Livios: Bouwen aan morgen


PMF

  Lid sinds 23/11/2015

 • Andere particulier
 • Lid sinds 23/11/2015
 • 2 vragen gesteld
 • 4 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 4 leden bedankt


PMF
 • Andere particulier | Woont in Deurne
Privébericht

Geschiedenis


Expansievat gascondensatieketel stuk na onderhoud

Reactie van Hugo C.

Heeft men bij de plaatsing ook een groter extern expansievat geplaatst of  alleen maar het vaatje wat in de ketel zit? Er zijn nogal wat installateurs die uit gemakzucht(met alle respect voor de goede installateurs)  geen extern vat bijplaatsen , het vaatje in de ketel is voor de ketel en  niet voor de hele installatie want meestal is dit te klein daarom een extra groter extern vat . Indien dit bij jou installatie niet gebeurd is zal het vaatje in de ketel nog wel stuk gaan

De inhoud van een expansievat wordt bepaald door de waterinhoud van de cv-installatie. Enkel bij oude overbemeten cv-installaties kan het ingebouwde expansievat onvoldoende zijn. Fabrikanten van expansievaten stellen op hun website gewoonlijk een rekenprogramma ter beschikking. Bij recente installaties (<25 jaar) mag je er van uitgaan dat het ingebouwde expansievat voldoet.  Trouwens een onderbemeten expansievat mag daarom niet stuk gaan. Enkel een onregelmatig werken van de cv-installatie mag het gevolg zijn : koude start onmogelijk wegens te lage werkdruk en eenmaal op temperatuur werking van het overdrukveiligheidsventiel wegens te hoge werkdruk. Maar in beide extreme situaties mag het expansievat niet stuk gaan.

Expansievat gascondensatieketel stuk na onderhoud

Reactie van Freddy.cv

Een expansievat in een gaswandketel kan zeker stuk gaan en het zou mij niet verbazen mocht de onderhoudstechnieker de ketel afgetest hebben op vol vermogen waaardoor de expansie op zijn hoogst is. Interne expansievaten bij gasketels zijn meestal te klein van inhoud en worden dan ook steeds vervangen door een extern vat van 18 liter hetgeen het meest voorkomend is in een standaard installatie. De inhoud van een expansievat wordt bepaald door het uitzettingscoeficient zijnde 6 procent van de totaalinhoud van de installatie .

Expansievat gascondensatieketel stuk na onderhoud

Reactie van Charel

Zoiets zou inderdaad kunnen Nick. Maar dan is het expansievat niet stuk, dan moet het enkel terug op druk gezet worden.

Echter ik weet niet waarom men bij een gewone onderhoudsbeurt het water van de installatie zou aflaten om de voordruk te meten van het expansievat terwijl er geen sprake is van een slechte werking van de ketel.

Hoe dan ook, zelfs al zou de technieker één of andere foute ingreep gedaan hebben waardoor het expansievat kapot zou zijn gegaan: hoe ga je dat kunnen hard maken ?

Expansievat gascondensatieketel stuk na onderhoud

Reactie van Nick 61

Maarja dat is ook zo ,terug op druk zetten  en het ventiel op lekkage controleren probleem opgelost

In dit geval bewijzen dat het zo gegaan is ??? Tja dan moet je het vat waarover het ging hebben , anders heb je geen been om op te staan

Expansievat gascondensatieketel stuk na onderhoud

Reactie van PMF

Hoe dan ook, zelfs al zou de technieker één of andere foute ingreep gedaan hebben waardoor het expansievat kapot zou zijn gegaan: hoe ga je dat kunnen hard maken ?

Klopt, dat is bijna onmogelijk denk ik.

In ieder geval bedankt iedereen voor de reacties! Hoe het afloopt zal nog moeten blijken :)

Groetjes.

Condensatie gaswandketel op zolder/slaapkamer

Hallo,

Momenteel hebben we een 'open' gaswandketel in de badkamer. Omwille van veiligheids-, economische en plaatsbesparende redenen willen we een nieuwe condensatie gaswandketel 1 verdieping hoger, op zolder, plaatsen (type vaillant ecoTec plus vcw 346/5-5). De zolder zouden we op termijn nog willen ombouwen tot een volwaardige slaapkamer. 

Hierbij heb ik een aantal vragen:

- Is het veilig om een gaswandketel te hebben in een slaapkamer?

- Is het geluid te storend om er bij te slapen (ik zou er een geluidsisolerende kast rond bouwen)

De gaswandketel zou eventueel ook naar de kelder kunnen verhuisd worden, maar hiervoor dienen er extra leidingen gelegd worden, en brengt natuurlijk een meerkost met zich mee. De plaats waar de ketel op zolder zou komen ligt namelijk recht boven de plaats waar de bestaande ketel nu staat in de badkamer.

Alvast bedankt!

Pieter