Livios: Bouwen aan morgen


KOFKE

  Lid sinds 27/01/2016

 • Bouwer
 • Lid sinds 27/01/2016
 • 2 vragen gesteld
 • 6 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


KOFKE
 • Bouwer | Woont in Waregem
Privébericht

Geschiedenis


Plaatsing natuursteen terras - praktische zaken

Reactie van kas

Je uitgangspunt is verkeerd. Natuursteentegels plaatst je niet vol en zat in de mortel op stabilisé !! Stabilisé is kurkdroog, mortel is nat, stabilisé uigt alle aanmaakwater op uit de mortel, tegels hechten niet meer.

Werkwijze  Breng volgens de regels der kunst de stabilisélaag 150 kg cemnet op 1m³ rijnzand minimum 15cm dik aan en dril deze vast. Uiteraard egaal en vlak. Hierop breng je tijdens de plaatsing van de tegels een chape laag aan. Deze chapelaag is cc 3-5 cm dik. Mengverhouding 200-250 kg cement op 1 m³ lommelzand of ander fijn zand en aanmaakwater . Chape laag wordt gespreid over de volle lengte van een  rij  tegels en cc 2 rijen breed. Je plaatst de tegels op die chapelaag vol en zat in de mortel.  En zo werk je verder je terras af. Na de dagtaak zorg je ervoor dat de chapelaag wordt afgestreken en afgelijnd aan de gelegde tegels, zodat je de volgende dag terug opnieuw kunt beginnen met voldoende werkhoogte. namelijk 3 cm chape+2cm tegel +0.5/1 cm mortel.

Voordeel :

de ganse stabiliseplaat wordt in 1 tijdbestek geplaast en afgedrild. Geen kans op verzwakkingen enof afscheuren van de stabilisé. Geen gedoe met chapenetten. Veel steviger en compacter geheel wat de draagkracht bevordert en het risico van barsten verkleint.

Aanmaakwater van de mortel trekt de tegel aan want de chape is zelf waterrijk. Chape verliest een deel van zijn aanmaakwater door de aanzuiging van de stabilisé. Betere hechting.

Wit zand in de mortel is te fijn, gebruik gewassen lommelzand of fijn zand. In je mortelmengsel best compaktuna voorzien en op 15 delen mortel 1 deel kleefcement toevoegen.

Het instrijken van de onderkant tegel met zuivere compaktuna is bij deze werkwijze zelden noodzakelijk. 

Plaatsing natuursteen terras - praktische zaken

Reactie van KOFKE

Dank voor de reactie.

Ik was verkeerd in mijn verwoording. Ik was inderdaad van plan om die stabilsé laag waarvan ik sprak uit te voeren zoals jouw beschrijving van chape. Bij het uitgraven van het terras enige tijd geleden werd meteen ook de onderlaag in stabilisé aangelegd en aangetrild. We hebben wel een opbouwhoogte van ongeveer 10cm. De bijkomende centimeters zullen we ook uitdikken met de chappe.

Ik dacht echter dat het noodzakelijk was om de tegels onderaan ook nog in te strijken met een soort materie voor betere hechting gezien het groot formaat.

Lek in koperen leiding

2 reacties ·

Reactie van KOFKE

Zelf nog niet laten doen, maar ze wel al over de vloer gehad op het werk om een uiteenzetting te doen.

Is nog wel een fameus werkje, want alle tappunten moeten afgenomen worden om te kunnen afsluiten. Grote voordeel is wel dat er geen breek en kap werk aan te pas komt. Buurman heeft dit enige tijd geleden laten doen in zijn woning en daar zijn ze toch wel een kleine 3 dagen bezig geweest voor een normale woning. Hij was wel tevreden over het resultaat en de aanpak.

Is ook wel nog niet zo goedkoop, want bij het voorstel op het werk betaal je een vast prijs per tappunt, maar het is wel altijd goedkoper dan de hele vloer te moeten uitbreken en opnieuw te plaatsen.

Misschien eens informeren bij je verzekeringsmaatchappij, want meestal is dit ook wel een stuk gedekt.

2 Aansluitingen op 3P+N inbouwdoos fornuis

Reactie van KOFKE

Andere mogelijkheid is om de inbouwdoos uit te halen en de kabel op te splitsen in 2 mono kringen door de kabel uit te splitsen voor 2 circuits. Dit zal toch een 5G4 kabel normaal zijn dus perfect mogelijk.

In de kast moet je dan wel de zekerning wegdoen en 2 zekeringen van 20A steken.

Wij in onze keuken dit zo gedaan voor oven en micro, maar dan met 5G2,5 kabels.

Witte gevelsteen

10 reacties ·

Reactie van KOFKE

Geen idee van waar jullie zijn, maar anders heeft Wienerberger een grote toonzaal in Kortrijk (Pottelberg) en ik dacht nu ook eentje in Londerzeel. Wij zijn er vroeger langs geweest en daar staan stukjes gemetst zoals op batibouw. Je kan dan ook een staal meekrijgen. Het staal bestaat uit een doos met 3 of 4 stenen in. Altijd praktisch bij de verder bouw om bijvoorbeeld kleur ramen te bepalen.

Uitzettingsprofielen chape

1 reactie ·

Onze chaper heeft deze week onze woning gechapt en nu merken we op dat de voorziene uitzettingsvoegen weggenomen zijn. In de plaats daarvan heeft de chapper de voegen vervangen door een grote snede te geven in de chappe tot aan de leidingen van de vloerverwarming. Nu komt het dus erop neer dat we verschillende vlakken chape hebben met een paar open voegen van enkele mm.

Op het eerst zicht denk ik niet dat dit een probleem kan opleveren zolang we in de tegels ter hoogte van die voegen een elastische voeg voorzien, maar graag had ik toch nog jullie ervaring/mening gehoord vooraleer een factuur te betalen.

Alvast bedankt voor jullie reacties

Uitzettingsprofielen chape

1 reactie ·

Reactie van vloerder jp

Foei van die aannemer !  Die uitzetvoegen zijn wss geleverd door de aannemer van de vvw en  hij moet die gebruiken.  Als hij dat niet wil, dient hij dat vooraf te melden en jullie akkoord vragen met de soort en prijs van de uitzetvoegen die hij gebruikt. 

De aannemer heeft nu schijnvoegen in de chape getrokken zonder een uitzetvoeg in de chape te steken. Er nog aannemers die dat doen, maar dat zijn geen échte uitzetvoegen. Slijp die schijnvoegen uit en steek er een uitzetvoeg in : een bewegingsprofiel of een strook randisolatie. 

Staat er nieks in de offerte over het soort uitzetvoegen die de aannemer chape gebruikt, dan had je kunnen vragen om de uitzetvoegen van de aannemer vvw te gebruiken. De betere aannemer chape vermeldt in zijn offerte welke uitzetvoegen hij gebruikt en hoeveel ze kosten. 

jp