PatrickDB

Lid sinds 22/7/2020

  • Andere particulier
  • 2 vragen gesteld
  • 1 vraag beantwoord
  • 0 vragen goed beantwoord
  • 0 bedankjes ontvangen
  • 0 leden bedankt
PatrickDB Andere particulier

Geschiedenis

De woning is opgetrokken uit een bezande gele baksteen (strobloem van Terca). Na 25 jaar dringt een reiniging zich op. De producent van de baksteen raadt een reiniging aan met een max. druk van 70-80 bar, een watertemperatuur van 90° en een V-straal om de bezanding te behouden. Een aantal firma's werden gecontacteerd en deze stellen een reinging voor met een chemisch product (zuur) , vb. Remmers Clean FP of Redinet.

Ik heb door de firma's een aantal testen (80 bar met chemisch product)laten uitvoeren. Steeds verdwijnt de bezanding volledig, waardoor het typische karakter van de steen verloren gaat. Eeen medewerker van een reinigingsfirma zei dat - door het invreten van het zuur - de bezanding wordt losgeweekt en dus wordt weggespoeld.

Zijn er minder drastische oplossingen, zoals bv. het gebruik van een alcalische zeep? Wanneer je de stenen bekijkt, merk je duidelijk dat de vervuiling (niet enkel organische vervuiling) zich in de bezanding heeft genesteld. Kan dit worden 'losgeweekt' zonder de bezanding aan te tasten?

Bekijk
Reactie van PatrickDB

Het vulmiddel (dat m.i. niet echt op vakkundige wijze door de schilder werd aangebracht) diende om een uitbrokkeling in de buitenste laag van de multiplex te herstellen.Het stuk was niet echt rot. Is het een optie om het vulmiddel te verwijderen en te vervangen; vervolgens de volledige plaat opschuren (ook het verbrokkelend gedeelte van vulmiddel op foto 1) en te herschilderen?

Wat kan het beste als vulmiddel worden gebruikt op een multiplexplaat?

Bekijk