Marc K.

Lid sinds 24/12/2015

  • Verbouwer
  • 6 vragen gesteld
  • 6 vragen beantwoord
  • 0 vragen goed beantwoord
  • 0 bedankjes ontvangen
  • 0 leden bedankt
Marc K. Verbouwer

Geschiedenis

Beste

Ik ben op zoek naar badkamerverlichting in mijn douche.

Via internet vind ik dat er verschillende zones zijn in een badkamer qua veiligheidsnormen.

Het plafond boven mijn douche is 2,30m hoog, maar op deze hoogte start ook onmiddellijk mijn plafondisolatie. Hierdoor durf ik geen ingebouwde spots stoppen, aangezien deze verlichting niets van verluchting/afkoeling kan krijgen. 

De (valse) zijmuur van mijn douche wordt echter al gebruikt om leidingen in te stoppen. Maar bestaan er veilige oplossingen om op deze zijmuur verlichting te plaatsen. Hiermee bedoel ik dan wel functionele verlichting en niet de 'sier' ledpuntjes in de wand.

Alvast bedankt

Bekijk
Reactie van Marc K.

Deze kamers staan in ruwbouw (verbouwing), want alles is gestript. Momenteel is er geen verwarming en afzuigsysteem voor ventilatie werden in de keuken/ woonkamer, badkamer en wc voorzien. Later worden er roosters in de ramen voorzien in de slaapkamers. De vloer kan niet geïsoleerd worden. De buitenmuur bestaat uit beton met in de spouw argexkorrels.  Plafond werd geïsoleerd en voorzien van dampscherm.

Ik heb een stuk buitenmuur, waarvan ik weet dat er een koude brug zit. Mag ik aan deze muur een gewoon houten lattenwerk en daarbovenop een gyprocplaat plaatsen? Zou mogelijk condens op deze muur dan gewoon opdrogen? Of heb ik dan toch risico op schimmel achter deze gryproc?

Indien er risico op schimmel is. Zou ik dan toch beter een dun xps-plaatje monteren dan pas het lattenwerk en gyproc? En is er dan een dampscherm nodig?

Dank u voor alle hulp bij de vele vragen!

Veel hangt af van de kwaliteit van de buitenmuren, opstijgend vocht, doorslaand vocht, isolatiemethode enzovoort. Ook de aanwezigheid van een ventilatiesysteem en een verwarming heeft zijn invloed.

Zeker in het geval er nu soms al condensatie is hier en daar, zou ik dat niet doen, het kan de zaak enkel maar verergeren. Isoleren aan de binnenkant kan, maar is niet zo evident, er moet dan met zeer veel rekening worden gehouden wil je geen problemen krijgen. Dus een plaatje isolatie tegen de muur, enkele latten daarop en dan gyproc al dan niet met dampscherm lijkt mij een te eenvoudige voorstelling van zaken.

Er is ook te weinig geweten over de kwaliteit en de opbouw van uw muren, vloeren en verdiepingsvloeren om een poging tot advies te doen.

Bekijk
Isolerende chape
1 reactie · · #Vloer

Beste

Onlangs brak ik de chape uit van mijn woning (1975). Deze was echter maar +/- 5cm dik en dan start de betonlaag.

Ik vroeg mij af als er een mogelijkheid is om een specifieke soort isolatiechape te laten leggen, waarop ik later dan een vloer kan lijmen. Zo kan ik de vloer toch een beetje isoleren.

Dank voor de info!

Bekijk
Condens op de muren
7 reacties · · #Muren
Reactie van Marc K.

De ventilatie is niet vochtgestuurd. Alle ventilatieopeningen moeten manueel bediend worden, maar werken wel alle samen/ tegelijkertijd. Later zou ventilatieluiken in mijn ramen voorzien (slaapkamers). In een van de slaapkamers komt de muur met condens voor.

Bekijk
Reactie van Marc K.

Ik zal inderdaad nog eens kijken wat de mogelijkheden zijn voor een tweede proefboring. Dank u voor de tip.

Ik was ook verwonderd om geen spouw te vinden. Of zou deze buitenkraan ook al voorzien geweest zijn in de oorspronkelijke muur, zodat ze op die plaats geen spouw lieten? Bouwplannen van het huis heb ik jammer genoeg niet om dit alles na te gaan.

In mijn woning moet ik ook nieuwe ramen en deuren voorzien. Maar hoe kan ik deze het best aanpassen, zodat ik eventueel later het huis langs de buitenkant kan isoleren? Of zijn er geen speciale aanpassingen nodig hiervoor?

Bekijk