Livios: Bouwen aan morgen


Rik1972

  Lid sinds 09/10/2018

 • Verbouwer
 • Lid sinds 09/10/2018
 • 0 vragen gesteld
 • 19 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 3 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Rik1972
 • Verbouwer | Woont in Leuven
Privébericht

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Investeren in zonnepanelen of niet?

Reactie van Rik1972

Over zonnepanelen is natuurlijk al veel gezegd en geschreven. Enkele dingen die me wel opvallen:

- je hebt een vrij laag verbruik, je bent natuurlijk ook maar met twee. Zonnepanelen gaan des te interessanter zijn indien je verbruik hoger ligt (omdat je dan ook potentieel meer kan besparen). Indien er binnenkort misschien kinderen bijkomen, zal je verbruik stijgen, en dan worden zonnepanelen wel interessanter.

- aangezien je de woning volledig hebt gerenoveerd, veronderstel ik ook dat isolatie in orde is? Want het is belangrijk om hiermee te beginnen vooraleer je met zonnepanelen, warmtepompen en dergelijke begint.

- de slimme meter maakt zonnepanelen natuurlijk minder interessant, maar dat betekent niet dat ze niet meer rendabel zijn. Volgens mijn berekeningen schommelt de terugverdientijd nog steeds rond de 10 à 12 jaar. Op een levensduur van ongeveer 25 jaar lijkt me dat niet slecht.

Ik was recent ook aan het zoeken rond zonnepanelen. Ik heb toen enkele calculators geraadpleegd op het web. Het zal niet 100% accuraat zijn, maar ze geven je wel een idee van je rendement. Deze vond ik wel ok:

- https://www.vreg.be/nl/kostprijs-en-terugverdientijd

- https://www.zonnepanelen-leggen.be

- https://www.energiesparen.be/zonnekaart 

- https://www.mijn-zonnepanelen.be 

Uiteindelijk heb je zonder deze calculators ook wel een idee van kostprijs en terugverdientijd, dus net zoals bij ons zal het een afweging moeten worden.

Kan putje in kelder gedicht worden?

1 reactie ·

Reactie van Rik1972

Dat putje zal er wel zijn voor een reden veronderstel ik? Ik vermoed dat er een soort van drainagesysteem in de kelder is aangebracht, waarbij het insijpelend grondwater wordt afgevoerd naar dat putje. Als je dat putje gaat dichten, kan het grondwater nergens heen, en dan krijg je vochtproblemen ...

Je kan het grondwater tegenhouden door de kelder te dichten, maar dan gaat hoogstwaarschijnlijk de hele kelder behandeld moeten worden.

Oude kelderdichting

2 reacties ·

Reactie van Rik1972

Indien de dichting het water niet tegenhoudt, is een drainagesysteem aan de kimnaden misschien een betere oplossing? 

Huis gekocht met kleine vochtinfiltratie

Reactie van Rik1972

Als ik je verhaal lees, dan is het duidelijk dat de vorige eigenaar de gebreken aan het huis wou verbergen. Heb je iets van bewijzen? Foto's of iets dergelijks?

Garageruimte verbouwen tot speelkamer en daarbij vloer isoleren

Reactie van Rik1972

Als het voor een speelkamer is, gaat dit niet al te veel problemen geven denk ik. Zolang er op deze specifieke plek geen al te grote gewichten wordt gezet. Heb je een idee van de dikte van de isolatieplaat die je hier zou leggen?

Ramen met dubbel glas

3 reacties ·

Reactie van Rik1972

Ik hoor dikwijls dat ramen met dubbel glas een levensduur hebben van ongeveer 20 à 30 jaar. Dus in jouw geval kan er dan inderdaad al wat slijtage op de ramen zitten. De vraag is natuurlijk ook of de kou binnenkomt via het schrijnwerk dat is afgesleten, of via het glas zelf dat lekken begint te vertonen. Zie je bijvoorbeeld condens op de ruiten?

Pur laten onderzoeken

7 reacties ·

Reactie van Rik1972

Verzakking van PUR schuim in de vloer hoor je wel vaker. In principe is PUR schuim wel een goed materiaal voor vloeren, maar dan moet het wel correct aangebracht worden. Als je met een verzakking zit, dan ligt de fout meestal bij de bouwfirma. Typische voorbeelden zijn: PUR aanbrengen op een vochtige of vuile vloer,  te dikke laag in één keer willen leggen, PUR niet genoeg laten uitharden, ... Het lijkt me dat daar iets verkeerd is gelopen, en dan ligt de verantwoordelijkheid inderdaad bij de bouwfirma.

Warmtepompboiler plaatsen: wel/niet?

Reactie van Rik1972

Puur kijkend naar prijs en rendement zou ik ook eerder kiezen voor een warmtepompboiler. Om het dan nog niet te hebben over de makkelijkere plaatsing.

1 2 · Volgende