profke

Lid sinds 24/4/2014

  • Verbouwer
  • 1 vraag gesteld
  • 4 vragen beantwoord
  • 0 vragen goed beantwoord
  • 1 bedankje ontvangen
  • 1 lid bedankt
profke Verbouwer Privébericht

Geschiedenis

Negen draden in 1 stopcontact
2 reacties · · #Elektriciteit
Reactie van profke

misschien sijn er 3 draden per klem aangesloten (bij geaarde stopkontakten)? Gewoon dezelfde aansluiting overnemen als je het stopkontakt vervangt.

Bekijk
Een equipotentiale verbinding
2 reacties · · #Elektriciteit
Reactie van profke

Niet dat ik weet, u kunt altijd naar een keurorganizatie zoals BTV, AIB/Vincotee bellen voor advies; is gratis en je hebt het direkt van de keurder. Gwoon tel. nr opzoeken in je regio http://www.btvcontrol.be

Bekijk
Reactie van profke

Beste,

 

De isolatie van elektrische bedrading gebruikt bij woningen van voor ong 1950 is meestal verstorven waardoor deze gaat verbrokkelen bij aanraking; dat is het grootste probleem/gevaar denk ik. Bakeliet is op zich een heel goed materiaal met uitstekende mechanische, elektrische en thermische weerstand, alleen breekt het gemakkelijk (als je bvb een schroef te hard aandraait). Het vervangen van schakelaars en stopkontakten uit bakeliet is op zich niet problematisch, echter wel voor het niet beschadingen van de inmiddels verstorven isolatie... De toen gebruikte CONEx verbindingen in aftakdozen zijn ook kwalitatief, ten minste als deze korrekt werden aangebracht.

Qua straling zou ik mij eerder zorgen maken over die van een GSM (vergeet ook niet de GSM masten0, WiFi en DECT telefoon dan dat van het voedingsnet.

Grtjs

Bekijk
Reactie van profke

Hallo Ivan,

Dat is eigenlijk niet normaal, zelfs al gebruik je enkelfazige schakelaars, je onderbreekt de stroomkring en dus mag er geen stroom door de kring meer vloeien.

Dit duidt mijns inziens op een abnormaal lek; heb je een Ampère meter (eerder mA of milli-Ampère), dan kan je het lek meten door deze in serie te plaatsen met de lamp.

Wat je kan proberen om de oorzaak van het probleem te vinden;

- vervang de schakelaars één voor één; het kan zijn dat een defekte schakelaar de oorzaak is

- plaats de LED lamp(en) in een andere stroomkring (indien mogelijk); "verhuist" het probleem mee of niet?

- zijn er verklikker lichtjes in de schakelaars (voor de schakelaar terug te vinden in het donker, of voor aan te geven indien de lamp brandt); verwijder die dan en bekijk het resultaat

- in het slechtste geval is het probleem te wijten aan slechte of onderbroken (kapotte) isolatie van de bedrading; dan hoop ik maar dat deze is uitgevoerd met VOB in een buis en niet met een kabel want je kan (meestal) nieuwe VOB draden in een bestaand buis trekken, wat helaas niet mogelijk is met kabel (ook niet als deze in een buis ligt0

Het probleem dat zich hier stelt is dan; waar is de isolatie defekt? Enkele mogelijkheden:

>  oude isolatie kan breken of zelfs verpulveren bij het aanraken, wat gebeurt als je bvb een nieuwe lamp of schakelaar installeert en je de draden moet plooien om alles netjes terug in de wanddoos te krijgen. Kijk visueel de toestand van de isolatie van de draden na op de plaats dichtbij de schakelaars en de lampen;Indien je dit vind, dan kan je ofwel een in diameter aangepaste krimpkous of siliconen- of teflon buisjes over de draad schuiven.

> soms is er in de bedrading geboord ( ophangen van kaders, thermostaat,...) waardoor de isolatie plaatselijk is beschadigd. Denk er ook aan dat veel elektrische leidingen onder de vloer liggen, in de chape of onder een planken vloer; heeft men in de vloer geboord voor het plaatsen van iets? Het probleem is dat je dit moeilijk of zelfs niet te weten kan komen als je het zelf niet gedaan hebt... Hoe kan je dan zoiets opsporen; twee toestellen kunnen je hierbij helpen;

>> met behulp van een metaal-hout-koper detector kan je rond boorgaten aftasten als er een elektrische leiding ligt; zulks toestel is te koop in elke goede doe-het-zelf zaak

>> met behulp van een isolatie tester; dit zal je meestal in kombinatie met de voormelde koper detector gebruiken om de exacte plaats van beschadiging te kunnen opsporen. Een isolatietester is echter een (duur0 professioneel toestel dat nergens te huur is... Je zal dan beroep moeten doen op een professioneel keurder, want zelfs de meeste elektriekers hebben niet eens zo'n toestel. Dan blijft er nog het probleem om de beschadigde bekabeling te vervangen; zie vorig puntje.

> soms is de bedrading gewoon ... stukgelopen; wat kan gebeuren als deze op een ongechapte zoldervloer ligt; dit is meestal gemakkelijk visueel op te sporen

> als de bedrading in opbouw ligt (vb in een garage, zolder of kelder) dan kan je deze ook visueel controleren, bekijk dan vooral op plaatsen waar de bedrading bevestigd werd; het zou niet de eerste keer zijn als er een nagel doorheen een kabel werd geschoten... Vergeet ook niet te kijken op plaatsen waar bedrading langs een hittebron werd geplaatst (wel niet korrekt dan!) mogelijks is de isolatie deels gesmolten.

> Bedrading kan ook smelten tgv oververhitte koperdraden door (langdurige) overbelasting wat dan weer vragen doet rijzen naar de smeltveiligheden of/en als deze laatste wel juist gedimensioneerd zijn t.o.v. de doorsnede van de bekabeling. 

 

Hopelijk heb je hier iets aan!

Grtjs

 

   

 

Bekijk