Livios: Bouwen aan morgen


popoo

  Lid sinds 09/02/2019

 • Verbouwer
 • Lid sinds 09/02/2019
 • 1 vraag gesteld
 • 1 vraag beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 2 leden bedankt


popoo
 • Verbouwer | Woont in Kerjeuzeneuze
Privébericht

Geschiedenis


Combinatie fotovoltaische zonnepanelen en warmtepomp

Reactie van Kris M

Je moet al eerst uw warmtebehoefte inschatten.  Dit kan eenvoudig op basis van je huidig jaarlijks stookolieverbruik.  Wat is je gemiddeld jaarlijks verbruik van de laatste jaren?

Stel 3.300l l.  Dan heb je zo n 30.000 kWh aan warmte nodig.  Met een optimisitsche COP van 4 (wegens verticale boring) verbruikt dit systeem op jaarbasis zo n 7.500 kWh electriciteit of 1.500€. Met een (dure) nieuwe condensatieketel kan je 10% stookolieverbruik er af pitsen:3000l aan 0,6€l is 1.800€ .   Stookolie wordt duurder doch electriciteit ook.

Nu moet je investeren in zonnepanelen om die 1.500€ groen op te wekken evenals je gezinsverbruik.  Dat is dan ruwweg 10kWhpiek op je dak waarbij je weet dat de kans groot is dat in de zomer gratis stroom injecteren om die in de winter gratis af te nemen an zn doodsreutel bezig is ...  

De energiekost van een warmtepomp versus fossiel is ongeveer identiek....  Als je huis energieonvriendelijk is trek je mi beter de kaart van isoleren (en D-ventilatie installeren) om je verbruik te drukken.

Combinatie fotovoltaische zonnepanelen en warmtepomp

Reactie van Technoman

Beste,

Wat is het vermogen van je huidige CV ketel? hoe oud is die?

Wat is jouw jaarlijks verbruik aan eleltriciteit? enkel/dubbel teller?

Hoe groot is je dakoppervlak , geschikt voor PV panelen?

Ken je de EPC waarde van je huis, hoe is de isolatie nu?

Ik veronderstel dat die 200m² niet alleen "bewoonbare" oppevlakte is?

Met wat geluk gaat de installatie van een digitale elektriciteitsteller toch nog dezelfde winst opbrengen ( toch voor de volgende 15j.) dan de nu terugdraaiende teller, mits je de PV installatie nog voor eind dit jaar installeert.

Een geothermische WP, die zowel verwarming als SWW levert ,gaat toch ook naar de 15.000€ hellen en daarbovenop de boringen moet je ook eens +- 5000€ rekenen. Hebben wel een hoger COP dan L/L of W/L

Een ietwat degelijke installatiebedrijf van CV en WP kan je een naukeurige berekening maken.

Succes

&ré

Combinatie fotovoltaische zonnepanelen en warmtepomp

Reactie van popoo

Bedankt Kris M en Technoman voor jullie snelle en deskundige antwoorden.

We doen een mid-grote verbouwing (herschikking) waardoor de huidige situatie veranderd en bijgevolg slechts deels relevant is. Ik gaf weinig details omdat ik in eerste instantie op zoek was naar een algemeen antwoord.(en om het niet al te lang te maken :) )

Jou 30000 kwh lijken me ruwweg goed ingeschat, Kris W.
Isolatie is OK maar kan altijd beter. Onze huidige mazout-ketel is relatief oud (viessmann approx eind '90).Hoewel goed onderhouden draait die zeker niet meer optimaal. Bij de herinrichting wordt er geisoleerd. Maar er komt, binnen het huidige volume, een substantieel deel woonruimte bij (bvb kamers, zolderkamers etc)... enz.
Keuzes als extra vloerverwarming/type radiatoren etc hangen uiteraard af van de keuze van het type installatie.
Het is dus niet evident om het verbruik in te schatten na de werken (verschillende architecten/aannemers/installateurs leggen vrij uiteenlopende cijfers voor. Lees: wat het best in hun kraam past).

Budgetair:. Approx 20K voor de A++ hoge afgifte temp WP (geeft recht op 8K subsidie owv geen mogelijkheid tot aansluiting gas)  + approx 8K PV installatie. Dit zou moeten volstaan voor een deftige, future proof installatie met minimale jaarlijkse kosten... zou men denken ....

De grondWP, in combinatie met PVs lijkt theoretisch een elegante oplossing te zijn. Maar hoe meer men zich informeert, hoe minder aantrekkelijk het wordt.
Bovenop de dure aanschafprijs blijkt de grondWP+VP combo ook jaarlijks een flinke duit te kosten. Naief als ik ben, had ik dit niet verwacht...

- Het verbruik aan elek vd WP (7500 kwh @ COP 4) is (zeer) hoog. Het aantal PVs die ons budget toelaat dekt theoretisch net de verwarmingskosten maar niet het normale huishoudelijke verbruik.
- Wordt het prosumententarief berekend op de capaciteit van je omvormer ?
Dan is een zware installatie = (te) hoog prosumenten tarief..
Het business model van de netbeheerders is alvast wel future-proof! (bedankt politici om HEN daarbij te helpen)
- 'Terugdraai teller systeem' lijkt op z'n einde te lopen. En wat staat ons dan te wachten? Wetende dat de staatsfinancieen in erbarmelijke staat zijn en 'de energie commerce' op de loer ligt om het maximale uit het huidige 'groene elan' te persen. Onze amateuristische politici zijn niet bestand tegen het goed georganiseerde/gefinancierde lobbywerk en laten zich ongetwijfeld, zoals altijd, weer grandioos rollen Zolang ze hun achterban met een snoepje kunnen paaien (en die pas jaren later tot het besef komt dat ze alweer gejost zijn) is er niets aan de hand. Smile and wave,   boys... smile and wave...    (quote: de pinguins uit Madagascar)
Swat, er is heelwat onzekerheid....
- Misschien zie ik nog iets over het hoofd?
Wat ik ook vergeet. Men kan met quasi zekerheid stellen dat dit ook nog een pak geld zal kosten (Gelukkig zijn er toch nog zekerheden in het leven)

Ik ben niet per se een groene jongen of een geel hesje of zo. Klimaatmaatregelen en participeren graag, maar al snel komt men tot de vaststelling dat het way too expensive is. Bij alle opties is het haast zeker dat je in de toekomst meer betaald. Of het nu mazout/gas/elektrisch/ is, als iets 'echt' voordelig wordt, vinden ze gauw iets nieuws uit zodat je toch meer betaald....
Gewoon lekker blijven verbranden lijkt jammerlijk de enige haalbare/betaalbare oplossing.

Tot hier mijn boutade.... (toch leuk om even te ventileren, die social media)

Many questions remain. Alle info is welkom.