Marika

Lid sinds 7/2/2020

  • Verbouwer
  • 1 vraag gesteld
  • 3 vragen beantwoord
  • 0 vragen goed beantwoord
  • 0 bedankjes ontvangen
  • 0 leden bedankt
Marika Verbouwer Privébericht

Geschiedenis

Reactie van Marika

De beste oplossing is natuurlijk de spouw na-isoleren (+-5cm eps) en een bijkomende isolatielaag (min. 10cm eps of xps) aan de buitenzijde afgewerkt met een crepielaag of met steenstrips. Het zal wat meer kosten dan in het geval dat u enkel 15cm eps of xps isolatie aan de buitenzijde aanbrengt maar het heeft het voordeel dat u de spouw niet moet tochtvrij maken, dus alle ventilatieopeningen dichten en dat kan soms een probleem zijn rond rolluikkasten en de bovenzijde van de spouwmuur.

Met een totaal van 14cm eps of xps isolatie voldoet u aan de woonnorm 2050 die Vlaanderen vooropstelt.

De spouw na-isoleren heeft ook het voordeel dat u al onmiddellijk dit kunt uitvoeren (+- 30€/m2) en in een latere fase de buitengevel aanpakt (+-140€/m2).  Hou er ook rekening mee dat de vensterdorpels moeten verbreed worden. De voordeligste oplossing is hier voorgelakte aluminiumdorpels te nemen die bovenop de bestaande dorpel komt te liggen.

Een tweede voordeel bij het na-isoleren van de spouw is ook dat u rond de ramen mogelijke koudebruggen uitsluit doordat nu een isolatielaag komt tot tegen het raamprofiel. De dagkanten rond de ramen worden bekleed met een dunnere xps isolatieplaat, 1 tot 2cm naargelang het profiel van het raam dit toelaat. Soms worden enkele cm van de buitengevel afgezaagd om daar ook voldoende te kunnen isoleren.

Zoals in deze rubriek al is voorgesteld, is de afbraak van de gevel ook een mogelijkheid, maar wel de duurste. En als u dan toch naar perfectie streeft dan moet je ook de vervanging van de ramen door 3-voudige beglazing in overweging nemen en het aanbrengen van een isolerende laag onder het binnenblad van de buitenmuur.

Bedankt Hugo, in deze geval moeten wij ook ventilatie plaatsen? Hoe kan de binnenvocht nog weg? Ramen open zetten zal nog voldoende zijn? Nog een vraag: wij hebben gehoord dat esp bolletjes kunnen na tijd inzakken, sommige firma's bieden die niet eens aan, enkel glaswoll. Of is het commercieel?

Bekijk