Livios: Bouwen aan morgen


Maddijan

  Lid sinds 01/07/2018

 • Verbouwer
 • Lid sinds 01/07/2018
 • 6 vragen gesteld
 • 8 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 1 lid bedankt


Maddijan
 • Verbouwer | Woont in Peer
Privébericht

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Koudebrug tussen verdiepingen

1 reactie ·

Huis halfopen bebouwing heeft aan 1 zijde een steense muur die we aan de buitenkant willen isoleren.  De voorgevel echter heeft wel een spouw omdat er ooit een nieuw steen is voorgezet. Deze is geisoleerd met platen van een 4cm die echter slecht geplaatst zijn maw vol reten. Aan de buitenkant isoleren gaat hier niet omdat we op de stoep van de gemeente zitten.

Dus wilden we langs binnen isoleren. Probleem is dat tegen deze muur een gasmeter staat die oud en versleten is en moet vervangen worden en verplaatst naar buiten.

Contact met bevoegde dienst leert ons dat dat owv de uitrol digitale meter nog ettelijke maanden, Jaren? Kan duren.

Het plafond ligt op dit moment open en we kijken tegen de balken . Binnenkort wordt een gyproc plafond geplaatst.

Nu komt de vraag: kan ik het stuk boven het gyproc plafond al op een veilige manier isoleren om dan later de isolatie onder het plafond hierop te laten aansluiten?

Koudebrug tussen verdiepingen

1 reactie ·

Reactie van Carl Vandecasteele

van hieruit kan ik niet zien wat je doet en hoe het gebouw er in details uitziet.
Maar een 4-tal regels in verband met isoleren is :

1. dat je de isolatieschil moet aaneensluitend maken: wandisolatie dient over te gaan op dakisolatie. Zoniet introduceer je op die bouwknoop een koudebrug (met enerrgieverliezen en condens en schimmel tot gevolg). dus geen bouwdeel (bvb. muur of verdiepingsvloer) mag die isolatieschil onderbreken!

2. geen kieren (ook niet van slechts 1mm) tussen je isolatieplaten laten. Zoniet wordt een groot deel vande isolatiewaarde teniet gedaan, om nog niet te spreken van optreden van condens op die plaatsen.

3. alle isolatie moet aan binnenkant/warme kant dampdicht en luchtdicht afgewerkt worden,  weeral zonder onderbreking. Als luchtdicht wordt beschouwd: de pleisterlaag van een muur bvb, of een dampscherm waarvan de bevestigingsnietjes en de overlappingen van de banen en de onderlinge overgangen tussen  vloer-vloerisolatieplaat-muurisolatieplaat-dakisolatieplaat  zorgvuldig afgetaped worden. Er bestaan hiervoor speciale afdichtingstapes en speciale luchtdichtheidskits. Dus je dampdichtingslagen (pleisterlaag, dampscherm, raamframe-zijstroken) moeten alle zonder kieren perfect in elkaar overlopen.

4.ventilatiesysteem.
We wensen geen tocht en warmteverlies via kieren: daarmee kan je huis niet ventileren want daarop heb je geen vat en is onbeheersbaar. Luchtverversing dient continu en gecontrolleerd te gebeuren. En dat kan dus niet via 's morgens en 's avonds een kwartier een raam of deur te openen. Een  hele dag/nacht een raam open brengt enorme energieverspilling mee. Daarom ventilatie met systeem C of D voorzien. Welk systeem je best doe-zelf kan installeren, hangt van de huisindeling af.

CONCLUSIE VOOR JOUW BOVENGESTELDE VRAGEN:
1. als je op de een muur binnenisolatie aanbrengt en de muur ernaast buitenisolatie, dan heb je een heel stuk steen die beide lagen onderbreekt. Los van het feit dat je bij binnenisolatie heel moeilijk condens kan vermijden, tenzij een perfect aangebracht dampscherm.
(een richtlijn van de overheid aan de gemeente is dat je voorgevel-isolatie 14cm over de rooilijn mag uitsteken. De gemeente mag daarvan afwijken. Navragen dus op uw gemeente-loket).
In zo'n geval van binnenisolatie de isolatielaag 1 meter omslaan op de naburige muur die buitenisolatie heeft . Dit om een serieuze koudebrug te vermijden.

2. je kan je dampscherm van de dakisolatie minimum 10cm onder je plafondbalken laten doorlopen naar onder (zogenaamde wachtstroken), die je dan later op het dampscherm van de binnengevelisolatie met tape bevestigt. En ook aftapen rondom op de plafondbalken (er mag geen kier hoe klein ook overblijven).Je binnenisolatie moet onderaan met tape op de vloer.
op www.wtcb.be en andere organisaties kan je wellicht schetsen/tekeningen/doorsneden en soms foto's zien van bouwknopen, om dit alles wat visueler te maken.

Dampscherm nodig of niet?

4 reacties ·

Reactie van Charel

Tenzij je boven een koelkamer wilt maken, is dat inderdaad zinloos. Het deel warmte dat eventueel naar boven zou trekken ben je niet kwijt want daardoor heb je weer minder energie nodig om de temperatuur boven aangenaam te houden.

Dampscherm nodig of niet?

4 reacties ·

Reactie van Maddijan

Mijn redenering was dat ik met isolatie de hoeveelheid warmte boven zelf kan bepalen dmv de knop meer of minder open draaien en zonder isolatie heb ik geen vat op de warmte die naar boven gaat.

Nog een vraag over die plafond isolatie: de wol zit dus tussen de balken geklemd maar aan de kant van de muur raakt de wol de niet geisoleerde buitenmuur, is dat dan een probleem ivm condensatie indien geen dampscherm wordt geplaatst.

Houten draagvloer te zwak?

14 reacties ·

Reactie van kas

overspanningen vuistregel.

Hoogte houten balk maal 20 geeft maximale overspanning.

Hoogte metalen balk maal 40 geeft maximale overspanning.

Hier heb je een hoogte van 16 cm x20 geeft een maximale overspanning van 3.20 meter .

Dus serieus twijfelgeval, best navragen bij een stabiliteitsingenieur, ddan kan je met een gerust hart in je bad. 

Houten draagvloer te zwak?

14 reacties ·

Reactie van Maddijan

goedemorgen,

Zit weer met een vraag...

stuk van het plafond is al afgebroken. We zien nu dat de osb vloer die op de balken ligt op een aantal plaatsen genivelleerd is met stukjes hout, dit vormt geen aaneensluitend laag. Volgens mij ook weer niet goed om de belasting te verdelen, klopt dit?

Kan ik opvullen met een een bepaald materiaal?

Houten draagvloer te zwak?

14 reacties ·

Reactie van Charel

Of die ondersteuning goed genoeg is hangt af van de grootte van de blokjes en hun onderlinge afstand. In ieder geval is het niet persé nodig dat die ondersteuning op elk punt over de volledige lengte gebeurt.

In het geval die blokjes bijvoorbeeld 6 op 6 cm zijn en op 40 cm van elkaar liggen dan hoeft dat geen probleem te zijn.

Je kan uiteraard altijd nog meerdere gelijkaardige blokjes toevoegen. Probeer die dan wel op een of andere manier vast te leggen zodat ze er na jaren niet tussenuit kunnen raken door de trillingen van het belopen van de vloer.

Isolatie langs binnen en buiten. Magda?

Hebben  een oud huis gekocht en zijn bezig met renovatie. We willen de steense muur op de slaapkamer langs binnen isoleren. Op wat langere termijn is echter het plan om de volledige gevel aan die kant langs buiten te isoleren. Deze gevel is gericht op de regenkant no zuidwest en is ooit gezandstraald geweest.

Kan het problemen geven als zo een muur langs beide zijden is geïsoleerd?

Isolatie langs binnen en buiten. Magda?

Reactie van Charel

Ik weet niet hoe lang je die wat langere termijn bedoelt maar ik zou dan veel eerder de kosten nu uitsparen om wat vroeger aan die buitenisolatie te kunnen beginnen. Die binnenisolatie geeft te veel risico's en moet je enkel overwegen indien buitenisolatie voor altijd uitgesloten is. En dat  is bij jou blijkbaar niet het geval.

Prijs u gelukkig want enkel met buitenisolatie kan je een oudere woning perfect isoleren terwijl binnenisolatie een noodoplossing is die altijd minder efficient zal zijn.

Opstijgend vocht behandelen of niet?

2 reacties ·

Heb al een paar firma's over de vloer gehad die opstijgend vocht behandelen door injecteren.

Elke keer een ander verhaal, de ene vind overal vocht, een andere slechts op een aantal plaatsen...ook steeds weer andere oplossingen en natuurlijk andere prijzen. 

Mijn wantrouwen groeit bij elk bezoek, zeker als dan de firma's ELKAAR afschilderen als cowboys waarmee je beter niet in zee gaat.

Ik weet het echt niet meer!

Ik zou graag horen wat de ervaringen zijn van mensen die hun muren hebben laten injecteren tegen opstijgend vocht.

1 2 · Volgende