Livios: Bouwen aan morgen


Kwakkel

  Lid sinds 20/03/2019

 • Bouwer
 • Lid sinds 20/03/2019
 • 2 vragen gesteld
 • 8 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 1 bedankje ontvangen
 • 1 lid bedankt


Kwakkel
 • Bouwer | Woont in Kontich
Privébericht

Geschiedenis


Prijs nieuwbouw

2 reacties ·

Reactie van Kwakkel

Ik denk dat veel afhankelijk is van het niveau (zowel energetisch als naar afwerking) dat je wilt bereiken.

De architect waar me onze renovatie mee gedaan hebben, gebruikt momenteel een prijs van 1 500 tot 1 800 per vierkante meter.

Ik was recent bij Verelst Woningbouw, en daar zeiden ze dat ze 1 200 per vierkante meter tellen voor een degelijke maar woning (dus voldoet aan de hedendaagse normen van de overheid) in een basisafwerking.

Bij een 'open huis' (4gevel) van een HSB SOD firma van afgelopen nieuwbouwzondag, zat de prijs op een 1 800 per vierkante meter (zolderoppervlak niet meegerekend denk ik, maar zolder'prijs' wel).

Bij een ander huis (3 gevel) van een andere HSB SOD firma kom ik uit rond de 1 200 per vierkante meter.

Ik zou zeggen: voor elk wat wils? :)

Bankgift aan dochter voor aankoop woning

Reactie van Kwakkel

Hou er ook nog even rekening mee dat de termijn van 3 jaar in het recent Vlaams regeerakkoord wordt opgetrokken naar 4 jaar.

Hopelijk is dit geen probleem, maar ik ken jullie situatie uiteraard niet!

Sleutel op deur all-in (zijn er mensen met ervaring die hun mening kunnen geven?) 350.000€ budget

Reactie van Kwakkel

Onze keuken zal wat kleiner zijn: 1 wand van 3.40 meter (onder en bovenkasten) + 1 wand van 1.20 meter (2 kolomkasten) + 1 eiland van 1m80 op 0.9. Met de topline AEG toestellen (en Novy dampkap) kwam dat op een 17 000.

Badkamer ken ik de prijs niet van. We hebben daar alleszins wel bespaard op de afwerking: ipv tegeltjes hebben we een soort kunststof muurbedekking voor aan het bad en in de inloopdouche.

Voor vloer plaatsten we overal steentapijt @ 65 euro/m².

Alles bij elkaar telt het inderdaad wel snel op - ongeacht de keuzes (zie een eerste zoekresultaat op Google: vloer kost minimum 15 tot maximum 280 euro per m². Laminaat = 15 - 50 ; graniet = 120 - 280 ; rest daar tussenin)

Hier 9m, enkel, onderkasten, overwegend schuiven: 22.000euro. Badkamer met douche, dubbele lavabo, toilet en volledig betegeld (wel nis in de inloopdouche en kraanwerk vooraan de douche): 12.500. (kleine badkamer). Vloeren, 85euro/m2, keramisch parket, 120cm x 20cm. Je zit vlug aan "zotte" prijzen

Ecohuis ervaring

1 reactie ·

Reactie van Kwakkel

Dag Corine,

Alvast proficiat!

Mag ik vragen wat jullie budget was voor deze bouw, en hoe jullie de keuzemomenten hebben ervaren? (Dan vooral, of jullie (meestal) toekwamen met het standaardbudget, of dat er toch vaak voor duurdere zaken gekozen is geweest?)

Bedankt voor je feedback en het delen van je verhaal!

Bouwen - architect gezocht (op de hoogte van de nieuwste mogelijkheden mbt hernieuwbare energie,...)

Wij bekijken momenteel de mogelijkheid om te gaan bouwen. We hebben geen specifieke voorkeur voor bouwmethode (klassiek, houtskelet, betonbouw, ...), en ook qua stijl staan we open voor verschillende richtingen uit zolang aan de functionele eisen is voldaan.

Bij het in het wilde weg zoeken van informatie, merk ik wel op dat er buiten de bekende technieken (zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler, ....), nog wel meer mogelijkheden zijn die vaak minder worden toegelicht (windenergie - ik las recent iets over een 'kunstmatige boom' die energie opwekte op basis van wind die de kunstmatige blaadjes deed bewegen, brandstofcel, pelletkachel met 'stirlingunit', ...). Ook mogelijkheden mbt waterrecuperatie en -zuivering zijn vaak minder belicht.

Ik veronderstel dat niet eender welke architect (en/of bouwfirma) hier evenveel in onderlegd is. Kan iemand hier toevallig zeggen hoe ik de best geplaatste persoon kan vinden die ons hierbij zou kunnen helpen. Ook al zal veel van wat technisch mogelijk is, wellicht budgetair niet haalbaar zijn (vermits ons budget nu eenmaal redelijk beperkt is in vergelijking met de bedragen die ik vaak zie opduiken bij nieuwbouw).

Alvast bedankt voor je/jullie feedback!

Bouwen - architect gezocht (op de hoogte van de nieuwste mogelijkheden mbt hernieuwbare energie,...)

Reactie van Architect-expert Paul De Maesschalck

Er zijn heel wat alternatieve manieren om energie op te wekken of te capteren, maar die zijn meestal wel nog duur.  De meest gangbare (op het ogenblik) beginnen betaalbaar te worden.  PV-zonnepanelen zijn ondertussen niet meer zo duur en brengen meer op dan vroeger.  Een zonneboiler is ook zeer interessant, een warmtepomp, een aardwarmtewisselaar ook en er zijn zo misschien nog een paar systemen, maar dat is het dan voorlopig.  Een windmolen bijvoorbeeld is zeer duur, ook de kleine "huiselijke" molentjes.

Dat voor de actieve energieopwekkers.  Je kan ook op passieve manier energie capteren (een Trombemuur bijvoorbeeld) of koelen (nachtkoeling bijvoorbeeld) zonder al te dure ingrepen, maar daar kom je meestal niet het hele jaar mee rond.

Als ik lees dat jullie budget redelijk beperkt is, dan vrees ik dat jullie dromen wat moeten ingeperkt worden, tenzij jullie een handige Harry in huis hebben die die dingen zelf kan bouwen ...

www.arcopolo.com

Berekeningsmodule op de site

2 reacties ·

Berekeningsmodule op de site

2 reacties ·

Reactie van Kwakkel

Het is een algemeen richtcijfer, zonder voorontwerp oid. We hebben eerder met deze architect samengewerkt, maar hem nog geen nieuwe opdracht gegeven :)