Livios: Bouwen aan morgen


Laforce Erwin

  Lid sinds 26/08/2014

 • Bouwer
 • Lid sinds 26/08/2014
 • 1 vraag gesteld
 • 87 vragen beantwoord
 • 3 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 22 bedankjes ontvangen
 • 2 leden bedankt


Laforce Erwin
 • Bouwer | Woont in Grobbendonk
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 · Volgende

Zonnepanelen met de nieuwe meters ???

Reactie van Laforce Erwin

De meeste mensen zijn overdag met hun auto onderweg. Dus staat die wagen tussen 18.00 u en 07.00 u thuis. Op die uren schijnt de zon niet voor het grootste deel van het jaar. Die zal dus rechtstreeks van het net opgeladen worden.

Als je de auto niet gebruikt voor het werk, verbruikt die ook geen stroom en hoeft dus niet alle dagen opgeladen, dus weer gaat de opgewekte stroom in het net.

De extra investering en de kleine actieradius plus het niet echt kunnen gebruiken als opslagbatterij voor uw opgemaakte stroom, maakt dit weer geen interessante zaak.

Alleen uit echte "groene" overwegingen zijn PV panelen, batterijen en een elektrische auto zinvol.

Wat  financiele zaken betreft, zal na het invoeren van de 'slimme' meters, de investering niet meer lonen.

Energiekeuze op lange termijn

9 reacties ·

Reactie van Laforce Erwin

Met vloerverwarming verwarmen is het ideaal (volgens mij). Je moet echter wel een heel goed geisoleerde woning hebben, anders zal de vloertemperatuur te hoog woren. Alle warmteverlies moet immers door de vloer aangevuld worden, hoe meer Watt/m² hoe hoger de temperatuur, niet gezond en gevaar voor scheuren in de vloer. Daarom mijn betoog ivm isolatie. Dat moet de eerste bekommernis zijn, als blijkt dat een goede isolatie niet haalbaar is, ben je beter met radiatoren. Deze beslissing zal ook de warmtebron bepalen. Verwarmen op zonneenergie is beperkt, door het dakoppervlak en dus enkel bij goed geisoleerde woningen haalbaar. Ook onze dwaze regering die investeren in groene energie financieel onaantrekkelijk maakt, (geen terugdraaiende tellers en prosumententarief, geen subsidies) zijn een tegenargument voor zonneenergie. Zonneboilers kunnen ook mee voor de verwarming zorgen, maar in de winter, wanneer het meeste nodig is, is de zon te vaak en te lang afwezig. Ventillatie is een must in een luchtdichte woning, als je geen ventillatie wil, moet je dus niet luchtdicht maken, maar wel in vochtige ruimtes afzuiging voorzien.

Thermostaat douchekraan van Grohe fluit en de druk wordt minder

Reactie van Laforce Erwin

Even van de andere kant bekijken:

Zolang de 38°C niet bereikt is gaat alle water door de warmwaterleiding. Hier geen probleem.

Dat betekent dat de warme kant zal afknijpen op 38°C en er meer debiet door de koude waterkant komt. Daar begint het probleem, het debiet mindert.

Er is dus niets mis aan de warme kant, zoek het probleem in de koudwatertoevoer. misschien is het filtertje voor de kraan vervuild, of staat de toevoer niet volledig open.

Koppel de kraan af en bevestig een waterdarm op de koudwaterkoppeling, zet dan de watertoevoer open en zie hoeveel debiet er door de darm komt, is dit voldoende en geen gefluit, zit het probeem in de kraan en niet in de leiding.

Eens goed de kraan ontkalken is natuurlijk nooit fout, best helemaal demonteren en in ontkalker of azijn leggen voor enkele uren.

Dag en nacht tarief voor elektrische boiler icm zonnepanelen,... of niet ?

Reactie van Laforce Erwin

Als je bedoelt dat uw elektriciteitsproductie gelijk is aan uw totaal verbruik, dan moet je de tweetarievenmeter laten vervangen door een enkelvoudige. Dan staat alles op dagtarief en wordt de nachttariefschakelaar overbodig.

Aanpassen elektriciteit na keuring - kosten raming

Reactie van Laforce Erwin

De openingen in de afdekking van de zekeringskast moeten dicht zijn.

De draden die in de zekeringen komen mogen nergens bloot koper laten zien, beide zie ik op de foto's, (gele fishes).

2 opmerkingen bijna gratis opgelost, de rest zal meer inspannig vragen.

Lucht/Water // Bodem/Water // Gas

Reactie van Laforce Erwin

Ik heb een huis van 2,5 jaar oud met een EPB van 26, zonder PV panelen verrekend (met PV panelen= EPB -17). Met 7000kWh opbrengst heb ik al mijn volledig elektriciteits verbruik gedekt. Verwarming met Lucht-water warmtepomp. Geen gas of andere energiebron in huis. Waarom iedereen nog gas aanraad is mij een raadsel. Denkt men dat de prijs van aardagas niet zal stijgen? Nederland gaat de gasproduktie al afbouwen, de prijs zal daarom zeker stijgen. Kerncentrales sluiten, gascentrales in de plaats, gas verwarming aangeraden door de overheid, gasverbruik zal stijgen en dus ook de prijs. Op lange termijn is gas niet de oplossing. Spijtig dat prosumententarief en binnenkort niet meer terugdraaiende meter onze inspanningen met groene energie verpesten.

Om de vraag over het verbruik van de circulatiepomp: naar gelang het debiet 25 tot 75Watt. pompen die continu draaien (6000 uur/jaar) geeft 150 tot 450kWh.

Een tip: als je toch een bodem warmtewisselaar plaatst, gebruik dat water ook om de ventillatie voor te verwarmen in de winter of te koelen in de zomer.

8 zonnepanelen

2 reacties ·

Reactie van Laforce Erwin

Op de omvormer zit een sticker met de gegevens die je nodig hebt.

Op het verslag van de elektrische keuring moet je dit ook kunnen vinden en

op de schema's van uw elektrische installatie ook.

Vermits er garantie op de zonneinstallatie is, moet de leverancier bekent zijn.

Plaatsen toilet + vergruizer in bestaande badkamer

Reactie van Laforce Erwin

Ik heb al eens een wc met vergruizer geplaatst. Werkt perfect, het enige nadeel is het geluid van de vergruizen bij het doorspoelen, vooral s nachts is dat storend. Men moet zich wel strikt houden aan de beperkingen, geen tampons enz!

Zonneboiler met warmtepomp interessante combinatie in gerenoveerde woning?

Reactie van Laforce Erwin

Mijn zonnecollectoren ( 9m2 heatpipes) staan onder een hoek van 70° opgesteld om in de winter maximum zon te capteren.

Hiermee haal ik op een zomerse winterdag 50°C in mijn zonneboiler van 1300liter. Ruim voldoende om mijn woning op temperatuur te houden tot de volgende dag.

Afvoer toilet - gelijmde mof verwijderen

Reactie van Laforce Erwin

Ik heb verlijmde verbindingen al los gekregen door verwarming met heteluchtpistool.

Als je de mof verhit tot ze slap wordt, met een puntige tang lostrekken van de buis.

Als het niet schadevrij lukt, kan je nog steeds de mof van hierboven gebruiken.

1 2 3 4 5 6 7 · Volgende