Livios: Bouwen aan morgen


Lovilelek

  Lid sinds 27/05/2013

 • Verbouwer
 • Lid sinds 27/05/2013
 • 1 vraag gesteld
 • 10 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 1 bedankje ontvangen
 • 2 leden bedankt


Lovilelek
 • Verbouwer
Privébericht

Geschiedenis


Verduidelijkingen rond opmerkingen keuringsattest

Reactie van Lovilelek

Het aantal inbreuken is te hoog & te verscheiden om hier alles uit te leggen.

Belangrijkste probleem is het bord. Het lijkt er op dat dit best helemaal vervangen wordt. Ik lees immers dat de verliesstroomschakelaar niet werkt, verbindingen onvoldoende doorsnede hebben, kapotte zekeringen overbrugd zijn (een koperdraadje ;-), enzovoort.

Als elektriciteit jouw ding niet is, dan stel je de vraag best aan een (paar) elektrieker(s). Die kunnen je dan ter plaatse tonen wat er fout is & een inschatting van materiaal + werkuren maken.

Gaat het om een grondige verbouwing, dan is alles op te lossen. Wil je er met weinig breekwerk snel intrekken, dan zal je creatief moeten zijn.

Een elektrische installatie die niet in orde is, vormt een risico voor de veiligheid van de bewoners. Neem dit dus niet te licht op.

Hallo kunt mij iemand helpen uitlegen wat miet ik eigelijk doen ? 

Symbool warmtepomp + sensor

Reactie van Lovilelek

symbool voor:


- de binnen- en buitenunit van een warmtepomp lucht-water

=>in de veronderstelling dat dit motoren zijn, gewoon een cirkel met 'M' er in


- een sensor (trapspots, buitenspots en nachthall wandverlichting)

=> bij mijn weten bestaat hiervoor geen symbool - ik zou hiervoor het symbool van aankondiging van een flitspaal gebruiken - het belanrgrijkste is dat je de sensor vermeldt - je kan er gewoon 'sensor' bij schrijven

overdreven uitvoeringstermijn dakwerken

Reactie van Lovilelek

je vraagt het best aan een advokaat die thuis is in dat soort geschillen - ik heb het zelf nog niet meegemaakt, maar wel reeds een paar keer gehoord dat een aannemer een werf laat liggen, de bouwvrouw ;-) een andere aannemer inschakelt, en de 1ste aannemer later een faktuur stuurt voor de volledige uitvoering - zeker spelen is de boodschap

info over wlefsels

Reactie van Lovilelek

wat heb je precies gemeten ? de doorbuiging van de blote welfsels of die van de welfsels na het plakken ? wat als de plakker een laag van 1 tot 2 of zelfs 3 cm gezet heeft ?

Aarden van radiatoren

3 reacties ·

Reactie van Lovilelek

Gegroet, in het AREI artikel 86 lees ik onder 'badkamers' het volgende: "Een bijkomende equipotentiaalverbinding verbindt alle vreemde geleidende delen en massa's van het elektrisch materiaal" Ik vermoed dat radiatoren onder 'vreemde geleidende delen' vallen. Technisch kan je uiteraard de collectoren aarden, zelfs indien die niet in de badkamer staan, maar mocht het AREI strikter zijn dan technisch noodzakelijk is . . .

terras

5 reacties ·

Reactie van Lovilelek

als niet-vloerder is het best dat ik mijn commentaar beperk 2 materialen met een verschillende uitzettingscoëfficient (zwembad en ondergrond van de tegels) kunnen voor scheuren zorgen om die reden voorziet men uitzettingsvoegen in gebouwen het vocht dat onder de tegels geraakt, moet ook weg kunnen ik heb even gegooglet, en vond oa dit artikel van het wtcb http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact&pag=Contact23&art=343 een snel antwoord ik hoop dat ik je een richting gegeven heb

Automaten - omkeerbaarheid

1 reactie ·
Gegroet. In alle borden die ik reeds gezien heb, worden de automaten langs onder gevoed, en gaat de stroom langs boven naar de leidingen. Kan dat ook omgekeerd ? Maw zijn er aan een automaat technisch voorgeschreven kanten ? Ik veronderstel van niet, vermits dit wisselstroom is. Zelfde vraag voor de verliesstroomschakelaar.

Automaten - omkeerbaarheid

1 reactie ·

Reactie van Kris M

  Er zijn géén voorgeschreven kanten.  Je kan dus kiezen of je de voeding onderaan of bovenaan plaatst.  Bij mijn weten legt het AREI hier géén regels op.  De makkelijkste manier van werken is voeding onderaan als (de meeste) kabels naar boven vertrekken en omgekeerd (voeding bovenaan) als de (meeste) kabels naar onder vertrekken.   Zekeringen (en 'k dacht ook differentiëlen) zijn symmetrisch.

  Let er wel op (als er een nieuwe tellerkast te voorzien is) dat je de voorgeschreven oppervlakte (en hoogte) vrijhoudt zodat de tellerkast kan geplaatst worden.   

kabel tss kast en teller

3 reacties ·

Reactie van Lovilelek

Ben het eens met Luc. De stroomleverancier bepaalt de kabel. Als je een aansluiting 3x220 hebt, dan verwacht ik dat ze jou een XVB van 4x10mm² zullen doen plaatsen. Daarop mag een automaat van maximaal 63A.