Livios: Bouwen aan morgen


Lyngstar

    Lid sinds 07/01/2019

  • Bouwer
  • Lid sinds 07/01/2019
  • 4 vragen gesteld
  • 3 vragen beantwoord
  • 0 vragen goed beantwoord
  • 0 keer gequote door een ander
  • 0 bedankjes ontvangen
  • 0 leden bedankt

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Symbool bewegingsmelder eendraad / situatieschets

Halo,

Ik ben bezig met tekenen van situatieschets / eendraadschema voor keuring.  Ik heb enkele bewegingsmelders op 230V maar kan hier nergens het symbool voor vinden.  Mogelijk bestaat er geen symbool voor, ik neem aan dat ik dan gewoon een eenpolige schakelaar mag gebruiken als symbool ? Heeft iemand hier al ervaring mee ?

Vraagje neuter en aarding in 3x230 + N

Reactie van gery

Ik heb in de woning 3x230 + N

Ik merk dat indien ik de neuter in contact breng met mijn aarding dat dan de verliesstroomschakelaar van 30mA eruit gaat.  Alles is beveiligd met 30mA.  Is dit normaal ?

Officieel heet dat 3x400V+N.

Waarom denk je dat dat niet normaal zou zijn? En hoe kom je erbij om de nulleider en aarding te verbinden nà de diff?

Officiëel blijft de benaming 3 x 230V + N. Tussen nulleider en een fase heeft men telkens 130Volt. Maar voor zover ik weet wordt er geen 130V meer geleverd en zal de netbeheerder enkel de 3 fasen (3 x 230V) ter beschikking stellen. Zelf een nulleider creeren en deze met de aarding verbinden is verboden.

De vraagsteller zal wel degelijk 3x400V+N hebben.

Trouwens, als je slechts de 3 fasen binnenkrijgt (3x230V), kan je niet zomaar zelf een N maken (tenzij je een transformator gebruikt).

Vraagje neuter en aarding in 3x230 + N

Reactie van Lyngstar

Dag allemaal,

dank voor jullie reactie.  Het is natuurlijk idd 3x400V waarbij er tussen nulleider en fase 230v spanning is.  Ik ga natuurlijk niet gewoon de nulleider verbinden met de aarding maar het is wle al per vergissing gebeurt dat ik de twee met elkaar in contact bracht waardoor de verliesstroom uitviel tot mijn verbazing omdat ik dacht dat de nulleider 0V zou hebben.

Nummering stroombanen eendraadschema

Reactie van Kris M

Het AREI zegt dat de stroombanen en stroompunten overzichtelijk moeten aangegeven zijn.  De zekeringen moeten ook gelabeld zijn.  Eendraadsschema en situatieschets moeten elk stroompunt identiek identificeren.  t Moet niet “A1, A2, ... B1, ....” zijn maar zorg dat de keurder geen punthoofd krijgt.  De “letter-cijfer” combinatie is de gebruikelijke manier van werken (bv 2 letters als er meerdere zekeringkasten zijn). Met de boodschap dat de stroombaan van elk stroompunt in een tabel kan teruggevonden worden zal hij ws niet tevreden zijn....  

Je zou eens kunnen nakijken hoe de schema s getekend worden (en genummerd) van bv grote kantoorgebouwen met zekeringkasten op elke verdieping.  

Als alles in ster naar de zekeringkast gaat moet je t ook als sterren tekenen. 

Nummering stroombanen eendraadschema

Reactie van Lyngstar

Dag Kris, dank voor je reactie.  Ik kan proberen om de naamgeving specifiek voor keuring aan te passen.

ivm jouw terecht opmerking over ster:  de stroombaan begint in de zekeringkast en gaat dan via distributieklem naar 2 relais en 2 gewone stopcontacten.  zoals ik het nu getekend heb op het voorbeeldje van het eendraadschema is het dus misschien verkeerd maar ik weet niet hoe ik mijn situatie dan correct moet tekenen op een eendraadschema... heb ook geen voorbeelden gevonden.

Hier dus mijn vraag aan andere domotica doe het zelvers: kunnen jullie mij voorbeelden doorsturen van eendraadschema van situatie met domotica waarbij relais/teleruptors gebruikt worden voor centraal schakelen van licht / stopcontacten ?

Symbool eendraadsschema voor bistabiele 1 polige relais

Reactie van Lyngstar

Hallo RodeRidder.  De relais die ik gebruik kunnen in twee posities blijven staan en schakelen via impuls, Enkel tijdens de puls wordt een stuurstroom gebruikt.  Daarom dacht ik dat het bistabiele relais zijn.  Het zijn relais die verbonden zijn aan een PLC.  

1 2 · Volgende