Livios: Bouwen aan morgen


Jus

  Lid sinds 05/03/2016

 • Andere particulier
 • Lid sinds 05/03/2016
 • 2 vragen gesteld
 • 9 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 4 leden bedankt


Jus
 • Andere particulier | Woont in Hofstade
Privébericht

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Locatie bepaling voor het doorboren van een buitenmuur voor luchtafvoer dampkap

Reactie van Jus

Hallo owcharka

Als ervaringsdeskundige op dit vlak raad ik je aan om zoveel mogelijk ronde buizen te gebruiken, en liefst gladde wanden. Flexibel is handig maar geeft veel weerstand, zeker over wat langere afstand.

gebruik ook zo weinig mogelijk bochten, en indien nodig liefst 45 graden om de luchtstroom zo weinig mogelijk af te remmen.

Bespaar zeker niet op diameter, 120mm is minimum voor goede afzuiging. Wat platte buizen betreft, gebruik deze enkel in echt noodgeval, de vorm remt vlotte doorstroming af, dus : minder debiet .En je wint er toch niet zoveel cm mee op hoogte plafond . Wel opletten waar je buis steekt, (spotten) in muur niet te dicht bij raam of terras indien mogelijk. je kan de buis los op de metalstuds leggen, en hier en daaraan  vastmaken met draad. of tegen plafond met bandijzer. desnoods met wat rubber tussen voor trillingen. anders met buishechtingen aan plafond, maar dan zak je weer wat. Indien eilanddampkap, vergeet niet je versteviging te steken om je eilanddampkap aan vast te maken.

grt

jus

Na isoleren van plafond boven leefruimtes, en dampscherm zolder

Beste,

Ik heb oude woning met houten draagstuctuur voor de vloeren boven.

De opbouw van woonruimte naar zolder is volgende: gyprok, houten planchetten, daar zir roostering opgevuld met glaswol .Vervolgens oud  plaasterplafond met houten latjes (vroeger plafond ) en dan houten balken van 18cm waarvan de ruimte nog hol is.Deze zou ik willen opvullen met isolatie, daar bovenop dan osb platen.

Nu ligt er oude planken vloer. De vraag is: moet ik nog een dampscherm plaatsen aan de warme zijde?

Onderaan tegen houten plafond zitten glaswol rollen met alu volgens ik kan zien.Maar dat is zeker niet volgens de regels van nu gedaan ,hangt er al meer dan 30 jaar.

dus van leefruimte uit, voor de nieuwe isolatie. erg handig zal dat niet zijn, en luchtdigt krijgen  zal ook niet simpel zijn. plus de kans dat ik daar condens op zou krijgen, dus net boven oud plafond.

Alles afbreken is geen optie,dat zouden grote verbouwingen zijn , en gezien mijn leeftijd niet echt zinvol.

grt

jm

Na isoleren van plafond boven leefruimtes, en dampscherm zolder

Reactie van Charel

Beste,

Als je isoleert in een zoldervloer dan is een dampscherm in de allermeeste gevallen niet nodig. Wel opletten dat de zoldervloer voldoende dampopen is. De bestaande plankenvloer is dat zeker, de osb-vloer is dat al veel minder. 

Ik zou daarom overwegen om de plankenvloer te herplaatsen of om osb-platen zonder tand en groef van bijvoorbeeld 60 cm breedte te gebruiken.

Wat je ook kan overwegen is om hier en daar gaten te boren in de bestaande plankenvloer om via die gaten alle ruimtes tussen de balken vol te aten blazen met bijvoorbeeld papiervlokken.

Warmtepomp maar geen zonnepanelen?

Reactie van Jus

Beste

ik heb ergens hier al eens de vraag gesteld, of het zinvol is om nog zonnepanelen te leggen op 63 jarige leeftijd.

Technis ben ik nog leek in zonnepanelen, al kan ik nu door te lezen op deze forums toch al beter weg met hoe het allemaal werkt wat verbruikt en terugname van elecktriciteit betreft.

Als ik jou goed begrijp, zou het niet echt zichzelf terug betalen zoals men altijd beweerd. Of zit ik fout?

Nochthans net berekening laten doen via groepsaankoop, en daar beweert men dat de investering er na 7,5 jaren  zou terugverdiend zijn. Uiteraard sta ik daar wat sceptis tegenover.want er word veel gelogen over deze zaken.

Akkoord of niet: "Vanaf 2018 vergoeding voor plaatsen zonnestroomoverschotten op net"

Reactie van Jus

beste Roel,

als u zich geviseerd voelt, of ik u, of iemand anders met mijn schrijven heb beledigd wil ik mij daar voor verontschuldigen. Dat was, en is zeker niet de bedoeling.

Ik weet heus wel dat er mensen zijn met een overttuiging.

 Dat je dit doet uit overtuiging,is mooi.

 wat ik fijn vind aan jouw persoonlijke uiteenzetting, Is het feit dat nu iedereen ook eens kan lezen dat er nog mensen zijn die aan andere dingen denken dan enkel geldgewin.

Maar eerlijkheids halve  valt mij in dit forum toch op dat dit bij de meeste mensen gewoon een meeneemertje is.

Is dit juist of fout ? daar oordeel ik niet over, dat is ook niet mijn bedoeling.

Ieder moet voor zichzelf uitmaken wat en hoe.

Dat noemt men vrijheid.

Gr jus

Is zonnepanelen aanschaffen nog zinvol op oudere leeftijd?

Reactie van leiepisser

Zonnepanelen worden almaar minder interessant, zeker nu men de terugdraaiende teller stelselmatig zal afbouwen en de minister die de nodige compensaties belooft, deze niet kan waarmaken. 

In het geval van de accumulatiekachels zou dit wel nog interessant kunnen zijn, maar enkel en alleen op voorwaarde dat je de oplaadregeling van deze toestellen (die nu vaak automatisch mee gaat met het nachttarief) zodanig zou kunnen aanpassen dat deze alleen overdag ingeschakeld is. 

Is zonnepanelen aanschaffen nog zinvol op oudere leeftijd?

Reactie van Laforce Erwin

Met zonnepanelen laden de accu's in de dag op en geven dit in de nacht af, laat toch nog uw isolatie  nazien en er een gezonde lucht in huis is, dan kunt u nog lang en zuinig leven met hoog comfort 

Allemaal heel mooi, maar dan moet je zoals Leiepisser zei, de accumulatiekachels kunnen opladen met de stroom van de zonnepanelen, dat lijkt me nog niet zo vanzelfsprekend.

Is zonnepanelen aanschaffen nog zinvol op oudere leeftijd?

Reactie van ID_DIM

Als je het via accumulatoren deed is dit inderdaad kostelijk plaatje.
Tegenwoordig met moderne toestellen kan je bedienen wanneer en zelfs waar te verwarmen.

Hoewel nachttarief goedkoper is (interessant voor je wasmachines ed..) is je comfort net iets belangrijker.
Door fijnregeling kan het zelfs zijn dat je goedkoper uitkomt.

Wat denk je dat er meer kost?
Een accumulatiekachel die 8 uur ligt op te stapelen aan 2kW/u op nachttarief.
Of een modern toestel die warmte produceert voor 3 uur aan 2kW/u op dagtarief?
(Waarvan waarschijnlijk een uur nog is op nachttarief zit...)

Als je een werkmens bent denk ik niet dat de verwarming aanstaat tussen ong 10h tot 18h maar enkel even in de ochtend voor een uurtje en dan de laatste 2 a 3 uurtjes voor het slapen gaan.

Indien gepensioneerd of iemand met zorg gaat dit wel wat anders zijn.
En dan nog is het interessanter om via dagtarief te gaan met zonnepanelen (direct verbruik).

Voor de hevig bediscusieerde premies moet je het niet doen. Ik vermoed zelfs dat mensen, in de toekomst, die expres teveel panelen hebben liggen zelfs afgestraft gaan worden vanwege overproductie.

1 2 · Volgende