Livios: Bouwen aan morgen


MaartenT

  Lid sinds 19/06/2019

 • Verbouwer
 • Lid sinds 19/06/2019
 • 1 vraag gesteld
 • 2 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 1 lid bedankt


MaartenT
 • Verbouwer | Woont in Vissenaken
Privébericht

Geschiedenis


Steunstructuur dak weghalen

5 reacties ·

Reactie van Charel

De schets is spijtig genoeg niet doorgekomen.

Op 12 meter zou ik twee spanten verwachten met telkens een trekbalk ergens op halve hoogte en een trekbalk of trekstang die ter hoogte van of in de zoldervloer de voeten der spanten met elkaar te verbindt.

Als er op de plaats waar je normaal een tweede spant verwacht een scheidingsmuur op de zolder is doorgetrokken kan die uiteraard de functie van die ontbrekende spant overnemen. Wel moet daar ook zeker nog een trekverbinding tussen voor- en achtermuur zitten ter hoogte van of in de zoldervloer.

Bij oudere woning zal je op die plaatsen muurankers aan de buitenkant van de muur zien.

Steunstructuur dak weghalen

5 reacties ·

Reactie van Architect-expert Paul De Maesschalck

Voor structurele aanpassingen (aan het spant en de gordingen werken is structureel) moet je een bouwaanvraag indienen en moet je met een architect werken.  Die zal je wel verder helpen, want, sorry, je kent er duidelijk niets van.

De schuine verbinding (of las) wordt expres naast het spant genomen en niet erop om een inklemmingsmoment te creëren waardoor de overspanning groter kan genomen worden.

De trekker in het spant dient om de doorbuiging van de spantbenen te verhinderen.  Om het wegdrummen van de muren tegen te gaan worden balken in de roostering gebruikt, die met ankers aan de buitenzijde van de muren vastgehouden worden.  Als je deze trekkers wegneemt moet je een andere opvang voorzien voor de spatkrachten van het dak, bijvoorbeeld een ringbalk.

Als je het spant wil wegnemen, dan zal je een andere vorm van ondersteuning van de gordingen en de nokbalk moeten voorzien want zulke balken overspannen maximum 4-4,5 m zonder doorbuiging.

www.arcopolo.com

Steunstructuur dak weghalen

5 reacties ·

Reactie van MaartenT

Bij deze is dus mijn vraag opgelost en zal dus raad zoeken bij een architect.

Bedankt alvast beide voor jullie antwoorden. 

@Charel: Klopt, er zijn metalen "banden" die van voor to achter lopen met ankers aan de buitenkant van de muur ter hoogte van de tussenmuur die het dak in het midden ondersteund. 

@Architect De Maesschalck: Daarom stel ik mijn vraag hier voor raad en niet voor een directe uitvoering omdat ik inderdaad een leek ben. Je antwoord is wel duidelijk en ik neem het sowieso mee naar de architect.

Dit hoofdstuk mag afgesloten worden.