Livios: Bouwen aan morgen


Kris M

  Lid sinds 05/11/2012

 • Andere particulier
 • Lid sinds 05/11/2012
 • 3 vragen gesteld
 • 1771 vragen beantwoord
 • 79 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 391 bedankjes ontvangen
 • 1 lid bedankt


Kris M
 • Andere particulier | Woont in Hofstade-BT
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende

Bezwaar bijbouw buren

11 reacties ·

Reactie van Kris M

Als dat recht op licht niet gedocumenteerd is in de notariële akte van de buur kan je'r normaliter geen recht laten op gelden. Zelfs de verkrijgende  verjaring (na 30 jaar) is geen beletsel voor de buur om een muur op te trekken voor deze ramen en je't licht te ontnemen.  Mijn gok is dat je bezwaar zal afgewezen worden maar 't zou natuurlijk tof zijn als de buur z'n bijbouw bv enkele meter opschuift (als dat mag van stedebouw). 

Warmtepomp + zonnepanelen (4000WP) + VVW of HR gasketel

Reactie van Kris M

Aan de huidige energieprijzen voor gas en electriciteit kost verwarmen op gas even veel (of even weinig) als een warmtepomp omdat 1 kWh gas zo n 6 cent kost en 1 kWh electriciteit (waarmee je 3 tot 4 kWh warmte pompt) zo n 20-25 cent.

Ook de dagen van de terugdraaiende teller voor zonneenergie zijn geteld.  Nog een paar jaar en de tijd dat je de in de zomer teruggedraaide energie gratis kom afnemen in de winter is voorbij.

Dus gaan voor gas op lage temperatuur.  Je kan altijd later veranderen als de businesscase voor warmtepomp positief zou worden.

PS. Zolang een deel van de electriciteit fossiel opgewekt wordt gebruik je die fossiele brandstof (gas, stookolie of kolen)beter om je huis te verwarmen dan om er electriciteit mee te maken die een warmtepomp aandrijft.  Ook als je zonnepanelen hebt.   Dit is een doordenkertje ;-)

Omzeilen AREI

11 reacties ·

Reactie van Kris M

Droom maar verder.  Vaste delen van installatie mogen niet via stopkontakten aangesloten worden en die opmerkingen worden wel degelijk herkeurd.  

Werking lucht water warmtepomp

Reactie van Kris M

Een warmtepomp maakt gebruik van een koelvloeistof die als eigenschap heeft om onder lage druk een zeer laag kookpunt te hebben en onder hoge druk een hoog kookpunt te hebben.  Een in grote installaties veel gebruikte koelvloeistof is ammoniak dat bij 1 atm al kookt op -33°C en wiens kookpunt snel stijgt bij oplopende druk.

Warmte wordt onttrokken in de unit die als verdamper fungeert en dus koelvloeistof onder lage druk (via expansieventiel) aangevoerd krijgt.  Onder deze lage druk verdampt de vloeistof op lage temperatuur en neemt dus warmte op.

Vervolgens wordt de damp door de compressor samengeperst zodat die door de hoge druk terug vloeibaar wordt met de bijhorende temperatuursstijging.  Deze warme vloeistof loopt nu door de condensor waar de warmte aan de koelvloeistof onttrokken wordt.

Deze afgekoelde vloeistof start nu de volgende cyclus (expansieventiel, verdamper (warmte opnemen), compressie, condenser(warmte afgeven)

Als je wil koelen fungeert de binnenunit als verdamper en de buitenunit als condensor.  Als je wil verwarmen wordt de circulatierichting van de koelvloeistof omgekeerd zodat de buitenunit "koelt" en de binnenunit "verwarmt". 

Plaats van de ovens

4 reacties ·

Reactie van Kris M

Ik zou kiezen voor de optie twee ovens boven elkaar omdat in de andere opstelling de koelkast te klein wordt.  Wel de deur naar de hall linksopenend maken (scharnieren langs kant keuken) 

Nieuwbouw slechte aankoop als eerste woning?

Reactie van Kris M

Je redenering is niet helemaal correct.  Voor u was dat appartement 269.830€ waard.  De notariskosten ben je behalve de meeneembaarheid hoedanook kwijt.  Als je een koper vind voor wie dat appartement ook 269.830€ waard is dan zal hij 7% minder bieden om z'n registratie te betalen (10% -> 7% indien eerste aankoop sinds 1/6)   Je "verlies" is dus zo n 7% of zo'n 19.000€.  Mogelijks heb je geluk dat je een koper vindt die meer dan 269.830€ wil betalen maar je kan ook pech hebben dat je minder krijgt.  Als je een makelaar inschakelt moet je nog een kleine 4% extra rekenen.

Je afbetaling min het belastingsvoordeel zal wel ongeveer overeenkomen met een (stevige) huurprijs. Op 20 jaar +- 930€/maand.  Met het belastingsvoordeel betaal je je onroerende voorheffing.  Om te kijken of je investering rendabel moet je kijken bij verkoop wat de opbrengst is van je eigen inleg van ongeveer 90.000€.  Maw: of de verkoopprijs min kosten min terug te betalen openstaand kapitaal groter is dan je originele eigen inleg.   

t Moest natuurlijk gaan maar voor een instapwoning leen je best op 10 jaar (voor een kleinere woning) omdat je sneller kapitaal terugbetaalt en zo het rendement opkrikt.

Plaatsbeschrijving

6 reacties ·

Reactie van Kris M

Een plaatsbeschrijving die niet door de bouwheer ondertekend is heeft totaal geen waarde.  Wat je wel kan doen is je laten bijstaan door een door u aangestelde expert (die dan terzelfdertijd aanwezig is).  

Als er geen gebreken zijn (geen scheuren, verzakkingen, ...) en de expert van de bouwheer schrijft dit zo neer dan is alles OK.  Je kan nog altijd een tegenexpertise vorderen als je niet akkoord bent met de plaatsbeschrijving.

Verkoop hout

Reactie van Kris M

Thuisgeleverd kost eik per gestapelde m3 (korte gekliefde stukken) ongeveer 60€.  Als je niet kan/wil klieven en de koper moet afhalen dan moet je je prijs serieus laten zakken.  Als je wil verkopen klief je best zelf met een (hele zware) gehuurde kliefmachine.  Als je zelf niet klieft zullen er  weinig geïnteresseerde kopers zijn.  

Om per meter stamhoogte een m3 hout te hebben moet de stamdiameter al ongeveer 1,15m zijn.  Gezaagd op 30cm weegt zo n stamstuk al gauw 200-300 kg.

Bemoeilijken inrijden van buren hun garage.

Reactie van Kris M

Je zal moeten nakijken wat exact in je akte staat rond erfdienstbaarheden.  Als dat recht van overgang op de inrij voor de garage er niet instaat dan kan je in principe je privegrond terug innemen.   Anderzijds is een garage een supergrote meerwaarde als er weinig publieke parking is in de buurt.  Kan je geen zonneterras maken op het dak van je garage (als dit kan zonder veel bureninkijk) ?

Kan je de tekst uit uw akte rond de servitude hier (geanonimiseerd) overtikken ? 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende