Livios: Bouwen aan morgen


PI314

  Lid sinds 29/01/2019

 • Andere particulier
 • Lid sinds 29/01/2019
 • 2 vragen gesteld
 • 5 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 5 leden bedankt


PI314
 • Andere particulier | Woont in Westerlo
Privébericht

Geschiedenis


Betwisting eindfactuur van aannemer – wat is redelijk?

Reactie van Nick 61

indien je klachten van ernstige aard zijn en je geraakt er niet uit met de aannemer, stel dan een expert aan die op voorhand door jou betaald moet worden voor de expertise ingeval dat je gelijk krijgt kun je de gemaakte kosten op de aannemer verhalen. ik stel me wel de vraag als hij een korting geeft op het werk en materialen, hoe had je dan gedacht de problemen op te lossen, een korting lost geen probleem op. heb je voor de verbouwing een architect nodig gehad en had deze toezicht op de uitvoering der werken en de gebruikte materialen?

Betwisting eindfactuur van aannemer – wat is redelijk?

Reactie van Kris M

De plaatsingsproblemen die je beschrijft hadden idd door de ramenplaatser moeten opgelost worden (loszittend glas, slechtopenend kipraam, stroef sluitende deur, ...)  Laat iemand komen om een offerte te maken om die gebreken op te lossen (of laat ze in regie oplossen) en negotieer die kost als korting.  Hopelijk vind je iemand die aan die ws Oosteuropese ramen wil werken.

Dat je aan de binnenkant condens krijgt op isolerend dubbel glas is evenwel niet normaal en wijst op een vochtproblematiek.  Op superisolerend glas krijg je soms condensatie aan de buitenkant bij een snelle weersovergang van stenge vorst naar vochtige warmere lucht.

Betwisting eindfactuur van aannemer – wat is redelijk?

Reactie van Watcher

Dat hij maar eind maart kan komen, zegt genoeg. Hij is met jullie voeten aan het spelen. Duurt geen ganse dag om de problemen te bespreken, kan gerust op een avond. Heb de indruk dat hij de problemen wil laten aanslepen. 

Stuur AS om hem in gebreke te stellen. Betaal hem niks meer tot alles opgelost is, als het al kan opgelost worden. Als je niks meer gaat betalen, gaat hij ofwel zelf dagvaarden (en zijn de kosten voor de expert voor hem tot de zaak is uitgesproken) of gaat hij niks meer van zich laten horen en dan zul je zelf in actie moeten komen. Denk er aan, met een rechtzaak ben je vertrokken voor 1 of 2 jaar, afhankelijk van het aantal personen dat betrokken is.

Je kunt een deurwaarder de schade laten noteren. Verslagen van deurwaarders zijn rechtsgeldig en als er een expert aan te pas komt, zal hij dit zeker mee opnemen in zijn verslag.

Om zeker te zijn dat een expert rechtsgeldig is, laat je die best aanstellen door de rechter, als er gedagvaard gaat worden. Er zijn experten (bouwexperten.be) die ook langskomen om de zaak voor u te komen bekijken, zodat je zelf ook al weet wat er fout is, zo ben je toch voorbereid. 

Wat zijn de verplichtingen van een aannemer wat betreft ramende meetstaat en facturen?

Reactie van Architect-expert Paul De Maesschalck

Een factuur moet telkens gedetailleerd zijn.  Een vermelding in de aard van "afwerking en technieken", dat dan op de meeste facturen herhaald wordt, volstaat uiteraard niet.  Als de factuur zelf niet gedetailleerd wordt (omdat dit te veel tekst zou vergen bijvoorbeeld), dan wordt een vorderingsstaat in bijlage gevoegd, die de stand van zaken weergeeft tov de goedgekeurde offerte en waar dus uiteraard ook de meer- & minwerken op vermeld moeten worden.  In principe moet zulk een vorderingsstaat zelfs eerst goedgekeurd worden vooraleer de aannemer factuur kan opstellen.

Als praten niet (meer) helpt, dan kan je niet anders dan blijven weigeren met betalen.  Dat de aannemer dan maar naar een advocaat stapt om betaling te vorderen.  U neemt dan ook best een advocaat onder de arm.  Een gerechtsprocedure wordt dan in gang gezet, waarbij u als leek in deze B2C-situatie (business to client) veel meer gewicht in de schaal kan gooien dan de aannemer.  U moet immers beschermd worden door de professional, wat hij duidelijk niet deed, ondanks vele vragen van uw kant.

www.arcopolo.com