Livios: Bouwen aan morgen


Kris M

  Lid sinds 05/11/2012

 • Andere particulier
 • Lid sinds 05/11/2012
 • 3 vragen gesteld
 • 1416 vragen beantwoord
 • 53 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 319 bedankjes ontvangen
 • 1 lid bedankt


Kris M
 • Andere particulier | Woont in Hofstade-BT
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende

Verkavelingsvergunning pas van kracht na sloopwerken?

Reactie van Kris M

Sloop + heropbouw aan 6% BTW kan enkel in de 32 steden uit de lijst: Brussels gewest en de centrumsteden.  Zie lijst bij FOD.  Waar ligt je grond? 

Daar je verkavelt lijken de voorwaarden voor 6% BTW niet vervuld.  Bv afbraak om dan de bouwgrond te verkopen valt mi niet onder de 6%

Houtkachel straalt geen warmte af

Reactie van Kris M

Waarschijnlijk heb je al een vrij luchtdicht huis zodat de kachel om te trekken aanvoer van buitenlucht nodig heeft.  Als ze geen warmte afgeeft brandt ze (bijna) niet.  

Hoe het best isoleren?

2 reacties ·

Reactie van Kris M

Die paardenstal voldoet absoluut niet aan de huidige energiezuinigheidsverplichtingen.  Voorts mag elektrisch (infrarood) verwarmen niet meer.  Vergeet ook niet de ventilatie.  Daarvoor zal je nooit een bouwvergunning als woning krijgen.

Trap niet conform plan, kan ik voorl. oplevering weigeren?

Reactie van Kris M

Op het plan zie ik géén scheidingsmuur aan de andere kant van de trap (boven de "220") doch had de trap moeten beginnen in het deurgat. Dan nog zou het open geweest zijn.  Ik zou geneigd zijn een bijkomende deur te plaatsen.  Anders een Gyproc wandje dat schuin meegaat met de trap.  Wandje is vrij ingewikkeld qua constructie omdat de trap draait.

Een voorlopige oplevering weiger je niet.  Dit dient om de nog uit te voeren verbeteringswerken (zichtbare niet afgewerkte dingen en beschadigingen) af te spreken.  Je zou kunnen proberen bekomen om het stukje gangvloer te vervangen door bergingsvloer als je zou beslissen om een bijkomende deur te plaatsen. 

Oude gevelbarsten probleem?

6 reacties ·

Reactie van Kris M

k Kan alleen maar herhalen om professioneel advies in te winnen.  Zelfs in 1950 konden ze recht metsen. Als er muren niet haaks staan is er iets mis. Was er bij de renovatie 10 jaar geleden wel een architect ? ...

Acv hr gasbrander

1 reactie ·

Reactie van Kris M

Wat is je jaarerbruik aan gas?  Wat is het gemeten rendement?  90% ? Een condenserende ketel gaat tot iets boven de 105% (mits het retourwater koud genoeg is - je moet dus overgedimensioneerde radiatoren hebben om op lage temperatuur te kunnen verwarmen) 

Je kan dus 10-15% gas uitsparen.  Bij normaal verbruik (2.500 m3) spaar je aan de huidige gasprijs 125-200€ per jaar.  Economisch is het dus zinloos een niet versleten conventionele brander te vervangen zolang hij niet versleten is. 

Bevestiging jaloezieen in dag

Reactie van Kris M

Als er opengaande ramen zijn heb je te weinig afstand tussen het "plafond van de dag" en de bovenkant van het opengaande raam om te kunnen passeren met de horizontale jalouzie open.  Met een verticale mogelijks wel mogelijk daar het railsysteem ervan slechts enkele cm hoog is.

Pluggen : als het gyproc is best de (metalen) gyprocvijspluggen.  Je hebt er wel een speciale tang voor nodig die 30-35€ kost voor een kwaliteitsvol exemplaar.  Anders plastieken gyproc pluggen van goede kwaliteit.  De gebruikte vijzen moeten dan voldoende lang zijn om aan de onderkant van de plug te kunnen om de plus te kunnen opentrekken.  Dergelijke pluggen kunnen voldoende gewicht dragen.  Zelf gebruik ik meestal de vijsschroefpluggen.

Geen vergunning gekregen voor twee gesloten bebouwing door PIDPA

Reactie van Kris M

Stond die ondergrondse erfdienstbaarheid (stuk openbare riolering) dan niet in je aankoopakte van de grond ?

Indien niet - wat me zou verwonderen want de nutsvoorzieningsmaatschappijen maken systematisch notariële aktes op van erfdienstbaarheden - kan je schadevergoeding / ontbinding van de koop proberen bekomen (via dure gerechtelijke weg) indien je kan aantonen dat dit een verborgen gebrek is (Dit is een gebrek dat de verkoper kende doch niet gemeld heeft)

k Vrees dat er weinig tegen deze weigering te beginnen is tenzij je PIDPA kunt overtuigen om (op uw kosten) de riolering te verleggen op openbaar domein.  Als dit al doenbaar is ...

Aarding badkamer + aansprakelijkheid

Reactie van Kris M

Stond het voorzien van een aardingskabel naar bad & douche in het lastenboek van de electricien ?  Stond de badkuip/douche er al toen de electricien aan ‘t werk was zodat hij t kon weten.  Er worden immers nog maar zelden plaatstalen of gietijzeren baden/douchebakken geïnstalleerd.  

Indien niet dan zal je’r zelf voor moeten (laten) zorgen.  Zelf zou’k er niet wakker van liggen maar ‘t is nu eenmaal zo voorgeschreven in’t AREI.  Meestal is het niet evident om achteraf nog aardingskabels aan te brengen tenzij er toegangsluiken voorzien zijn en je (door de muur) met die aardingskabel weg kan richting zekerningenkast.

Tienjarige aansprakelijkheid heeft hier niets mee te maken : dat is de wet Breyne bij nieuwbouw qua aansprakelijkheid voor gebreken die de stabiliteit van het gebouw aantasten.  Dit is niet hetzelfde als “10 jaar waarborg”

EXVB - tuin - omheining

5 reacties ·

Reactie van Kris M

.  Nogmaals, het mag niet ...

Heb je een referentie dat dit niet zou mogen? 

Art 187 van t AREI schrijft de diepte van 60cm voor met een uitzondering indien die diepte onmogelijk is.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende