Livios: Bouwen aan morgen


Kris M

  Lid sinds 05/11/2012

 • Andere particulier
 • Lid sinds 05/11/2012
 • 2 vragen gesteld
 • 1345 vragen beantwoord
 • 49 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 312 bedankjes ontvangen
 • 1 lid bedankt


Kris M
 • Andere particulier | Woont in Hofstade-BT
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende

Meer uren gepresteerd dan dat aannemer verwacht had

Reactie van Kris M

"Opgelet, dit is slechts een richtprijs" geeft toch duidelijk aan dat het geen vaste offerte is ?  Je kan mi enkel proberen om af te pingelen op het aantal uren maar de kans dat dit lukt is klein tenzij de aannemer nagelaten heeft om je werkbonnen te laten tekenen voor zijn gepresteerde uren.  Als je geen werkbonnen getekend hebt stuur dan een AS en betaal de "richtprijs".  Laat de brief desnoods schrijven door een advocaat daar dit de kans vermindert dat hij alsnog gaat procederen.

Bijbouw voor keuken

1 reactie ·

Reactie van Kris M

Voor een dergelijk bijgebouw volstaat meldingsplicht.  Een architect is nodig als dragende delen geïmpacteerd zijn (bv deur of raam breder maken)

gemeen maken van de muur:  dit is geen zwart-wit verhaal.  Als de bestaande muur een muur met spouw is die te paard gebouwd is wordt je geacht gemeen te maken.  Als dit een (oude) muur is zonder spouw (steen dik of anderhalve steen dik) profiteert uw buur van de bijkomende isolatie omdat een buitenblad binnenblad wordt.  Wacht af of de buur gemeenmaking vraagt en vraag dan advies aan een notaris (die dan hoedanook een gemeenmakingsakte moet opstellen.

Onder spanning aansluiten?

9 reacties ·

Reactie van Kris M

Beste Gery, 

Ik kom bij oudere meterkasten dit wel meer tegen. Alleen hoofdzekeringen achter verzegeld deksel.

En hoe los je dat dan op?  

Uitbouwen bestaande woning

1 reactie ·

Reactie van Kris M

Ga langs op de gemeente bij stedebouw.  Zou normaliter ok moeten zijn.

Mag ik mijn huurprijs van de garage verhogen

Reactie van Kris M

Dat mag.  Garageverhuurnvalt niet onder de huurwet (van woningen). Je geeft de huurder z n opzeg volgens de contractuele modaliteiten - typisch 1 maand - en zet het (aan hem) terug te huur aan je nieuwe vraagprijs.  Laat hem ook weten dat ie kan blijven aan de nieuwe prijs.  Als je nieuwe prijs te duur is zal t simpelweg blijven leegstaan.

Kan ik iemand bij mij laten wonen als ik alleen koop

Reactie van Kris M

Ja natuurlijk mag je iemand laten inwonen (en domiciliëren) in uw huis.  Als je tante gepensioneerd is en een klein pensioen heeft zal ze ook voldoen aan de voorwaarde om haar te laste te nemen voor de belastingen.

Klein beschrijf heeft als enige voorwaarde dat de koper(s) er minstens 3 jaar gedomicilieerd zijn en er hun domicilie vestigen binnen de twee jaar.

Een sociale lening zou idd geweigerd kunnen worden doch je leent regulier.  Dus geen probleem.

Zonnepanelen + Tesla batterij

Reactie van Kris M

Als je off grid wil gaan zal het je een veelvoud kosten van de al met al ondanks de vele belastingen er op goedkope electriciteit als je je huidig comfortniveau wil behouden.

In de zomer volstaat normaliter  de combinatie zonnepaneel+Tesla waarvan de terugverdientijd op zich al een eeuwigheid duurt.  De huidige Tesla batterij kan 14kWh opslaan, kost zo n 7.000€ en je kan er meerdere in parallel schakelen.

In de winter zal je een ferme windmolen nodig hebben om de Teslabatterij op te laden.  Kostprijs 10 tot 20k€.

Om eeen windstille grauwe periode te overbruggen moet je nog een reservegenerator plaatsen.  Reken op 5-6k€ voor een stil kwaliteitsexemplaar.

Buiten verlichting

1 reactie ·

Reactie van Kris M

IR fotocellen bestaan in vele varianten.  Zoek er een waarvan de schakeldraden gescheiden zijn van de voedingsdraden (op 220V of beter nog op 12/24V). Op 12/24V stuur je een relais aan in je zekeringskast zodat de ganse buiteninstallatie dan laagspanning is.  Dit installeert vlotter:  soepele dunne kabel etc.  

De 220V ingang van de relais moet uit de zekering van het bestaande lichtcircuit gevoed worden en doorgetrokken worden tot na de schakelaar (of tot aan de lamp).  Lamp werkt dan zowel op de schakelaar als op de IR detectie.

Heb 20 jaar geleden hetzelfde gedaan met de klassieke warmtevoelers (die niet kattenongevoelig zijn ;-))  :  meerdere IR-voelers in parallel evenals een schakelaar om ze permanent te laten branden en een tweede schakelaar (met controlelampje) om de voeding van IR-voelers af te schakelen indien gewenst.  Bij afgeschakelde IR-voelers werkt de binnenschakelaar (met getuigelampje) wel nog.  

Vuistregel:  automatsche schakelaars die met een relais werken mag je in parallel zetten.  Triac-uitvoeringen beter niet.  Als de relais en de voeding van de sensor gedeeld worden dan moet alles op dezelfde zekering zitten en mag je de L en N draden natuurlijk niet wisselen.

IR's met straal liggen klaar om t systeem kattenongevoelig te maken doch door de grootte van t graafwerk is t er nog niet van gekomen....

Verhuis van zonnepanelen van vlaanderen naar wallonie

Reactie van Kris M

Googel eens "zonnepanelen wallonië 2017".  Er is nog een premie van ongeveer 180€/MWh gedurende 5 jaar maar daarvoor moet de installatie ondermeer door een erkende installateur geplaatst zijn etc.  

Uw installatie verhuizen met behoud van de Vlaamse premies is,dus geen optie.  Je verrekent dus gewoon in je verkoopprijs dat de panelen blijven liggen en de koper x€ bespaart.  Reken er wel niet op om het volledige theoretische toekomstige voordeel te krijgen.  Misschien de helft of zelfs minder; de koper moet als het ware een toekomstige inkomst/kostenbesparing met een hyphoteek financieren en er registratierechten op betalen.  Hij zal dit niet doen zonder serieuze "winst" voor hem.

Vraag ook eens de mening van je makelaar (als je t huis niet uit de hand verkoopt)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende