Livios: Bouwen aan morgen


marc.devolder

  Lid sinds 22/01/2019

 • Verbouwer
 • Lid sinds 22/01/2019
 • 1 vraag gesteld
 • 10 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


marc.devolder
 • Verbouwer
Privébericht

Geschiedenis


Spanning op leidingen zelf na uitschakelen hoofdschakelaar electriciteitkast

Reactie van RodeRidder

Je hebt m.i. een overdreven vertrouwen in die isolator. 100% uitsluitsel dat die spanning niet langs daar komt heb je pas als 

- je die inkomende coax fysisch losmaakt.

- je hoofdschakelaar uitzet 

Heb je dat effectief zo getest? 

Uiteraarrd komt die spanning niet meer van jouw woning als je die hoofdschakelaar uitzet, maar dat neemt niet weg dat de bedoeling van een aarding precies is om er voor te zorgen dat het potentiaal tussen het vlak waar jij staat en die buis die je aanraakt zo laag mogelijk moet zijn, in theorie 0, alhoewel dat nooit haalbaar is.

Een wereld zonder lekstromen bestaat alleen in utopia. Het kan best zijn dat de buurman de schuldige is, daar heb je echter zo goed als geen controle over, wel op de weerstand van jouw aarding. Zelfs al slaag je erin om die buurman weg te jagen, daarmee is jouw aarding nog niet OK, ooit kan dat probleem immers wel bij jou liggen. 

Spanning op leidingen zelf na uitschakelen hoofdschakelaar electriciteitkast

Reactie van Hugo C.

Goedemorgen,

Ik heb ook het gevoel dat beide problemen niet rechtstreeks met elkaar verbonden zijn.

Coax kabel zet de lekstroom op de aarding. Door de galvanische isolator op de coax is het probleem van lekstroom op de aarding opgelost. Kabelmaatschappij distributie vermoedt dat er in de straat iemand is met een oude installatie zonder verliesstroomschakelaar welke deze stroom op hun kabel zet,  maar vermits ze mijn probleem hebben opgelost, sluiten ze de case.

Lekstroom op buizen, deze blijft als hoofdschakelaar uitstaat en als coax kabel is uitgetrokken. 

Zelf als mijn aarding niet goed zou zijn, zou het toch zo moeten zijn dat wanneer het hele huis spanningsloos is, de stroomverlies op de buizen weg zou moeten zijn, indien het probleem van mijn eigen installatie komt? 

Hoe kan mijn aarde nog voor problemen zorgen op de moment dat mijn huis volledig spanningsloos is? Geen spanning = geen lekstroom, correct?

En inderdaad, ik heb al naar Infrax gebeld, omdzt ik het vermoeden heb dat er in mijn straat iemand met problemen zit,  maar probleem is dat de operators beperkte technische kennis hebben betreffende lekstroom, en niet goed weten wat ze er mee moeten doen.

Thx

Grrn marc

Omdat iets geaard is wil dit niet zeggen dat dit "spanningsloos" is tov andere aardingen. Zo kan er tussen 2 gescheiden aardingen welke zich op een verre afstand van elkaar bevinden, toch een aanzienlijk poteniaalverschil optreden. Om deze reden spreekt men ook van "een equipotentiaalverbinding" wanneer met alle metalen leidingen en baden met elkaar verbindt via de aarding in een gebouw - men brengt deze allemaal op het zelfde potentiaal zodat er tussen die metalen delen geen spanningsverschil kan optreden.

Voor de distributienetbeheerder is het nochtans een eenvoudige zaak om eens te controleren of er inderdaad geen verliezen op de leidingen zit. In de distributiecabine is het nulpunt (sterpunt) van de secundaire transformatorwikkeling ter plaatse geaard. Bij een zuiver laagspanningsnet van 3 x 230V (dus geen 130V verbruikers) mag er geen stroom door die nulleider naar de aarding vloeien. Een ampèretang over de nulleider plaatsen geeft al direct aan of er verliezen op het net zitten. In feite kan een smeulende ondergrondse kabelfout waarbij één fase in contact met de aarde komt ook aanleiding geeft tot zwerfstromen en ter plaatse opwarming van de aarde veroorzaken (te merken na een sneeuwbui)

Spanning op leidingen zelf na uitschakelen hoofdschakelaar electriciteitkast

Reactie van marc.devolder

Ter info,

Na veel aandringen, geduld en blijven volhouden en bewijzen dat er geen fout zit in mijn eigen installatie, heeft flivius de oorzaak gevonden. 

5 huizen verder hebben de mensen de elektriciteit vernieuwd, en hebben de aarding aangesloten op een fase. Aarding van de fase genomen, en problemen allemaal opgelost.

Bedankt voor jullie feedback