Livios: Bouwen aan morgen


Kenny Boo

  Lid sinds 05/07/2018

 • Andere particulier
 • Lid sinds 05/07/2018
 • 2 vragen gesteld
 • 1 vraag beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 3 leden bedankt


Kenny Boo
 • Andere particulier | Woont in Deurne
Privébericht

Geschiedenis


Vervangen afdak veranda draadglas door dubbelglas

Reactie van kas

en jij gaat dus het oordeel van enkele forumgebruikers die lekker anoniem achter een schermke zitten, geloven. Aannemers , die dagdagelijks met deze materie te maken hebben, die zelfs hun brood daarmee verdienen en ter plaatse zijn geweest, trek je in twijfel.

Misschien kan je beter het glas bestellen bij bol.com ?

Vervangen afdak veranda draadglas door dubbelglas

Reactie van Kenny Boo

Beste Kas,

Ik vraag enkel mening/advies van anderen, nergens heb ik vermeld dat ik hun antwoord meteen ga geloven. Dit kan geen kwaad, zou ik denken.

De expertise van de aannemers stel ik niet in vraag, enkel hun motivatie. Ik twijfel aan de firma's die afhaken, omdat mogelijk:
1) het (financieel gezien?) geen interessant werk is voor hun en/of
2) hopen ze meer te verkopen dan noodzakelijk, namelijk door vervanging van veranda aan te bieden.
Natuurlijk is dit hun goed recht in een vrije markt.

Bovendien hebben momenteel meer firma's interesse getoond dan afgehaakt.

Vervangen afdak veranda draadglas door dubbelglas

Reactie van Charel

Beste,

Aan de ene kant kan je steunen aan de achtergevel en aan de voorkant zou de ondersteunende balk worden vervangen, ook de profielen worden vervangen.

Alles hangt dan af van die ondersteunende balk boven uw oude schrijnwerk. Als die balk sterk genoeg wordt voorzien zodat hij zelfdragend is dan zie ik geen enkel probleem. Je kan het gehele dak uitvoeren alsof het met een open voorkant is, dus zonder rekening te moeten houden met de kwaliteit van de onderliggende ramen.

Op die manier kan je later ook altijd zeer gemakkelijk die oude ramen er onderuit halen om ze eventueel te vervangen.

Vervangen afdak veranda draadglas door dubbelglas

Reactie van flinty

Hallo Kenny,

Je schrijft dat de dakrofielen vernieuwd worden, mooi maar met welk profiel?

Ga je het aantal dakprofielen behouden of ga je er minder leggen?

Wat is de samenstelling van het nieuwe isolatieglas? je hebt b.v. 6-15-44.2 (35 kg/m²) of  4-15-33.2 (25 kg/m²) Dit speelt natuurlijk allemaal mee.

Vervangen afdak veranda draadglas door dubbelglas

Reactie van Hugo C.

Firma's die wat terughoudend zijn kan ik best begrijpen. Zij hebben hun manier van werken en de materialen die voldoen. Oplapwerk houdt altijd risico's in. De andere bedrijven zullen, eenmaal het order binnen is, problemen beginnen maken rond de bestaande constructies en hun oplossing tegen meerprijs opdringen.

Het draadglas is voor niets nodig. Dus als  je  het afdak terug waterdicht wil krijgen zou ik  de draadglas constructie verwijderen en een gewoon drievoudig polycarbonaat nemen .

Nadeel van polycarbonaat  is dat het wat uitzettingslawaai geeft als de zon er op schijnt. 

Eerst parket schuren of eerst muren verven?

Hallo,

Voor recent aangekocht huis wensen we in de woonkamer een oude houten plankenvloer te schuren en vervolgens af te werken (olie, wax, we weten het nog niet...). Eveneens dienen we in dezelfde kamer de muren en mogelijk plafond te verven. 

Wat is aangewezen om eerst mee te beginnen? 

Mijn eerste gedacht was om eerst met het verven te beginnen, zodat eventueel gemorste verfvlekken op de vloer weggeschuurd worden. Aan de andere kant, bij het schuren komt blijkbaar veel stof vrij, waardoor die de mooie nieuwe verflaag zou kunnen vervuilen.

Het zou eveneens de eerste keer zijn dat ik schuur. Is dit doenbaar zolang ik voorzichtig te werk ga? Of is het aangeraden om het toch uit te besteden? 

Graag jullie mening. 

Alvast bedankt.

Eerst parket schuren of eerst muren verven?

Reactie van Hugo C.

Ik heb het genoegen gehad om 3 keer een appartement te huren met parket  dus....

Als je zware schuurmachines gaat huren (eurorent bv) zijn deze voorzien van een stofzak. Deze vangen het grootste deel van het afgeschuurde parkethout op, maar toch er vliegt nog veel stof rond. De laatste fase is met een fijne schuurmat (Woodboy) zonder opvangzak.

Het beste m.i. is dat je eerst de plankenvloer afschuurt zodat alle stof weg is als je begint te schilderen. Je kan overwegen om de vloer verder te behandelen en deze afdekken met plastiekfolie of papier als je schildert of de vloer als laatste behandelen. Eventuele beschadigingen tijdens het schilderen kan je dan nog herstellen of verwijderen.

Bij het afschuren zelf heb je minstens 3 schuurmachines nodig. De eigenlijke band schuurmachine (zware uitvoering) die met een schuurpapier korrel 24 of 40 de bovenste laag van het houtt wegneemt. Alles hangt wat af van de staat van de vloer (veel putjes of beschadigingen, aanwezige vernislaag of verf die je volledig moet verwijderen). Schuren doe je bij voorkeur met de draad van het hout mee . Is de eerste laag er af dan kan je met een fijnere band (korrel 60 -80- 100) verder afwerken. Voor de kanten van de vloer heb je ook nog een roterende schuurmachine nodig (met schuurschijven) terug met diverse korrelgrootte. En zijn er radiatoren dan is er ook nog een roterende schuurmachine voor onder radiatoren. Is er niet veel dan kan  je dat altijd met de hand doen.

De laatste fase is met een  roterende schuurmachine (Woodboy) met een schuurmat om de plankenvloer te polieren. Bij een plankenvloer kan je dit weg laten omdat de vezel van het hout toch redelijk grof is.

Als je geen vernis gebruikt (voor parketvloeren) maar een was dan loop je het risico dat iedere druppel water die gemorst wordt vlekken geeft. Planten in huis laten ook al eens een druppel water vallen.Sindsdien gebruik ik enkel parketvernis van de beste kwaliteit (in de reeks V33 parketvernis) om een degelijke slijtlaag te hebben.