Livios: Bouwen aan morgen


Maarten_Laakdal

  Lid sinds 03/11/2018

 • Verbouwer
 • Lid sinds 03/11/2018
 • 3 vragen gesteld
 • 0 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Maarten_Laakdal
 • Verbouwer
Privébericht

Geschiedenis


Offerte zonnepanelen voor licht hellend dak

Goededag,

Ik heb gisteren een offerte gekregen voor zonnepanelen.

Deze zouden komen op een licht hellend dak dat naar het Westen gericht is. (dak van de garage, dak zelf wordt binnen enkele maandne vernieuwd). De mensen van de offerte raadden Steeldeck platen als dak aan, omdat hier makkelijk zonnepanelen opgelegd kunnen worden met hun systeem. Volgens hen is de licht helling ook geen probleem met deze zonnepanelen.

Iemand die de uitleg kan bevestigen? Ik heb een vrij hoog verbruik omdat ik van thuis werk, wat dan wel weer het voordeel geeft dat ik een groot deel van de opgewekte electriciteit direct kan gebruiken.

In bijlage de offerte.

Zonnepanelen op ecopanelen dak

Goededag,

Ik heb een garage van een 90 m², hier liggen momenteel nog eternit platen op, die er hopelijk deze zomer afgaan.

Het plan is om deze dan te vervangen door ecopanelen, zodat de garage wat minder temperatuur verschillen heeft en het in de winter iets aangenamer werken is.

Echter met het oog op de toekomst, wil ik de mogelijkheid ook bekijken of ik zonnepanelen kan leggen op dit dak. Zou dit een probleem zijn met ecopanelen? Momenteel is de overbrugging van de panelen ongeveer 3 m. (garage is ongeveer vierkant, met in het midden een metalen H over de hele afstand).

Alvast bedankt voor de tips!

mvg,

Maarten

Zonneboiler met 2 spiralen, één spiraal aangesloten

Goededag,

Ik heb een Vaillant zonneboiler en verwarmingsketel. De zonneboiler is er eentje met twee spiralen, ééntje die via de zonnepanelen verwarmd wordt, en een tweede spiraal, die via de verwarmingsketel kan verwarmd worden.  Mijn installateur heeft echter de 2de spiraal niet aangesloten, en het water wordt (bij)verwarmd via doorstroom van de verwarmingsketel wanneer er niet genoeg zon is. Volgens hem is dit de normale gang van zaken.  Ik heb hier men twijfels over om twee redenen: de eerste, dit is niet efficient, aangezien je een deel van de werking van de zonneboiler verliest, aangezien de tweede spiraal wel plaats inneemt, maar niet gebruikt wordt. Hierdoor is de efficientie van de eerste spiraal ook minder. En volgens mij geeft dit ook een serieus risico op legionella. De boiler zelf kan enkel verwarmd woren door de zon, maar tijdens de winter maanden lukt dit nooit, waardoor het water constant tussen de 20-45 graden zit. Dus ideaal voor legionella te kweken. Met de doorstroom wordt het water wel even verwarmd tot 60 graden, maar dit maar voor zeer beperkte tijd, waardoor volgens mij het risico op legionalle blijft. Kan iemand mij bevestigen dat bij een zonneboiler met twee spiralen, de enigste logische manier van aansluiten is om beide spiralen aan te sluiten?

Alvast bedankt!

mvg

Maarten

Zonneboiler met 2 spiralen, één spiraal aangesloten

Reactie van Nick 61

Welk is het merk en type van je cv ketel? Een paar foto's  van de installatie zouden misschien kunnen helpen , misschien dat je best het type van zonneboiler ook even vermeldt

Zonneboiler met 2 spiralen, één spiraal aangesloten

Reactie van Luc Vandamme

....

Ik hoef niet overtuigd te zijn van mijn gelijk want ik weet dat ik gelijk heb. Sedert meerdere jaren dimensioneer en bereken ik zulke systemen van verschillende leveranciers. Net zoals u basseer ik me op mijn studies, ervaringen en kennis.

Gefeliciteert met uw eigen gelijk ... en tonnen eigen ervaring en eigen kennis!

Maar niet iedereen heeft uw kennis en uw ervaring ... en uw studies kunnen lezen ...

En toch bestaat er andere kennis ... en ervaring ... met misschien betere resultaten (?) Misschien bij uw eigen leveranciers? of ... ?

Zonneboiler met 2 spiralen, één spiraal aangesloten

Reactie van ID_DIM

Tenzij je systemen kent die niet volgens de wetten van de fysica werken heb ik zo mijn twijfels over het bestaan van "andere kennis".

Maar alweer, het is niet vreemd dat (ver)bouwers en renoveerders mirakels verwachten die tegen de limitaties en fysica-wetten ingaat voor hun ideaal comfort idee..

Zonneboiler met 2 spiralen, één spiraal aangesloten

Reactie van Hugo C.

Leveranciersopleidingen zijn er altijd op gericht hun producten aan te prijzen als de ideale oplossing.  Opleidingen  georganiseerd door erkenda centra  geven meer objectieve informatie.