MrK

Lid sinds 29/7/2020

  • Andere particulier
  • 0 vragen gesteld
  • 1 vraag beantwoord
  • 0 vragen goed beantwoord
  • 0 bedankjes ontvangen
  • 0 leden bedankt
MrK Andere particulier Privébericht

Geschiedenis

Onderhoud zonneboiler Belisol
6 reacties · · #Energie
Reactie van MrK

Ik ben wat laat, maar misschien toch even reageren ...

Ook ik zit in dezelfde situatie: ooit gedacht dat Belisol betrouwbaar zou zijn en een jaar later al met problemen dat het rode lampje van het anti-corrosie systeem begon te branden en niemand meer die nog wou reageren, want Belisol deed al niet meer aan zonneboilers en het Waalse bedrijf dat het vat maakte was ondertussen failliet.

Het rode lampje bleek na eigen onderzoek aan te geven dat er geen electronen meer naar/van de Titanium sonde konden stromen en dat bleek omdat bovenaan het vat (onder de isolatie) waar die sonde in het vat zit, er een heel klein beetje water lekte, wat voor corrosie van de koper-draad zorgte en die was dus gewoon veranderd in groen poeder.  Na terug bevestigen van die draad was dat weer enkele maanden ok, maar aangezien het kleine lekje aan die sonde niet te dichten valt (althans niet door mij), is dat probleem blijven terugkomen en uiteindelijk heb ik het opgelost door een klein stukje Titanium-draad (uit China met dank aan Ebay) te gebruiken i.p.v. koper voor die laatste centimeters waar het vocht een rol speelt.  Sindsdien is dat ok.

Je wilt ook de zonneboiler niet zonder stroom zetten, want dan gaat dat elektronen-opdruk systeem ook niet meer en heb je dus meer kans op corrosie van het vat (want een opoffer-anode zit er niet in).

Dan onlangs een probleem dat de thermostatische kraan bovenaan het vat (die koud water moet bijmengen om max. 65C naar de gas-ketel door te geven) enkel nog koud water door gaf.  Na verwijderen van die kraan blijkt de warme kant die van het vat kwam vol plastic te zitten ... Geen idee hoe dat er is ingekomen.  Hebben de installateurs rommel in het vat laten vallen?   Hoe dan ook, ook dat opgelost ...

Maar vandaag staat de zonneboiler te vertellen dat het vat 22C is en de panelen 129C.  Vanavond eens kijken of die temperatuur zo hoog blijft, want dan is de verbinding met de thermistor misschien kapot, right?  Maar hoe dat te fixen is ook weer een groot vraagteken voor mij.

De firma die m'n (vervangen na de zonneboiler) CV ketel onderhoudt was niet meteen geneigd om aan te bieden ook de zonneboiler te onderhouden, dus ik zit nu ook weer met een probleem.  En onderhoud is er dus nog nooit op geweest.  Weet jij ondertussen hoe je circulatie-vloeistof kan toevoegen en wat daar juist in moet?  Antivries?

Bekijk