Livios: Bouwen aan morgen


Karl van Welie

  Lid sinds 30/08/2012

 • Verbouwer
 • Lid sinds 30/08/2012
 • 3 vragen gesteld
 • 4 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 3 leden bedankt


Karl van Welie
 • Verbouwer | Woont in Leuven
Privébericht

Geschiedenis


Verbinding tussen 2 verdeelkasten

Reactie van Karl van Welie

Dat klopt deroderidder, maar jij spreekt over 10 volledig gescheiden kringen, terwijl topic starten spreekt over gescheiden kringen in kast 2 die samenhangen aan een kring in kast 1. Van zodra je niet enkel meer de desbetreffende kring onderbreekt, heb je een bijkomende verdeelkast en dacht ik 6mm2 om de kasten te verbinden met elkaar.

Nieuw dak boven badkamer worden offerte gevraagd. voldoende verluchting voorzien maar hoe

Ik ga het dak boven de badkamer vernieuwen (plat dak).

Ik ben er al uit dat ik er minstens een lichtkoepel ga plaatsen, maar ik wil er ook voldoende verluchting voorzien.

Langs de ene kant kan ik in plaats van een lichtkoepel een verluchtingskoepel voorzien, die dan handmatig of electrisch opngaat (mezelf kennende ga ik mezelf daar niet mee bezig houden).

Ik zie dan meer heil in enerzijds een lichtkoepel in combinatie met een renson met vochtigheidssensor , timer en gekoppeld aan eeen lichtschakelaar https://www.renson.eu/nl-be/producten-zoeken/ventilatie/diy-roosters/7412h Iemand nog een idee (en ja ik weet dat je zo duur kan gaan als je wil). Ben ook niet van plan om het super-de luxe te maken , wil gewoon vocht vermijden.

Wil de dakwerker alles laten installeren zodat later niet meer door het dak gegaan moet worden (kwestie van respect te hebben voor zijn werk)

De badkamer wordt volledig gerenoveerd, dus alle tips zijn welkom. 

Bedankt bij voorbaat,

Karl

Symbolen eendraadschema

ledlamp 360° graden detectie hoe deze weergeven op het eendraadschema en de situatieschets. Zelfde vraag voor een gemotoriseerde garagepoort met klavier. Gebruikt programma visio2016 

Een zekeringkast onder hoogte 1.50 meter plaatsen

Reactie van Karl van Welie

Mijn 1ste verdeelkast staat in de kelder op 85 cm van de grond en die is gewoon gekeurd geweest zoals een andere kast. Zolang je je houdt aan de wettelijk geldendende voorschriften is er geen probleem.

Ik zou het echter niet meer opnieuw laten plaatsen in de kelder maar wel in de garage. Bij mij is er op die manier meer plaats boven de kast.

epc-attest

4 reacties ·

Reactie van Karl van Welie

Het attest heeft me ondertussen al wel toegelaten om bij de de keuze van de nieuwe voordeur te gaan voor een voordeur zonder glas. Er is geen spouwmuur aanwezig en bouwjaar woning is 1960.

Ook andere zaken zijn nuttige info geweest. 

epc-attest

4 reacties ·

Reactie van Livios.be

Dag Karl,

Wat de invloed van deze werken op je score zouden zijn, kan je energiedeskundige volgens mij relatief makkelijk berekenen. Aangezien jouw woning opgeslagen is in zijn software, kan hij daarvan vertrekken om een simulatie te maken van de toestand na de werken. Et voila: jouw nieuwe score.

Als je het stappenplan van een energiezuinige woning in acht neemt - eerst energievraag beperken, dan efficiënt invullen - zal het na-isoleren van je muren en vloeren je score gevoelig doen dalen.

Wat mij niet duidelijk is: zijn de muren nu ingegeven als niet-geïsoleerd? Ik vermoed dat je hebt bijgeïsoleerd langs buiten en dat dat in die zin dus 'zichtbaar' is. Je kan ook moeilijk je score verbeteren door muren na te isoleren die al geïsoleerd zijn...  dat vind ik wel een vreemde kronkel.

 

epc-attest

4 reacties ·

Reactie van Jorn Van Herck

Karl,

De energiedeskundige heeft deels gelijk dat hij zegt dat de voorgestelde maatregelen het gevolg zijn van 'het systeem'.

Alleen, het systeem laat ook toe om 'vrije tekst' toe te voegen aan het certificaat. Ikzelf gebruik die mogelijkheid in gevallen zoals uw situatie waar er bvb maar 1 raam is dat niet voorzien is van hoogrendementsglas, terwijl alle andere dat wel zijn.

Zoals Stijn al schreef, is het berekenen van de invloed van de maatregelen perfect mogelijk.

epc-attest

4 reacties ·

Reactie van kristina elsen architect

EPC  is een systeem dat enkel adviezen geeft bij het certificaat (automatisch door EPB software bij ophalen certificaat)
deze adviezen zijn niet bindend maar geven een mogelijkheid tot verbeteren van het energiesysteem van de wooneenheid.
Deze adviezen zijn standaard en voor alle EPC certificaten dezelfde volgens het al of niet reeds aanwezige isolatienorm.
Een EPC geeft de huurder of koper een vergelijkingspunt naar als je tussen meerdere woningen moet kiezen.