Livios: Bouwen aan morgen


Livios.be

  Lid sinds 07/11/2011

 • Andere professioneel
 • Lid sinds 07/11/2011
 • 28 vragen gesteld
 • 606 vragen beantwoord
 • 1 vraag goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 63 bedankjes ontvangen
 • 80 leden bedankt


Livios.be
 • Andere professioneel | Woont in Zonhoven

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende

Slimme meters een feit: noodzaak of niet?

Groen licht voor Vlaams Energieminister Bart Tommelein in het parlement (zie http://bit.ly/2kpf5uL ). De slimme meters komen er effectief vanaf januari 2019, hetzij via een geleidelijke uitrol, maar zonder door te rekenen naar de particulier en zonder dat de zonnepanelenhouders voordelen verliezen. Goede zaak of zit er volgens jullie nog een addertje onder het gras? 

Slimme meters een feit: noodzaak of niet?

Reactie van Rahier

Slimme meters zijn noodzakelijk om te kunnen inspelen op het zeer variabele energieaanbod van hernieuwbare bronnen (vnl. wind en zon). In principe kan dan de prijs van elektriciteit op elk moment van de dag veranderen, zoals nu al gebeurt voor grote gebruikers, zodat ook de kleine consument er wel bij vaart indien hij daarop inspeelt. België zou echter België niet zijn moest men hiervan geen gebruik maken om de rijken weer wat rijker te maken en de armen armer.

Slimme meters een feit: noodzaak of niet?

Reactie van Walter Cochuyt

Ik ben niet tegen die digitale meters, maar er zal zeker een adder onder het gras zitten, ik heb vroeger een mail gestuurd naar minister Freya Van den Bossche met de vraag of er kosten zouden komen voor de zonnepanelen, antwoord, neen, geen enkele kost, het jaar nadien was , betalen voor  het net. Dat ze de stroom uit enkele straten dan gebruiken in de bedrijven en winkels in die buurt zeggen ze niet, ze hebben zelfs minder  transport nodig.

Nu zal er over enkel jaren een wetsverandering zijn, om toch nog extra kosten te betalen.

Als dit zo is , zouden we dan niet beter gewoon onze panelen afkoppelen en op gewoon werken met het net, zal misschien goedkoper uitkomen.

Als mijn berekeningen staan al jaren in Exel van wat de elektriciteit, zon, gas en water kosten.

Ik zal dit goed bijhouden en dan kijken wat mijn beste oplossing is.

Zorgen voor de groene stroom voor het land , ok, maar dan geen extra kosten daarvoor.

Slimme meters een feit: noodzaak of niet?

Reactie van MarcD

Waarom de rijken rijker en de armen armer? Wie bedoel je dan ?

bij gebruik van, de slimme meter als een transparent gereedschap gekoppeld aan de huidige tarieven zou er niets veranderen aan het "huidige systeem"

Slimme meters een feit: noodzaak of niet?

Reactie van cherno

Net Energy Metering in California, 

De meters registreren wat de zonnepanelen produceren, wat er door de consument aan teveel op het net gezet wordt, of wat er door de consument van het net gebruikt wordt, en dit met datum, tijd.
Een teveel aan electriciteit wordt door het "net" vergoed aan de op dat ogenblik geldende electriciteits prijs.

De NEM in de USA is gewoon een terug draaiende meter, met dat verschil dat, zoals u schrijft, een eventueel teveel aan elektriciteit door het net vergoed word. Dat laatste is in België niet het geval. Verder heeft de NEM geen overbodige toeters en bellen die eigenlijk voor de verbruiker geen nut hebben behoudens voor sommige mensen die het een leuk speeltje vinden om iedere dag voor de meter te zitten om een zo economische mogelijk gebruik te maken van de energie.

Slimme meters een feit: noodzaak of niet?

Reactie van DannyB

Ben het volledig met je eens. Typisch belgisch een eenvoudig verhaal zo ingewikkeld maken dat alle transparantie ontbreekt en weer voor alle interpretatie vatbaar is zodat volgende regeringen het weer naar hun eigen inzichten/aanhangers makkelijk kunnen het aanpassen.

En waarom 15 jaar vanaf datum van installatie als Tommelein maar begint te rekenen vanaf 2021? en wat met de groene stroom certificaten die toegekend zijn voor een periode van 20 jaar ? er blijft zoals gewoonlijk nog veel onduidelijkheid vanwege onze politici

 

Slimme meters een feit: noodzaak of niet?

Reactie van Walter DC

De Minister spreekt zichzelf tegen.

De zonnepaneel eigenaars mogen de analoge meter behouden en dit minstens nog 15 jaar. Maar als die defekt raakt kan er geen meer bekomen worden.

Tevens worden bij de zonnepaneelhouders, de nieuwbouwers en de verbouwens de digitale meters als eersten geplaatst.

Slimme meters een feit: noodzaak of niet?

Reactie van The Menapian

Voor onze nieuwbouwwoning zou ik me meteen zo'n digitale meter willen aanschaffen i.p.v. eerst een analoge en binnen enkele jaren dan toch te moeten veranderen.

Is het mogelijk om nu al te kiezen voor zo'n digitale meter of is dat een vraag voor de netwerkbeheerder?
Op de website van Eandis vond ik dit niet meteen terug.

Slimme meters een feit: noodzaak of niet?

Reactie van Roxy756

Een teveel aan electriciteit wordt door het "net" vergoed aan de op dat ogenblik geldende electriciteits prijs.

Hoe gaat dit berekend worden ?  In de zomer wordt er veel elektriciteit opgewekt, dus groot aanbod, lage prijs.  In de winter weinig aanbod, hoge prijs.  Dus wat je te veel opwekt in de zomer wordt tegen een lagere elektriciteitsprijs vergoed dan wat je verbruikt in de winter ?

En zit in de vergoeding enkel de elektriciteitsprijs ?  Want dit is maar 1/3 van wat je betaalt voor de elektriciteit die je verbruikt.  Hierin zitten ook distributiekosten, overheidsbijdragen e.d.  Dus nogmaals minder vergoed dan wat je voor de afgenomen enrgie moet betalen ?

Of gaat het berekend worden over een gans jaar ,  Als je 1000 kw opwekt en 1000 verbruikt, is het resultaat 0 ?

En uw machines (wasmachine, vaatwasser, droogkast) laten starten als de elektriciteitsprijs laag is (dus in de zomer,  bij een overaanbod, overdag als je bent gaan werken) ?  Wie gaat dat doen ?

Slimme meters een feit: noodzaak of niet?

Reactie van idur

---En uw machines (wasmachine, vaatwasser, droogkast) laten starten als de elektriciteitsprijs laag is (dus in de zomer,  bij een overaanbod, overdag als je bent gaan werken) ?  Wie gaat dat doen ?---

Ik hoor het minister Tommelein het graag uitleggen,want ik stelde mij dezelfde vraag hoe gaan die machines starten(zou technisch nog wel kunnen)want dan moet er wel was,natte was of  afwas in klaar zitten met alle produkten in en op de juiste progamma's.En wat gebeurt er als deze machines draaien en er plots moet afgeschakeld worden omdat er een tekort dreigt.Het zelfde verhaal voor de elektrische auto die zou opgeladen kunnen worden bij overaanbod van stroom op het net,maar dan moet deze auto wel thuis zijn en overdag is dit bij 2 werkende ouders vrij onwaarschijnlijk.Het zou wel kunnen indien op het werk er een mogelijkheid is om deze auto's op te laden.Maar dan stelt zich de vraag op de werkgever deze investering wil doen om deze auto's op te laden want daar hangt een stevig prijskaartje aan als dit om 10-tallen auto's gaat die opgeladen moeten worden.Hier zal de overheid zeker een zekere subsidie of belastingsvoordeel moeten voorzien wil men de werkgever  over de streep  trekken.En dan komen we weer op hetzelfde verhaal dat wij ,de consument, als laatste in de lijn alles betalen via meer heffingen op vanalles en nog wat.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende