Livios: Bouwen aan morgen


lukkede

  Lid sinds 26/11/2018

 • Andere particulier
 • Lid sinds 26/11/2018
 • 5 vragen gesteld
 • 2 vragen beantwoord
 • 1 vraag goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 23 leden bedankt


lukkede
 • Andere particulier | Woont in Gent
Privébericht

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Isolatie buitenmuren

12 reacties ·

Welke zijn de hedendaagse bouwtechnische normen en de kostprijs per m2 voor isolatie van een buitenmuur?

Deze bestaat uit gevelstenen van 65 cm op 50 cm.

Isolatie langs binnen is nodeloos ingewikkeld en spouwmuur is te smal.

De gevel wordt dan bekleed met een PUR -panelen of een PUR-spuitlaag.

De afwerkingslaag wordt dan wellicht gepleisterd.

Isolatie buitenmuren

12 reacties ·

Reactie van StaalBouw

Gemiddelde richtprijs voor isolatie + crepi is 100-140€ per m².

Dit is uiteraard afhankelijk van de gekozen soort bepleistering alsook van het type isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag.

Isolatie buitenmuren

12 reacties ·

Reactie van Hugo C.

Een niet-geventileerde luchtspouw draagt altijd bij tot de isolatie van de muur. Afhankelijk van de breedte van de spouw geeft dit  bv een R-waarde  van  0.15 bij 5cm spouw!  Ter vgl : de R-waarde van een 18cm bakstenen muur is ook rond die waarde. Als je de spouw niet kunt na-isoleren, gewoon de ventilatievoorzieningen afsluiten en de buitenzijde isoleren.

Je vergeet dat veel eigenaars/verbouwers  hun pas aangekochte woning in stappen renoveren, afhankelijk  van de financiële mogelijkheden en de tijd voor de doe-het-zelvers. Indien de ramen voldoen zal men deze laten zitten (gewoonlijk over de spouw en deels op de binnenmuur). Vensterbank en omlijsting binnen blijven  onaangeroerd. De isolatie wordt aan de buitenzijde op de gevel bevestigd. Ter hoogte van de vensters  is er weliswaar  een discontinuïteit in de U-waarde meer die is er toch door de overgang van muur (U~=0.20) en venster (Uf~=1.3). Daar nog geen problemen ondervonden.

Maar inderdaad, bij nieuwbouw, is de  methode  het raam in het vlak van de isolerende laag aan  te brengen, met een bescheiden steun op de binnenmuur. De plaatsingskosten zijn wel iets duurder mede doordat de luchtdichtheid  moet bekomen worden met type Alubond-tape ipv siliconen of Pur-schuim.

Minister Tommelein destijds zei het volgende "“We gebruiken onze eigen bevoegdheden om ook de Vlamingen die niet in die dertien steden wonen te belonen als ze hun woning afbreken en vervangen door een energie-efficiënte woning”, aldus Bart Tommelein."

Dat zegt voldoende denk ik. Bestaande gebouwen na-isoleren  vereist steeds het sluiten van compromissen tussen het beoogde resultaat, de omvang van de werken  en de kostprijs. En dat men daar niet volgens de EPB-normen anno 2019 kan werken  is meer dan logisch.

Isolatie buitenmuren

12 reacties ·

Reactie van Luc Vandamme

(1) Een niet-geventileerde luchtspouw draagt altijd bij tot de isolatie van de muur... 

(2) Je vergeet dat veel eigenaars/verbouwers  hun pas aangekochte woning in stappen renoveren, afhankelijk  van de financiële mogelijkheden en de tijd voor de doe-het-zelvers.

(3) Indien de ramen voldoen zal men deze laten zitten (gewoonlijk over de spouw en deels op de binnenmuur). Vensterbank en omlijsting binnen blijven  onaangeroerd. De isolatie wordt aan de buitenzijde op de gevel bevestigd. Ter hoogte van de vensters  is er weliswaar  een discontinuïteit in de U-waarde meer die is er toch door de overgang van muur (U~=0.20) en venster (Uf~=1.3). Daar nog geen problemen ondervonden.

(4}Maar inderdaad, bij... , met een bescheiden steun op de binnenmuur.

(5) De plaatsingskosten zijn wel iets duurder mede doordat de luchtdichtheid  moet bekomen worden met type Alubond-tape ipv siliconen of Pur-schuim.

... 

(6) Dat zegt voldoende denk ik. Bestaande gebouwen na-isoleren  vereist steeds het sluiten van compromissen tussen het beoogde resultaat, de omvang van de werken  en de kostprijs. En dat men daar niet volgens de EPB-normen anno 2019 kan werken  is meer dan logisch.

Mijn opmerkingen:

(1) lucht is een geleider en heeft weinig isolerende eigenschappen. Daarbij zal de geleidbaarheid van lucht voor warmte verhogen met de vochtigheidsgraad.

(2) doe het zelf of in stappen renoveren, staat geen goede renovatie in de weg. De opeenvolgende stappen intelligent bepalen is wel de sleutel tot succes. Onlogische stappen zoals bvb eerst behangen en 2 jaar later ektriciteit vernieuwen zullen nooit bijdragen tot het verkrijgen van een luchtdicht gebouw of bijdragen aan een financieel interessante verbouwing.

(3) een overgang van u-waarde aan een accumulerende (energiebuffer) functie, zal natuurlijk geen zichtbare problemen veroorzaken (vocht, schimmel), zolang de toegevoerd warmte energie het energieverlies compenseert. En dan zitten we terug bij het verschil tussen energiezuinig bouwen en het kan niet (of was het nu wel?). 

(4) Daarom zal een goed gemonteerd raam met geen mm steunen op een muur met accumulerende functie (muur aan het binnenspouwblad}. Men kan wel bvb het raam inbouwen in een houten kader (bij crépi-isolatie systeem oplossingen) en dit kader vastzetten in de muur en de tussenruimte opvullen met bvb soepel isolerend schuim . Of bij spouwmuur bouw, het raam laten rusten op de buitengevel. Dit werd in Nederland, Duitsland, DK, NO, SE, OS, F, ... al systematisch toegepast sinds 1948... En toen zonder dat er noodzakelijk geïsoleerd werd. 

(5) plaatsingskosten zijn niet duurder dan in andere landen. Je hebt ook goedkopere strips dan degene die jij aanhaalt, je hebt zelfs een Belgisch systeem die de hele wereld verovert voor het plaatsen van ramen (Soudal uit Turnhout) met hun SWS systeem (Soudal Window System) 

(6) Met een klein beetje basiskennis en met wat ingehuurde studiekennis, zal je niet verbouwen voor het verleden. Normen van vandaag zijn binnen 2 jaar verouderd en dus wat jij vandaag beschouwt als maximum norm, beschouw ik als minimum norm omdat ik wil dat mijn huis na 2050 nog leefbaar en betaalbaar is en daar bovenop nog verkoopbaar is voor meer dan alleen de waarde van de grond. 

Vergunning

1 reactie ·

Is er een (bouw- / omgevings- ) vergunning of een melding vereist voor het aanbouwen van een veranda met 9m2 vloeroppervlakte en een volume van 22 m3?

Sommigen beweren dat je enkel een melding moet doen, anderen zeggen dat een vergunning pas vanaf 25 m3 nodig is.

Vergunning

1 reactie ·

Reactie van janpietjoris

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/tuin/veranda/geen-architect-meer-nodig-voor-veranda-dit-zijn-de-nieuwe-spelregels/

Verjaring "bouwmisdrijf"

1 reactie ·

In de jaren 70 werd, zonder bouwvergunning, een dakterras op een appartementsblok omgevormd tot veranda.Dit was destijds een beslissing, genomen op een Algemene Vergadering door de Raad van Mede-eigendom.
Is (was) dit een bouwovertreding en dient dit te worden geregulariseerd, of is dit "bouwmisdrijf" intussen verjaard?

Verjaring "bouwmisdrijf"

1 reactie ·

Reactie van majan

volgens mij verjaard een bouwovertreding (nog ) niet  

die draag je over op de volgende eigenaar 

je kan enkel een aanvraag tot regularisatie indienen

Aandelen appartement

13 reacties ·

Reactie van Kris M

Als uw quotiteiten verhoogd zouden worden moeten die van de andere appartementen zakken om op 10.000sten te blijven.  (Tenzij natuurlijk de noemer mee verhoogd)

Bewoon je een gelijkvloers appartement met tuin waarin je een veanda wenst te plaatsen?  Of wil je een terras dichtmaken.  Oppervlakte terras/tuin speelt ook mee om de quotiteit te bepalen.  

VME zal alvast zijn akkoord moeten geven voor de werken als je t volgens het boekje wil doen ...

Aandelen appartement

13 reacties ·

Reactie van lukkede

Als de quotiteiten van ons appartement worden verhoogd, worden die van de andere appartementen sowieso verlaagd.

In de basisakte staat het volgende: “Het appartement omvat in privatieve en uitsluitende eigendom: een hall, een living, een keuken, een bergplaats, een slaapkamer, een toilet, een terras”.

We mogen er van uitgaan dat die 2600 aandelen mede door de oppervlakte van dit terras (10m2) werden bepaald; het is dan ook de vraag, of men de aandelen zo maar mag verhogen als we dit terras dichtmaken met een terrasoverkapping of ombouwen tot een veranda, want dit is geen gebiedsuitbreiding; wel wordt de bewoonbare oppervlakte uitgebreid en is er een vergunning of melding vereist…en verhoogt het K.I. met …€ …??

1 2 · Volgende