Livios: Bouwen aan morgen


noella truyen

  Lid sinds 30/04/2014

 • Verbouwer
 • Lid sinds 30/04/2014
 • 3 vragen gesteld
 • 0 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 2 leden bedankt


noella truyen
 • Verbouwer
Privébericht

Geschiedenis


Ramen met dubbel glas

3 reacties ·

We hebben in 1987 nieuwe ramen met dubbelglas geplaatst.De laatste jaren komt er veel kou van de ramen .Ze beweren dat het rendement vermindert met de jaren Is dat waar

Ramen met dubbel glas

3 reacties ·

Reactie van Rik1972

Ik hoor dikwijls dat ramen met dubbel glas een levensduur hebben van ongeveer 20 à 30 jaar. Dus in jouw geval kan er dan inderdaad al wat slijtage op de ramen zitten. De vraag is natuurlijk ook of de kou binnenkomt via het schrijnwerk dat is afgesleten, of via het glas zelf dat lekken begint te vertonen. Zie je bijvoorbeeld condens op de ruiten?

Ramen met dubbel glas

3 reacties ·

Reactie van Luc Vandamme

Dubbel glas van de jaren 80 heeft een lambda van 1.8 of meer. Huidig dubbel glas heeft een waarde van 1.1 tot 0.9 en 3-voudig glas heeft een waarde van 0.6 tot 0.5

In de jaren 80 werden de ramen ook nog in de binnenschil van de muren ingebouwd en niet in de isolatieschil zoals vandaag. Dit had tot gevolg dat langs de ramen er heel veel koude werd afgegeven aan de binnenschil. Ook liet de afwerking van de plaatsing van de ramen veel te wensen over, waardoor er heel veel koude langs de ramen naar binnen kan komen. De "chambrans" langs de ramen zullen na meer dan dertig jaar (en na schilderen en behangen) ook niet meer op hun juiste plaats zitten en niet meer zo goed afdichten waardoor je zeker het gevoel krijgt dat de ramen niet goed meer isoleren. Jij denkt dat het te maken heeft met het glas, maar in werkelijkheid gaat het over de plaatsing vaan de ramen. Het heeft dus geen zin om het glas te vervangen door moderner dubbel glas als je de plaatsing van de ramen niet bekijkt en verbetert.

Ramen met dubbel glas

3 reacties ·

Reactie van Hugo C.

We hebben in 1987 nieuwe ramen met dubbelglas geplaatst.De laatste jaren komt er veel kou van de ramen .Ze beweren dat het rendement vermindert met de jaren Is dat waar

Ik heb in 1982 pvc ramen (profiel deceuninck) geplaatst. Op dat ogenblik was er keuze uit 2 types beglazing : de dubbele beglazing met een U-waarde van 2,5 - 3 en de drie-dubbele beglazing met een U-waarde van 1,5. In 2000 was 1,6 gangbaar en 1,3 top.

Indien uw dubbele beglazing zijn isolerend vermogen is verminderd zou u  meer last hebben van condensatie op het glas zijde binnenshuis. Ik zou eerder zoeken naar mogelijk versleten tochtstrips op de opendraaiende vleugels. Is er ook niets gewijzigd aan de centrale verwarming? , isolatie van andere delen van de woning (spouw bv) kan ook een invloed hebben op het koudegevoel doordat de radiatoren onder de ramen nu niet meer zo hevig opwarmen.

Maar doodgewoon "sleet" zonder verdere merkbare gebreken is mij onbekend.

Buurman gaat een muur tegen de mijne plaatsen

Tegen mijn buitenmuur die op mijn eigendom staat, gaat de buurman een aanbouw zetten. Hij gaat er gewoon een muur tegenzetten met een spouw. Ik heb wel getekend  voor akkoord. Maar hij dacht dat het een gemeenschappelijke muur was, zei hij na 2 maand.

Ik heb hem er attent op gemaakt dat die muur niet gemeenschappelijk is. Moet ik daarvoor hem iets laten tekenen of hoe zal het verder moeten.? Ik wil geen ruzie.

Buurman gaat een muur tegen de mijne plaatsen

Reactie van Kris M

De muur staat volledig op uw grond zodat dit inderdaad uw muur is.  De buur krijgt bouwtoelating om op zijn grond eveneens een muur op te trekken voor zijn bijbouw.  Waak erover (ook in het belang van de buur) dat een spouwisolatie aangebracht wordt om zeker geen kontaktgeluiden te hebben.

Mocht uw muur door u "te paard" gebouwd geweest zijn (=dubbel muurblad met de helft van de muur op de grond van de buur) dan zou de buur je een muurovername verschuldigd geweest zijn ook als hij zelf nog een derde muur metst.  Uit uw bericht maak ik op dat de muur NIET "te paard" opgetrokken werd en dus de muur niet gemeenschappelijk dient gemaakt te worden.

Mocht uw muur met een dubbel muurblad en spouw opgetrokken zijn en uw buur zou die muur willen gebruiken (dus géén eigen muur bijmetsen) dan moet de buur grond en bouwwaarde min sleet vergoeden. 

Rond gemene muren is er altijd al veel discussie geweest en de rechtspraak is niet altijd eenduidig.

Als de muur thans aan de kant van de buren bekleed is tegen vochtinslag (bv met leien) dan is het normaliter aan u om die te verwijderen. 

Buurman gaat een muur tegen de mijne plaatsen

Reactie van VC

Hoe gaat dit in zijn werk om een "muurovername" te bekomen? Er werd onlangs een woning naast mijn huis gebouwd en de architekt beweerde dat hij mij niets verschuldigd was gezien hij een spouw liet tussen de gemeenschappelijke en zijn nieuw gebouwde muur...

afsluiting tussen twee tuinen achter het huis

Mijn buur had een afsluiting gezet met 2m hoge draad.Het zijn wel rijhuizen.Ze heeft het op haar eigendom gezet wat normaal kan zonder op te meten.Nu heeft ze een drietal meter met rietmatten aan haar kant tegen geplaatst,wat in mijn ogen ook magDeze morgen kwam ik eens kijkennaar mijn huis naar de werken en wat zag ik tussen draad en rietmatten heeft ze een donkere anti-worteldoek tegen langs mijn kant gezet maar nog altijd nop het hare .de tuinen zijn maar 5m breed wat een onaangenaam gevoel teweegbrengt.de andere buurtbewoners zetten struiken enz maar het lijkt een grote tuinWe vroegen of ze dit bij de andere buur ook ging doen,waarop ze antwoordde van neenKan dit zo maar in een straat waar de voorgevels beschermd zijn?We willen geen ruzie