Livios: Bouwen aan morgen


robvan

  Lid sinds 23/02/2019

 • Verbouwer
 • Lid sinds 23/02/2019
 • 2 vragen gesteld
 • 6 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


robvan
 • Verbouwer | Woont in Baal
Privébericht

Geschiedenis


Condens slaapkamer in wintermaanden

beste verbouwers

de voorbije winter hebben we af en toe condensplekken gehad op het plafond, op het raam en in 2 hoeken van de slaapkamer ( koude muur). Dit is een bijbouw die ik in april 2018 heb bijgezet.( de muur misschien nog wat bouwvocht?) Het plafond is geisoleerd met rockwoll 15 dik, dampscherm enz op correcte manier aangebracht ( geen koudebrug). De condensplekken op het plafond zijn op verschillende plaatsen. Het raam is van hout en heeft geen verluchtingsgaten. Of we nu slapen met het raam open of dicht het probleem blijft hetzelfde. Kamer wordt regelmatig verwarmd door elektrische chauffage en deur staat meestal open voor zoveel mogelijk natuurlijke ventilatie. Er is geen ventilatiesysteem aanwezig. Het vochtigheidspercentage in de kamer is ook nog ok, was iets minder als 60% dus dit is ook ok. Er is al een specialist komen kijken en deze heeft ook vastegesteld dat het condens is en zijn voorstel was speciale ventilator te installeren met warmterecuperatie. Dit had een prijskaartje van 1700€, maar aangezien we de woning binnen dit en 2jaar willen verkopen zou ik toch graag een goedkoper alternatief vinden. 

alvast bedankt

Tocht en geur isolatie) uit spots badkamer als dampkap aan staat

Reactie van Hugo C.

Waar komt de verluchting van de badkamer uit? Ook op het dak? Bij een juiste windrichting zal de afvoerlucht van de dampkap in de omgeving van  de verluchting van de badkamer komen. Aangezien er in de woning een onderduk wordt gecreerd zal die afvoerlucht terug aangezogen worden via de verluchtingspijp van de badkamer.

De test die u kan doen is het rooster in de badkamer dichtkleven of een venster in de badkamer laten open staan en zien of de geurhinder blijft bestaan.

Een dampkap met interne circulatie is natuurlijk een oplossing, maar heeft het nadeel dat men dure koolfilters moeten plaatsen en regelmatig vervangen om geurhinder te vermijden. Energetisch betekend het een besparing omdat er geen warme lucht wordt afgevoerd.

Tocht en geur isolatie) uit spots badkamer als dampkap aan staat

Reactie van Laforce Erwin

Typisch bij problem solving is de vraag: wat is er veranderd toen het probleem zich stelde?

Je schrijft zelf dat het is gestart na de flexibel is vervangen.

Het lijkt me logisch dat je dit opnieuw doet maar dan goed oplet waar het mis kan lopen en wat je anders doet dan de originele plaatsing.

Veel succes

Tocht en geur isolatie) uit spots badkamer als dampkap aan staat

Reactie van Charel

Dat klinkt een beetje vreemd. De dampkap blaast niet de lucht naar binnen maar naar buiten ! En tegelijk zuigt (niet blazen) die dampkap dan uiteraard lucht mee weg van binnen.

Hierdoor ontstaat dus binnen een onderdruk waardoor er lucht via kieren op openingen wordt binnengetrokken.

Uiteraard zal dit niet meer het geval zijn als je daarbij een raam opent want dan wordt de onderdruk langs daar opgelost. Daarom dat men soms bij te sterk werkende dampkappen ergens in de keuken wel eens een toevoeropening voorziet die men zo dicht mogelijk bij de dampkap laat uitkomen zodat die daardoor niet meer de binnenlucht mee naar buiten trekt maar in de plaats daarvan buitenlucht via die aparte toevoer.

Dat werkt goed terwijl uw dampkap werkt maar kan veel extra warmteverlies betekenen terwijl ze niet werkt en dat is wellicht meer dan 95% van de tijd.