Livios: Bouwen aan morgen


Niva

  Lid sinds 19/11/2015

 • Verbouwer
 • Lid sinds 19/11/2015
 • 5 vragen gesteld
 • 17 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 1 bedankje ontvangen
 • 6 leden bedankt


Niva
 • Verbouwer | Woont in Genk
Privébericht

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Bouwen met ICF / Euromac - ervaringen

Reactie van Niva

Wij gaan een nieuwe aanbouw zelf bouwen met het systeem Euromac2 uit Overpelt. We hebben net een opleidingsdag achter de rug in het Centrum voor Duurzaam Bouwen in Limburg. Een kennis van ons bouwde in Genk haar (vrouw alleen) huis met dit systeem heel alleen. Op haar FB staan veel foto's van haar bouw. Deze wil ik je wel doorgeven via mail. Het grote voordeel (voor ons persoonlijk) is dat het licht hanteerbaar materiaal is, alles is geïsoleerd, stroom-waterleidingen liggen klaar. Wij hebben ook eens een werf bezocht waar de mensen van Evolutions projects aanwezig waren. Je neemt wel best een architect/bouwkundig ingenieur die vertrouwd is met dit systeem want anders is het moeilijk starten. Ik zou een aantal referentie bouwadressenop vragen en daar eens gaan kijken en zeker op voorhand de plannen voorleggen aan EP.  

Inbreuken elektrische keuring

5 reacties ·

Reactie van Niva

Als je een wat oudere woning aankoopt die structureel goed is, stevig, niet vochtig, dakstructuur is goed, een leuke ligging, dan moet je niet twijfelen. Bij alle oudere woningen is het aangeraden om de stroom /waterleiding volledig te vernieuwen en te isoleren.  Heel de oude boel weg en nieuwe leidingen. Nieuwe stroom is brandveiliger. 

Onverklaarbare chemische geur slaapkamer eerste verdieping

Reactie van Niva

Ik lees dit wel laat,maar misschien kan het jullie helpen. Ook wij hadden plots na 15 jaar een penetrante vieze geur die je niet kon toewijzen als rioolgeur, op de slaapkamer van onze zoon. De geur kroop zelfs in zijn kledij, als zijn deur openging rook je het al. Toen hij op vakantie was heb ik dan ook ALLES uit die kamer gezwierd en van boven tot onder alles gepoetst.  Echter de geur bleef aanwezig, al bleven de ramen dag en nacht openstaan. Als ik op mijn knieën ging liggen en overal aan rook, merkte dat ik dat ik die geur vooral kon ruiken achter de wanden van zijn kast onder het schuine dak. Nu hebben wij een huisje met piramidedak en hebben we op die kamer kasten gemaakt onder de laagste gordingsbalk. Omdat we daar niet dadelijk aan konden hebben we het voorlopig zo gelaten en zijn kleding ergens anders bewaard, met in ons achterhoofd volgend jaar laten we het dak vervangen, misschien verdwijnt die geur dan. Maar nu is die geur vanzelf weg (na verschillende jaren wel pas) . En ik denk dat ik de reden heb gevonden van die geur. Enkele jaren geleden hadden we last van een marter, we hoorden hem 's nachts in de nok en achter onze muur van de slaapkamer doorlopen. op een dag heeft mijn man een spuitbus gekocht die zogezegd de geur van een andere marter heeft om de marter uit het kippenhok te houden. Hiermee spuit je een doek/vod goed in en leg je op de plaats waar jouw marter 's nachts zit. Deze hebben we onder de pannen gelegd. Geleidelijk aan is de geur verdwenen. Ik denk dat deze werd veroorzaakt door uitwerpselen, rottende overblijfselen, misschien een soort klierafgevende geur van de bewuste marter(s).

Kan men ratten vermijden in de spouw door na-isolatie van de spouwmuren?

Reactie van Niva

Tot voor 2 jaar dacht ik ook ratten te horen op het vals plafond boven de slaap-

kamers. Nadien hadden we een penetrante sterke geur op de slaapkamer van onze zoon (achter de valse wand onder het dak) die onmogelijk wegging (waarschijnlijk van urine, uitwerpselen en karkassen van prooien).

Wij kochten bij het opvangcentrum voor vogels in Zolder te Limburg een spuitbus tegen marters. Spuit een grote hoeveelheid op een oude handdoek of spons en steek die in een opening waar je denkt dat hij zit. Je kunt dit ook gebruiken onder de motorkap van je auto of voor je kippenhok. Wel jaarlijks herhalen. Wij hebben er nu geen last meer van, zie volgende link: 

Natuurhulpcentrum Opglabbeek - Veelgestelde vragen

www.natuurhulpcentrum.be/index.php/veelgestelde-vragen

Het Natuurhulpcentrum verkoopt 'anti-marterspray'. Deze spray bevat geurstoffen waar de marter absoluut niet tegen kan. De geur is echter bijna reukloos voor ...

Indien het ratten zijn zou ik een fijnmazige draad boven mijn spouw bevestigen en eventueel afdichten met PUR.

.

Hoe leds ophangen in EPS plafond?

Hallo,  graag raad van personen of kenners die bouwden met het Euromac2 systeem.

Wij plaatsten een aanbouw met het Euromac2 systeem (verloren bekisting uit eps). Dus de binnenkant van het plafond bestaat uit isomo. De stroomleidingen voor de Led verlichting zijn reeds voorzien. Maar wat moet ik voorzien om de lampen aan te bevestigen in de isomo?   Ik vond  een foto  op internet dat er vooraleer de pleister wordt aangebracht dat er iets moet voorzien worden in het plafond om de leds aan te bevestigen?  Hierbij de gevonden afbeelding.  Mijn vraag: wat is dit precies en waar kan ik dit vinden?

Hoe leds ophangen in EPS plafond?

Reactie van idur

Opbouwspots of inbouwspots? Op de foto zijn geperforeerde aluminium platen(voor inbouw)  te zien volgens mij. Dit materiaal wordt ook gebruikt bij inbouw spots die trimless worden gemonteerd in gyprocplafonds. 

Puntgevel (enkele betonblok) isoleren aan de binnenzijde, maar hoe en met wat?

Reactie van Niva

Bedankt Charel voor je antwoord. Inderdaad had er ook al aan gedacht om dit aan de buitenkant te doen maar wel nu nog niet, en vraag me af of er koudebruggen ontstaan door het onderste gedeelte niet te isoleren langs buiten.  Bovendien heb ik nu gemerkt dat er een deel van onze gevel boven de dakafdekking van de buur valt. ons zadeldak gaat van straatkant naar achterkant (tuin) en de buur zijn van links naar rechts (als je begrijp wat ik bedoel). Maar er moet iets worden gedaan want die blokken hebben teveel gaten (deze spoot ik dicht met Pur) én nog erger je hoort alles van de buren én omgekeerd ook dus. Heb dus beslist het volgende te doen: multipor isolatie blokken Xella aan de binnenkant en binnen een jaar... als we weer wat centen hebben samen met de voorgevel de zijgevel (bovenkant) langs buiten te isoleren.

Puntgevel (enkele betonblok) isoleren aan de binnenzijde, maar hoe en met wat?

Reactie van Keon

Eens je die Multipor aan de binnenzijde hebt, is buitenisolatie geen must meer... Ja gaat wel nog iets moeten verzinnen om die gaten die je nu hebt dichtgespoten met PUR, af te werken langs buiten (PUR houdt niet van UV-licht). Je kan die PUR misschien vervangen door restanten Multipor...

Je moet wel nog een damprem aanbrengen onder de dakisolatie. Vermits er nu glaswol is gebruikt, neem je best OSB-platen als damprem (naden afkleven). Die OSB voegt wat thermische inertie toe hetgeen een voordeel is in de zomer (opwarming!) en is meteen ook een goede basis voor gipskartonnen platen moest je dat overwegen als finale afwerking.

1 2 · Volgende