Livios: Bouwen aan morgen


Luc Vandamme

  Lid sinds 23/10/2012

 • Verbouwer
 • Lid sinds 23/10/2012
 • 1 vraag gesteld
 • 69 vragen beantwoord
 • 1 vraag goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 4 bedankjes ontvangen
 • 1 lid bedankt


Luc Vandamme
 • Verbouwer | Woont in Dendermonde
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 · Volgende

Warmtepomp maar geen zonnepanelen?

Reactie van Luc Vandamme

... 

Ik durf zeggen dat indien de ligging en orientatie van uw woning optimaal is het mogelijk nog interessant kan zijn. Dit ook op voorwaarde dat het systeem uw verbruik kan dekken. Indien niet het geval zou ik het idee laten varen daar u zelf mischien niet de investernigskost zal zien terugkomen (maar uw vrouw en/of andere huisgenoten nog wel van kunnen genieten).

Groepsaankoop ligt een beetje anders daar de berekeningen en installatie kunnen afwijken van het gewone individuele voorziening. 7,5 jaar lijkt me een realistische tijdspanne.

Waarom de voorwaarde dat het verbruik gedekt wordt?

Als de vraagsteller ook uitsluitend nachttarief en dubbeluurtarief heeft (hier het geval: https://forum.livios.be/nl/technieken/zonnepanelen---zonneboiler-en-warmtepompen/is-zonnepanelen-aanschaffen-nog-zinvol-op-oudere-leeftijd?page=2 ), zal jouw voorstel niet opgaan.

Als de vraagsteller vandaag minder dan zijn dagteller verbruik wil installeren is de terugverdientijd nog meer gegarandeerd dan in het geval hij het maximum installeert. Dus als je hem als echte professioneel wil gerust stellen over zijn terugverdientijd, zeg je dit en niet wat jij zegt.

In de toekomst kan het misschien zelfs interressant zijn om het piekvermogen van je zonnepanelen installatie op te trekken tot het piekvermogen van je slimme elektriciteitsteller. Dus dit is een groter vermogen installeren dan je verbruik. Want dan betaal je met het capaciteitstarief altijd de netkosten in functie van het piekvermogen (capaciteit) van je teller of er nu zonnepanelen op staan of niet. Je betaalt dan ook geen prosumententarief meer. En dan wordt je daarbij waarschijnlijk vergoed voor de injectie aan de kwartierprijs van de geinjecteerde elektriciteit.

Zonneboiler met 2 spiralen, één spiraal aangesloten

Reactie van Luc Vandamme

....

Ik hoef niet overtuigd te zijn van mijn gelijk want ik weet dat ik gelijk heb. Sedert meerdere jaren dimensioneer en bereken ik zulke systemen van verschillende leveranciers. Net zoals u basseer ik me op mijn studies, ervaringen en kennis.

Gefeliciteert met uw eigen gelijk ... en tonnen eigen ervaring en eigen kennis!

Maar niet iedereen heeft uw kennis en uw ervaring ... en uw studies kunnen lezen ...

En toch bestaat er andere kennis ... en ervaring ... met misschien betere resultaten (?) Misschien bij uw eigen leveranciers? of ... ?

Voorontwerp mening

2 reacties ·

Reactie van Luc Vandamme

Beste pietervh,

De enige energetische opmerkingen die ik heb op uw plannen, is:

Er is geen isolatie getekend tussen uw garage en de rest van het huis. Ook de deur naar uw keuken zou ik niet van het type binnendeur inplannen, maar ik zou een isolerende buitendeur met engelse dorpel (luchtdichtheid) als keuze nemen. Plafond van de garage ook bekijken ivm isolatie.

De ventilatiekanalen naar je badkamer, je wc en je slaapkamer 2, zijn niet zichtbaar op dit plan. Er is aan die zijde ook geen schacht voorzien voor water-, ventilatie- en afvoer buizen. Dit moet je toch eens laten verduidelijken door je architect, hoe hij die problemen oplost in dit plan.

Ik zie ook geen plaats waar je de warmteverdelers voor je vloerverwarming van de gelijkvloers kunt plaatsen. Deze mogen niet in de garage, maar moeten in de beschermde ruimte, tenzij je van de garage ook een beschermde ruimte maakt, maar dan zal je een slechte luchtdichtheid van je huis als gevolg hebben omdat je garagepoort niet luchtdicht kan gemonteerd worden en dat de isolatie van een goed geïsoleerde garagepoort onvoldoende is om nog een zeer goede schilwaarde van het volledige huis te bereiken. (misschien wel nog voldoende voor de normen 2018, maar niet meer richting 2050)

De buitenunit van je WP zou ik meer naar de tuin zetten, kwestie van minder kans op geluidsoverdracht naar de bovenbouw. Let ook op de montage van de buitenunit WP zodat de trillingen niet worden doorgezet op de constructie.

Laat de sterkte van je zoldervloer goed berekenen voor je buffervat. De architect kan die plaats ook versterken. Neem je buffervat niet te klein, mijn ervaring is dat 500 liter een groot minimum is en dat je de WP best combineert met een zonnebuffer systeem. 

Laat je plannen eerst goed bekijken en doorrekenen door een EPB man en zorg ervoor dat je een huis bouwt voor 2050 en dat dus dit huis dan ook zijn waarde behouwt tot 2050, zonder dat je energetische wijzigingen moet aanbrengen. En laat je niet vangen door architecten die de huidige normen van 2018 of 2019 als doelstelling hebben. Hiermee bouw je voor het verleden en dit is al zo als de bouw juist af is en voor dat je erin woont. Mijn ervaring is dat je goed de EPB man moet briefen over je energetische doelstelling (2050 ?) en dat dan de EPB man het voortouw laat nemen voor de architect.

Mvg,

Rioolputjes in huis een goed idee??

Reactie van Luc Vandamme

Beste Kas,

De rubber van zo'n deksel rust aan de onderkant op het aluminium frame, bijpassend en meegeleverd met deze soort deksels.

Ik zou best geen vet gebruiken als ik u was, de meeste rubbers desintegreren juist onder invloed van vet. De afdichting is zo al perfect.

Er is trouwens nog een rubber meegeleverd voor rondom het deksel. Als je die wil plaatsen (zeer moeilijk vanwegens weinig speling) heb je ook nog een dubbele dichting. Ik heb ze niet geplaatst.

Mvg, Luc

Werkt mijn zonnepaneel-installatie correct ?

Reactie van Luc Vandamme

Ga naar de volgende link:

re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

zoek je locatie op de kaart en vul de rechtse velden in (opgepast voor de eenheden: kWp en niet Wp, Zuiden is 0°, ...). Druk op calculate en je hebt een resultaat dat je kan vergelijken (per dag, per maand)

Het gaat wel over 10-jarige gemiddelden, dus ieder jaar kan dit enigsinds afwijken in functie van minder of meer zonneschijn uren. Maar bij mij, op 9 jaar dat ik vergelijk met deze website, is het gemiddelde wel ongeveer juist.

Deze website is van de EU en mag als betrouwbaar worden gekenmerkt.

Wat na negatieve beroepsprocedure bij deputatie

Reactie van Luc Vandamme

Je kan nog steeds bij het Vlaams gewest een administratieve beroepsprocedure instellen, maar neem dan een goede advocaat die thuis is in administratieve procedures en die met de juiste argumenten de beslissing van het schepencollege kan onderuit halen. 

Hou ermee rekening dat het schepencollege een grote interprettatiemogelijkheid heeft gekregen van de wetgever en dat hun beslissing enkel met administratieve argumenten kan worden betwist.

Dus, ik wens je "bonne chance" en een goede advocaat en veel geduld (lange behandelingstermijn).

Mvg, Luc

Vloerverwarming in vakantieperiode winter

Reactie van Luc Vandamme

Ik stel de nachttemperatuur in en zet deze op 18.5°C en ik verander de stooklijn ook met 5°C minder dan normaal (dit is eenvoudig te doen met een warmtepomp). Hierdoor bereik ik minder energieverbruik om dezelfde temperatuur te bereiken/behouden en blijft de opgeslagen energie in de gebouw- en vloermassa steeds behouden.

Bij terugkomst natuurlijk niet vergeten om alles terug oorspronkelijk in te stellen. De opwarming van 18.5°C naar kamertemperatuur zal relatief snel verlopen omdat de gebouw- en vloermassa nog steeds energetisch actief is.

Mvg,

1 2 3 · Volgende