Livios: Bouwen aan morgen


RodeRidder

    Lid sinds 14/06/2012

  • Bouwer
  • Lid sinds 14/06/2012
  • 7 vragen gesteld
  • 292 vragen beantwoord
  • 16 vragen goed beantwoord
  • 0 keer gequote door een ander
  • 55 bedankjes ontvangen
  • 2 leden bedankt

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende

Elektrische laadpaal vermogen limiteren.

Reactie van RodeRidder

De betekenis van "deze bestaan niet" is mij nog steeds niet duidelijk.

Als ik het correct begrijp wil jij monofasig opladen met 30A zonder laadpaal? 

Dit is niet mogelijk omdat voor laadstromen groter dan 16A dit laadstation een pilootsignaal voorziet (CP pin op stekker) precies om de lader in de auto de laadstroom te doen instellen. De functie van de PP pin waar jij het over hebt is tweeledig, detecteren of de stekker insteekt en de laadstroom instellen. Als het pilootsignaal niet aanwezig is vervalt de tweede functie echter en is de laadstroom standaard ingesteld op 16A, vandaar ook dat dit geen enkele invloed heeft als je die wijzigt. Dat pilootsignaal zelf bouwen kan, maar dat is geen huis, keuken en thuiskennis meer. Bij een adaptorkabel Mennekes/Standaard stopcontact is dit CP signaal niet aangesloten en stelt de lader in de auto zich dus ook standaard in op 16A, wat ook logsich is anders heb je constant problemen met uitval, en krijg je die auto nergens geladen. 

Wat die transformator betreft. Transformatoren kunnen geen 3F omzetten naar 1F met een groter vermogen. Dit kan enkel op een heel complexe manier nl. 3 fasen gelijkrichten, dan terug omrichten naar 50Hz, met andere woorden een FO gelijkaardig aan deze voor motorsnelheidsregelingen of een PV omvormer.    

Spanning op leidingen zelf na uitschakelen hoofdschakelaar electriciteitkast

Reactie van RodeRidder

Je hebt m.i. een overdreven vertrouwen in die isolator. 100% uitsluitsel dat die spanning niet langs daar komt heb je pas als 

- je die inkomende coax fysisch losmaakt.

- je hoofdschakelaar uitzet 

Heb je dat effectief zo getest? 

Uiteraarrd komt die spanning niet meer van jouw woning als je die hoofdschakelaar uitzet, maar dat neemt niet weg dat de bedoeling van een aarding precies is om er voor te zorgen dat het potentiaal tussen het vlak waar jij staat en die buis die je aanraakt zo laag mogelijk moet zijn, in theorie 0, alhoewel dat nooit haalbaar is.

Een wereld zonder lekstromen bestaat alleen in utopia. Het kan best zijn dat de buurman de schuldige is, daar heb je echter zo goed als geen controle over, wel op de weerstand van jouw aarding. Zelfs al slaag je erin om die buurman weg te jagen, daarmee is jouw aarding nog niet OK, ooit kan dat probleem immers wel bij jou liggen. 

Hoe regel ik de toeren van mijn 230 volt pomp?

Reactie van RodeRidder

Voor asynchrone motoren die een kwadratische belasting (centrifugaalpompen en ventilatoren) aandrijven lukt dat ook door het regelen van de spanning. Ventilatoren in stallen worden meestal op die manier in snelheid geregeld.

Dit komt omdat er bij dat type belasting geen vermogen nodig is bij stilstand en dit vermogen kwadratisch oploopt met toename van de snelheid. Denk aan een ventilator, bij stilstand verplaatst die geen lucht en kan je ook zonder problemen met de hand draaien. Ga je die aan een behoorlijke snelheid draaien dan ga je de weerstand van die luchtverplaatsing wel voelen. Als je dus een bepaalde spanning op dat ding zet probeert deze te versnellen tot de synchrone snelheid van dat 50Hz draaiveld, 1500 tr/min voor een 4-polige motor. Dit versnellen stopt echter op het moment het vereiste vermogen in evenwicht is met het vermogen wat deze verminderde spanning kan leveren. Verhoog je de spanning dan verschuift dit evenwicht opnieuw. 

Dit gaat enkel voor dat type belasting, drijf je bv een kraan aan dan is het volle vermogen vereist vanaf stilstand. Daar lukt dat enkel met een FO. 

Hoeveel vermogen maximaal op 3 -fasen aansluiting?

Reactie van RodeRidder

Post eens een screenshot van die berekening. 

Jij begrijpt toch ook dat als de spanningsval 16V (wat correct is) bij 16A de weerstand van die draad iets van een 1 Ohm moet zijn (wat ook corrrect is) iets niet klopt met die 2000A kortsluitstroom? Is fysisch onmogelijk. 

Van perilex naar 3 fasenstekker?

Reactie van RodeRidder

-  dit typenummer komt niet voor in de catalogus, en de modellen in de lijst zijn ofwel enkelfasig 230V of 240/400V of 400/660V afhankelijk van het typenummer.

- 3x230V+N komt niet voor in Belgie. Neem aan dat dit 3x400V+N is, toch best controleren met een meettoestel.

Dus nog altijd geen 100% zekerheid of dit kan.

Driestanden hydro schakelaar

7 reacties ·

Reactie van RodeRidder

Dank je Idur, ik zal deze mogelijkheid voorstellen, maar het blijft wel een iets complexere oplossing met 4 mogelijke standen ipv 3. Vreemd dat die 3 standen schakelaars vroeger dus wel bestonden en nu nergens meer te vinden zijn...

Heeft die schakelaar een Niko logo? Niko heeft bij mij weten nog nooit een schakelaar geproduceerd zonder Niko logo en komt dus in dat geval van een andere fabrikant. 

Standaard chroom afdekplaatjes voor douchekraan

Bestaan er standaard chroom plaatjes met 1/2 " gat die je achter een douchekraan kan plaatsen? Tegels zijn slecht afgewerkt rond huiswerk en plaatjes die bij kraan zitten dekken maar 5cm af, onvoldoende. Minstens 8cm nodig. 

Elektriciteitsplan huis

12 reacties ·

Reactie van RodeRidder

Mijn notaris zei ooit het tegenovergestelde, heb immers een paar jaar geleden precies op die manier een woning verkocht. Perfect OK zei de notaris. Ik moet toevallig naar de notaris volgende week en ga die vraag voorleggen. 

Oude zekeringen : zelfde Ampere in paren ?

Reactie van RodeRidder

Waarschijnlijk is bij de onderste deel slechts een geleider per kring afgezekerd en de bovenste beide. Het is pas sinds het AREI (1981) dat beide geleiders moeten afgezekerd worden. Kan je zien als je de kast open maakt. Als dat toch paren zijn hou je je best aan dezelfde waarde/model, precies om deze verwarring te vermijden. Best ook labels.

Afzekering moet volgens draaddoorsnede 2,5mm2 is MAX. 20A automaat en 16A smeltzekering, bij 1,5mm2 resp. 16A en 10A. Verlichtingskringen zijn normaliter 1,5mm2 vandaar. 

De waarde van de zekering houdt geen verband met de uitvoering (keramisch) Zekeringen komen voor in gestandaardiseerde waarden, 15A is niet meer courant verkrijgbaar in Belgie, mag je echter gebruiken voor een kring in 2,5mm2. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende