Livios: Bouwen aan morgen


robert Bruyland

  Lid sinds 12/09/2012

 • Verbouwer
 • Lid sinds 12/09/2012
 • 1 vraag gesteld
 • 20 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


robert Bruyland
 • Verbouwer | Woont in Denderwindeke
Privébericht

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Pomp waterput zuigt geen water meer op

Reactie van robert Bruyland

De volgorde van montage is Terugslagklep 20cm boven de bodem van de put.De aanzuigdarm moet zo kort mogelijk gehouden worden,bochten vermijden en aan leggen in stijgende lijn naar de pomp toe,liefst in sokarex uit één stuk wat niet kan platgezogen worden.Dit alles in een diameter groter of gelijk aan de ingang van de pomp.Filters en drukvat met schakelaar komt achter de pomp langs de druk zijde.Eventueel een vlotter met schakelaar voorzien in de put in serie met de elektriche voeding van de pomp die de pomp uitschakeld vooralleer ze lucht kan zuigen.Bij alie kun je voor een prikje een apparaatje kopen die je reserve aan water op afstand kan doorgeven .Dit kan ook dienst doen als vlotterschakelaar.De aanzuigkant van de pomp mag niet meer zijn dan 7-8m diepte anders moet je een dompelpomp zetten.Deze zijn X-aantal keer duurder maar hebben veel minder problemen en zuigen zich zelf aan.

Mag water uit regenton in regenwaterput ?

Reactie van robert Bruyland

In een regenton zitten allerhande beestjes die dan naar je put gaan ,wassen zou ik er niet meer mee doen en zeker niet afwassen,consumeren is sowieso uitgesloten,de rest kan wel.De oplossing is een geboorde put van 40-50m diepte met dompelpomp,na 10 jr is die terugverdiend en na controle je hebt steeds drinkbaar water met een temp van +-  9°c in overvloed.Je betaald dan enkel nog de waterzuivering aan de roverheid.

Waterniveau in regenwaterput meten.

Reactie van robert Bruyland

Aan elke dompelpomp(kelderpomp) hangt een waterdicht doosje met een schakelaar ingebouwd .

Volgens de stand van het doosje staat de schakelaar aan of uit .Doosjes kun je appart kopen en als je die in je put laat zakken , aan een koord of ketting met een gewicht aan dan gaan die met de stand van het water aan of uit , schakel dat doosje  tussen een batterij/voeding en een ledje en dan gaat het ledje samen met het doosje aan of uit .

Meerdere stroombanen / kringen per zekering / aantal stopcontacten

Reactie van robert Bruyland

Waarom die normen om de zoveel jr moeten veranderen weet ik ook niet.Het materiaal word (soms) beter met de tijd maar de regelnorm verschild van streek tot streek en EU slaapt verder.In ieder geval , zoals hierboven vermeld, hielden wij in bxl de norm aan van onbeperkt aantal stpcten maar wel max 20A met 2.5³ , natuurlijk.En dit voor openbare gebouwen en "gewone" lokalen van hospitalen.De controles werden om de 10jr herhaald en waren tamelijk streng maar gezien de omgeving , verantwoord.

Hoog verbruik warmtepomp

Reactie van robert Bruyland

Hou er ookrekening mee dat het tijdstip van je telleropname een grote rol speelt in je eindfactuur,als je telleropname op eind november gebeurt ben je al je opgespaarde energie van de voorgaande , zonnige maanden, kwijt .

Ik heb het geluk dat mijn opname eind mei gebeurt zodat ik elk jaar +- met een o-uitslag uitkom.Bij overschot warm ik met rechstreekse radiatoren 

Mijn groot nadeel is de nacht-teller die enkel tijdens de weeckend terugdraaid,

Mijn verwarming bestaat uit een mazoutbrander van 25jr oud ,die het nogsteeds heelgoed doet,in combinatie met luchtverwarming.Water word elektrisch verwarmd met e-boiler en een tijdrelais die enkel tijdens de dag-uren en weekdagen opwarming toelaat,wegens de nachtteller.Verder heb ik nog een allesbrander om bij te stoken wat me tot hiertoe niets kost wegens hout in overvloed.

Resultaat , CO² gezien is onze regering heel slecht bezig.

Oude luchtverwarming vernieuwen.

Reactie van robert Bruyland

Ik had gedacht aan een systeem die in winkels gebruikt word aan de ingangsdeur waar je een immense warme-luchtstroom tegenkomt.Mijn idee was om deze stroming door de kanalen te blazen?

WaterT° op de ketel kan ik niet verhogen omdat het hier een rechtstreeks systeem betreft.De lucht vloeit langs de inox ketel en word opgewarmd door de kanalen geblazen met een turbine , De lucht word gerucupereerd in de living en de slpkamers,keuken en badkamer word naar buiten geleid.De gerecupereerde lucht word gemengd met eenzelfde hoeveeilheid verse buitenlucht als de naar buiten gestuwde lucht. 

Door zijn simpelheid werkt het heel goed en pannes zijn heel zelden ,op 20jr waren de volgende dépanages nodig:

Nieuwe thermostaat , vernield door blikseminslag.

Uitgebrande sturing,aangezien de ouderdom van de ketel vond ik het gepaste stuk niet meer terug en sommige reparatie-offertes liepen op tot 2000€ , na lang zoeken tenslotte, heb ik een firma in Ninove gevonden die met mijn samenwerking een nieuwe sturing zodanig heeft aangepast dat ik terug verder kon voor een paar 100€, waarvoor dank,

Motor van de brander waar een fout bleek in de zitten .Deze werd vervangen onder garantie.Als die op een zekere stand stilviel wou hij niet meer opstarten door een gietfout in de kooirotor v/d motor.      Een fout van 1/1 000 000

Voor een brander van 20jr oud is deze zeer zuinig maar wat onderberekend naar mijn gevoel voor een opensdaande woning.

Oude luchtverwarming vernieuwen.

Reactie van Nick 61

Robert,

De warmtewisselaars die men aan ingangen van winkels gebruikt zijn dusdanig ontworpen om hun lucht dadelijk te verspreiden,zou je deze op je luchtkanalenstelsel willen aansluiten dan ga je niet ver geraken daar de weerstand in je luchtkanalen veel te groot is ,trouwens de voeding van deze zou je dan ook moeten voorzien van een warmtebron op warm water, Misschien moet je je licht eens gaan opsteken bij de firma Multicalor in Mechelen, die maken luchtbehandelingskasten voor luchtverwarming ,ik heb er verschillende geplaatst door de jaren met goede resultaten als gevolg wat je erop aansluit als warmtebron staat je natuurlijk vrij gas mazout pellets enz. Daar je geen watertemperatuur kan instellen zal het hier wel om een droge verbranding gaan, dus een ketel zonder waterinhoud

Oude luchtverwarming vernieuwen.

Reactie van Alaerts guido

Ik val steeeds in herhaling Kijk eerst is naar de isolatie, luchtdichtheid en ventilatie. Laat een degelijke audit doen blowdoor en infrarood. Laat dan een installateur met jaren ervaring in de warmelucht sector uw installatie nazien. Warmelucht installatie is ook een lage temperatuur systeem en dus ook zuinig. Ik vind het zeker te overwegen dit te activeren. 

Voorschriften inleidingskabel elektriciteit - binnenshuis

Reactie van robert Bruyland

Best een verbindingsdoos vragen bij de netwerkbeheerder of vragen welk type je mag aankopen!

Volgens mij mag je die kabel in buis leggen,maar dan moet je eerst de buis over de kabel steken en dan pas alles op de muur plaatsen,anders lukt het niet.Aangezien het een belangrijke ingreep in je installatie is ga je wel een bijkomende technische keuring moeten vragen.De nieuwe kabel zal dezelfde kenmerken moeten hebben als de bestaande op gebied van isolatie,sectie en aantal geleiders.De koppeling tussen de kabels moet gebeuren door de netwerkbeheerder en verzegelbaar zijn(logis{;<D),de rest mag je zelf/laten doen.

90° bocht in exvb 4 x 35 mm2

Reactie van robert Bruyland

Dit is een goeie begeleider : file:///C:/Users/Robert/Desktop/Downloads/huishoudelijke-elektrische-installaties.pdf

1 2 · Volgende