Livios: Bouwen aan morgen


Laforce Erwin

  Lid sinds 26/08/2014

 • Bouwer
 • Lid sinds 26/08/2014
 • 1 vraag gesteld
 • 68 vragen beantwoord
 • 3 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 17 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Laforce Erwin
 • Bouwer | Woont in Grobbendonk
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 · Volgende

Zonnepaneel voor koelkastee

2 reacties ·

Reactie van Laforce Erwin

Eerst even nagaan of je off-grid met jou koelkast kan gaan: Neem bvb een batterij van 100AH, 12V. Geeft max 1200watt, je mag die maar 50% leegtrekken, dus 600W. Daar zou je ongeveer 1dag  uw koelkast op kunnen laten draaien, als de batterij vol is. Wat ga je doen als de zon enkele dagen niet schijnt?

Nodig: 1 PV paneel van 200Watt, een MPPT lader voor uw batterij en een omvormer om 220V AC te maken van uw 12V DC.

Voor verlichting gebruik je uiteraard LED lampen of strips.

Zonnepanelen afkoppelen

2 reacties ·

Reactie van Laforce Erwin

Zet de zekeringen aan de omvormers af, maak de kabels los, ofwel kan je zet lostrekken, ofwel moet je eerst drukken en dan trekken. Ook aan de panelen kan je de kabels losmaken, bij die koppelingen moet je de vergrendeling indrukken en ze dan uit elkaar trekken. Zolang je de draden niet bloot maakt, is er geen kans op elektrocutie.

Ventilatie C en tocht

10 reacties ·

Reactie van Laforce Erwin

Ha, van de laatste evoluties ben ik niet op de hoogte.

Het is wel een feit dat Renson erg negatief was ivm het D-systeem, nu zullen ze hun verhaal wel hebben aangepast.

Ook vele sleutel op de deur bedrijven vertellen allerlei fabeltjes ivm het D-systeem, omdat een C-systeem zoveel goedkoper was, zo kunnen ze hun prijs drukken. De klant heeft voor de rest van de tijd een systeem dat inferieur is en hun veel extra stookkosten opleverd en minder comfort.

Welk type thermostaat hebben wij nodig?

Reactie van Laforce Erwin

Stoken tot je gaat slapen en pas terug opzetten als je opstaat lijkt me niet erg comfortabel, tenzij je misschien luchtverwarming hebt. De meeste verwarmingen moeten toch een tijdje opstaan voordat de ruimte op temperatuur is.

hoeveel je uitspaart door de verwarming enkele uren af te zetten is de vraag, natuurlijk erg afhankelijk van de isolatie van de woning.  In mijn super geïsoleerde woning blijft de verwarming dan en nacht op staan. Moest ik de vloerverwarming enkele uren afzetten, zou het uren duren voor alles terug op de normale temperatuur zou zijn.

Lucht/Water // Bodem/Water // Gas

Reactie van Laforce Erwin

Kies zeker voor 2 toestellen. Voor de vloerverwarming kom je met 35°C toe als het vriest. Voor sanitair water heb je toch liefst 60°C. Als je maar 1 WP hebt, moet je die tot 60°C laten werken met een lagere COP als gevolg. 2e voordeel is dat je de sanitair boiler dichter bij de badkamer kan zetten zodat je minder koud water moet laten weglopen voordat het warme water komt. Met mijn erg goed geïsoleerde woning kom ik met een WP van 8000kW (1700kW elektr) toe. Geen elektrische weerstand werd geplaatst. (funest voor het EPB)

Radiatoren warmen deels/niet op

Reactie van Laforce Erwin

De radiatoren die alleen bovenaan warm worden zijn verkeerd aangesloten, ttz de inlaat zit onderaan ipv bovenaan. Dat moet je door aanraking kunnen vaststellen. Die in het geheel niet warm wordt, kan aan verschillende dingen liggen. 1 ) te weinig circulatie - zet de circulatiepomp eens op maximum en zie of er verbetering is.

2) er zit misschien een grote luchtbel in de leiding , als er op het hoogste punt geen ontvluchting is voorzien.

3) de thermostaatkraan staat open, maar aan de uitlaat zit ook een bijna onzichtbaar kraantje, dat zit achter een dekseltje en kan je met een 'inbus sleutel ' bedienen.

4) zie dat de druk van het CV water hoog genoeg is (1,5 bar), dan gaan de luchtballon sneller weg.

Expansievat C.V. kapot?

7 reacties ·

Reactie van Laforce Erwin

Als er onderaan water zit moet je gewoon een nieuw vat plaatsen.

opdrukken kan inderdaad met een luchtcompressor, net zoals je een autoband opblaast.

Kookplaat, 4zones, enkelfasig

6 reacties ·

Reactie van Laforce Erwin

Als ik het juist herinner moet een monofase aansluiting voor een kookvuur in 6mm2 worden geplaatst.

Radiator verkeerd aangesloten

Reactie van Laforce Erwin

Bij verkeerde aansluiting, zal de radiator niet volledig warm worden. Aan de kant van de warme inlaat zal het warme water direct naar boven gaan en bovenaan naar de uitlaat.

Het rendement zal maximaal 50% zijn.

Zonneboiler tijdens winter afzetten

Reactie van Laforce Erwin

Het lijkt me beter om een zonneboiler te zetten met ingebouwde warmtepomp. Maar ik lees dat je reeds een zonneboiler hebt.

Of je nu elektrisch of met gas naverwarmt, de zonneboiler kan steeds als voorverwarming dienen. Qua installatie zal gas steeds duurder zijn dan elektrisch, qua verbruikt zal elektrisch het duurste zijn, als je een 2 tariefmeter hebt, zet je die natuurlijk op nachttarief.

Je kan ook een elektrische weerstand in de zonneboiler steken om zo een minimum temperatuur te halen, dat zal het goedkoopst in aanschaf zijn. 50°C is toch een minimum temp voor sanitair gebruik.

1 2 3 4 5 6 · Volgende