reactie van Roland Contreras

Ik heb eens een min of meer gelijkaardig geval gehad, wel op willekeurige tijdstippen. Om het op te sporen ben ik uiteindelijk alle stopcontacten gaan openmaken en uitkuisen met een sterke stofzuiger. Het bleek dat in een bepald stopcontact spinnen woonden die op willekeurig tijdstippen de 30mA zekering lieten afgaan. Ik had voordien ook meerdere elektriekers gecontacteerd om de weerstand op de circuits uit te meten, maar er is nooit iemand willen komen. 

Mol in de tuin

Reactie van Roland Contreras

De beste methode volgens Volt is de mol vangen met klemmen. Dit is ook mijn ervaring, maar het vraagt wel enige kennis. De nieuwe mollen gebruiken wel de gangen van hun voorgangers en soms kan een staande klem na weken een mol opleveren. Niet te snel opgeven maar controleren of de klemmen nog functioneel zijn.

Van prosumententarief naar capaciteitstarief? Goede zaak of niet?

Reactie van Roland Contreras

Het is inderdaad de vraag hoeveel kilometer de elektriciteit op het net aanwezig blijft die ik er met mijn overschot van de zonnepanelen op zet. Momenteel is dit echt wel heel weinig omdat er zo weinig panelen liggen en komt mijn elektriciteit de straat niet uit. Ze wordt allemaal gebruikt door mijn buren die geen panelen hebben. Het moet via wiskundige modellen en al die computercapaciteit die er momenteel is vrij eenvoudog mogelijk zijn om die afstand bij vrij preciese benadering te berekenen. Waar blijven onze mathematici?

Artik. van u, Elektriciteit warmtepompen swingen de pan uit. Ik mis lucht/lucht warmtepompen info. I

Reactie van Roland Contreras

Ik bewonder uw situatie en oplossing. Welk merk lucht-lucht warmtepompen heb je gekocht en zou je bij dat merk blijven als je opnieuw zou kopen?

Een kleine bemerking: als je huis ongeveer 200 m2 zou zijn dan val je in een EPC klasse van 4500x4,7/200= 205. Dat is niet zeer laag wat er op wijst dat er met de isolatie/luchtdichtheid nog wel wat te doen is. Ben ik verkeerd?

Besparen door plaatsing condensatieketel of eerst hoogrendementsglas ?

Reactie van Roland Contreras

Eerst maximaal isoleren, dan je verbruik meten gedurende een paar jaar en het vermogen van de nieuwe chauffage aanpassen aan het gemeten verbruik. 

De optie zonnepanelen gecombineerd met lucht-lucht warmtepomp is natuurlijk ecologisch superieur, maar zal je wel heel wat meer kosten. 

Verwarming lucht/lucht warmtepomp?

Gerenommeerde merken als Daikin en General bieden meerdere systemen Lucht/Lucht warmtepompen aan. Toch zie ik dat bvb. Easykit zelfbouw deze systemen NIET in het assortiment neemt. Nochthans zijn ze veel eenvoudiger te installeren en zeker bij renovatie handig om ergen te verwarmen, eventueel verder weg van de centrale verwarming. 

Welke zijn de  nadelen van dergelijke lucht/lucht systemen?

Bliksembescherming

1 reactie ·

Reactie van RodeRidder

Je bedoelt [u]zoiets[/u].

Dat moet de aarde zijn. Je sluit deze best aan direct achter de aardingsonderbreker of hoofdaardingsrail in de zekeringenkast. De draaddoorsnede moet minstens gelijk zijn aan deze van de doorsnede van de fasegeleider/nul. 100% garantie bieden deze overspanningsmodules echter niet.  

Elektriciteitskeuring: stroomkringen met stopcontacten

Ik wil een paar stopcontacten in een bestaande (overbelaste) stroomkring elimineren om op een totaal aantal van acht te komen. Hoe kan ik dit legaal best uitvoeren? Ik vroeg me af of ik een beschermplaatje in de opening kan aanbrengen zodat er geen stekker meer in de stroomgaten kan. De aarding zou er wel nog uitkomen.

1 2 3 · Volgende