Livios: Bouwen aan morgen


Michiel01

  Lid sinds 13/12/2017

 • Verbouwer
 • Lid sinds 13/12/2017
 • 5 vragen gesteld
 • 12 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 2 leden bedankt


Michiel01
 • Verbouwer | Woont in Wechelderzande

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Ventilatie spouw dichtgemaakt

13 reacties ·

Reactie van Hugo C.

Is deze gevel naar het  westen  gericht (vangt regen op)? De gevel zal bij regen water opvangen. Bij ernstige regenval en/of langdurig zal er water langs de binnenzijde van de gevelsteen (dus in de spouw) naar beneden lopen. Om deze reden zal men onderaan een waterkering voorzien derwijze dat het opgevangen water niet naar binnen kan lopen en zal men  ion de gevel onderaan om de meter een verticale voeg  (stootvoeg) openlaten om het water te laten wegvloeien. 

Dus best ook eens controleren of er een waterkering is aangebracht.

Ventilatie spouw dichtgemaakt

13 reacties ·

Reactie van Aquatec

Beste,

Ik vroeg naar kruipkelder omdat dit soort spouwverluchting meestal natuurlijke openingen zijn voor het verluchten van de kruipkelder. Deze moeten inderdaad open blijven om de vochtige lucht van uw kruipkelder niet naar uw gelijkvloers te krijgen.. Over inslaande regen zou ik me weinig zorgen maken tenzij het aangrenzend terras afhelt richting buitenmuur (wat niet zou mogen) maar dan laat u best 2cm boven terras voegwerk zitten. Lijkt me volgens de foto echter onnodig.

Ventilatie spouw dichtgemaakt

13 reacties ·

Reactie van JDK

Beste,

Zoals aangehaald in mijn reactie is dit bij mij hetzelfde.

Ik heb ook een kruipkelder van rond de 70 cm. De verticale voegen getoond op je foto maken mi., zoals bij mij, geen deel uit als verluchting van je kruipkelder maar wel als verluchting van je gevelsteen.

Ventilatie spouw dichtgemaakt

13 reacties ·

Reactie van Charel

Je kan nu toch meten hoeveel hoger of lager het plafond van de kruipkelder is ten opzichte van dat deksel ?

Ik vroeg het me maar af in de veronderstelling dat de bovenkant van de kruipkelder misschien hoger ligt dan de terrasvloer en dat die dichtgemaakte voegen misschien oorspronkelijk rechtstreeks uitkwamen in de kruipkelder.

Maar je kan dat uiteraard ook meten door de hoogte van de binnenvloer van de woning te vergelijken met de hoogte van die dichtgemaakte voegen.

Of je er goed aan doet als je dat terug open maakt hangt af van de reden waarvoor dat rooster oorspronkelijk daar voorzien was en ook van de reden waarom men het later gedicht heeft. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het oorspronkelijk nodig was voor iets dat nu niet meer van toepassing is door andere ingrepen of verbeteringen.

Ventilatie spouw dichtgemaakt

13 reacties ·

Reactie van Michiel01

Dag Charel

vorige eigenaars dachten dat er langs daar vocht kwam omdat de huurders last hadden van een muffe geur.

Blijkt achteraf dat ze de ruimte nooit verluchtten en hier met 2 personen sliepen. 

Ik denk dus dat het best is om ze open te maken? Aangezien het volgens mij net is door ze toe te maken dat je last krijgt van schimmel

Vochtige fundering en plafond kruipkelder

Reactie van Charel

Algemeen wordt voorgeschreven om doucheschermen enkel aan de buitenkant af te kitten !

Afkitten langs de binnenkant is fout, die speling moet open blijven om eventueel vocht achter het profiel terug naar de douche te kunnen leiden.

Ik weet niet zeker of je met dat alupapier een en ander gaat kunnen uitsluiten. In het beste geval zou die folie dan aan de badkamerkant nat moeten worden. Aan de achterkant zal die wellicht sowieso ook nat worden al was het maar van het reeds in de muur aanwezige vocht.

Vochtige fundering en plafond kruipkelder

Reactie van Michiel01

Beste

Er is een gat in de kruipkelder van een oude verwarmingsbuis. Daar is chape overgekomen maar in de kruipkelder kan je de chape wel zien. 

Zou het kunnen dat langs daar vocht optrekt van condens in de kruipkelder en dat de chape nat wordt en bijgevolg de pleister. 

Ik doe de test nog met het langdurig douchen. 

Wat is de oorzaak van mij vochtprobleem

Reactie van ID_DIM

Gezien de locatie zou het me niet verbazen dat dit door condensvorming op de waterleidingen naar de douche zou komen.Mogelijke kans dat het zich iets dieper en verder ook bevindt maar niet zichtbaar door tegelafwerking in de douche.

Dat lijkt mij toch een aannemelijke oorzaak gebasseerd op foto's en jouw informatie.

Wat is de oorzaak van mij vochtprobleem

Reactie van Michiel01

Beste

Waterleidingen komen uit de kruipkelder recht naar boven in de douche. U vermoed dat het vandaar verder trekt naar de plaats naast de douche?

Hebt u ook een idee hoe ik dit kan verhelpen? Met een mechanische verluchting naar buiten om toch te creeëren en condens geen kans te geven? 

Vochtprobleem of verkoopspraatje?

2 reacties ·

Dag allemaal

Wij hebben onze badkamer een tijd terug gerenoveerd. Hier is nu een kleine vochtplek opgetreden. Er was sprake van een kitnaad die los zat, deze is verwijderd en opnieuw wat breder afgekit.

Ik was hier heel ongerust over en dacht meteen aan opstijgend vocht/doorslagend vocht/ ..

Ik heb dus de hulp ingeschakeld van enkele vochtexperts. Ik krijg gemengde reacties.
Advies 1 : Er is condensatie in de spouwmuur, het probleem situeert zich op de hele woning. Deze expert liet me ook enkele foto's van google street view van ons huis zien. Hij beweert dat de onderste 3 stenen nat zijn door condensatie.

Advies 2 : Er er is geen sprake van opstijgend vocht. De vochtkering zit boven deze 3 stenen en daarom is de onderste laag nat. De plek in de badkamer heeft te maken met een lek, condensatie.

Mijn eigen advies : De plek wordt niet groter en op andere plaatsten in de woning meet ik met een toestel van een kameraad heel lage vochtwaarden ( 0,2), ik heb verder ook nergens last van vochtige muren, slecht pleisterwerk, schimmel.

In bijlage enkele foto's van de buitenkant en van de plek in de badkamer. De foto met de gordijnen dateert van 8 jaar geleden, vandaar de slechte kwaliteit. Dit was google street view.

Hebben jullie advies? Ik zie door het bos de bomen niet meer.

1 2 · Volgende