Livios: Bouwen aan morgen


LeanderT

  Lid sinds 22/05/2019

 • Verbouwer
 • Lid sinds 22/05/2019
 • 2 vragen gesteld
 • 0 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 2 leden bedankt


LeanderT
 • Verbouwer | Woont in Heusden-Zolder
Privébericht

Geschiedenis


Is het aannemen van een veiligheidscoördinator verplicht?

Hallo iedereen,

Een goede vriend van mij is momenteel bezig met verbouwingen in huis. Samen zijn we opzoek naar wat er wel of niet kan worden gedaan binnen zijn budget. Maar dit is niet altijd even gemakkelijk. 

Nu heerst de vraag of hij nu wel of niet een veiligheidscoördinator moet inschakelen bij zijn bouwproces. Graag willen we weten of dit wordt aangeraden en of jullie dit zelf ook hebben gedaan en hoe het is verlopen.

Bedankt

Leander

Is het aannemen van een veiligheidscoördinator verplicht?

Reactie van Hugo C.

Als meerdere aannemers werken zullen uitvoeren, gelijktijdig of na elkaar is een veiligheidscoordinator verplicht. Maar enkel voor werven groter dan 500m².  Ik neem aan dat dit voor woningen de bewoonbare opppervlakte is  + niet-bebouwde terreinoppervlakte. Voor kleinere werken kan dat de architect zijn of de (ver)bouwheer met zijn aannemers.

https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/tijdens-de-werken/veiligheidscoordinator-bij-bouwwerken

Is het aannemen van een veiligheidscoördinator verplicht?

Reactie van Architect-expert Paul De Maesschalck

Als er "gevaarlijke" werken uitgevoerd worden moet er ook 1 aangesteld worden.  Deze gevaarlijke werken zijn oa werken op een hoogte van meer dan 5m of op een diepte van meer dan 1,2m, werken met prefabelementen, met chemische producten, ...  Er is een lijstje met alle gevaarlijke werken.

www.arcopolo.com

Vallen buxussen die zijn aangevreten door rupsen van de buxusmot nog te redden?

Reactie van Charel

Dat de mezen de rupsen van de buxusmot beginnen te vinden en te lusten is goed nieuws.

Maar wel een reden te meer om buxus zeker niet met gif te besproeien want wat men er ook over zegt: er blijken de laatste tijd massaal veel meer mezennesten vol dode meesjes voor te komen dan vroeger.

Velt is daarom een actie begonnen om zo veel mogelijk dode meesjes in te zamelen zodat men kan onderzoeken wat die abnormale sterfte veroorzaakt. Op dit moment vermoed men dat het te maken heeft met de bestrijding van de buxusmot.

Volgens  mij moet je ofwel die buxus vergeten, ofwel wat geduld oefenen tot de natuur een antwoord zal gevonden hebben. Meesjes die de rupsen beginnen eten is zo 'n antwoord van de natuur, laat ons dat niet tegenwerken.

Vallen buxussen die zijn aangevreten door rupsen van de buxusmot nog te redden?

Reactie van Kris M

Ik ben geen expert maar heb wel een dosis gezond verstand.  Zonder verdelgingsmiddelen ligt de wereld idd op haar gat maar gebruik het aub niet voor verdelgingen waar niemand beter van wordt.  Hier moet imho de buxus geofferd worden.

PS. Een draad op bouwinfo.be zou k nu niet echt als referentie durven gebruiken.  Als ondanks miljoenenlobbying toch producten uit particuliere handen gehaald worden dan ruik je toch dat er iets wel goed mis is.  

Vallen buxussen die zijn aangevreten door rupsen van de buxusmot nog te redden?

Reactie van kas

Klopt , bouwinfo is dan ook niet als referentie opgegeven maar eerder omdat daar de problematiek al uitvoerig aan bod is gekomen met voor- en tegenstanders 

Maar dan negeer je wel proefstation voor sierteelt in destelbergen . 

Trouwens in die topics op bouwinfo worden door verschillende professioneleen wel produkten naar voren gebracht die enkel en uitsluitend werken op de larve van de buxusmot. Maar ja dat zijn waarschijnlek wel experten en ik lees dat er bij zijn met een licentie voor het gebruik van pesticide.