Livios: Bouwen aan morgen


Joske Mahieu

  Lid sinds 23/07/2017

 • Verbouwer
 • Lid sinds 23/07/2017
 • 2 vragen gesteld
 • 1 vraag beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 3 leden bedankt


Joske Mahieu
 • Verbouwer

Geschiedenis


Welke bekabeling voorzien naar lichtpunten

Beste,

We zouden graag werken met Qbus.(domoticasysteem via bus-bekabeling).
Maar wat voorzie ik naar mijn lichtpunten?

Was van gedacht om naar elk lichtpunt (telkens vertrekkend vanuit elektrische kast)3xG1,5 te leggen.

Is dit een probleem voor spots, leds, gekleurde leds, halogeenlampen,... noem maar op ?
Of ben ik goed bezig?

Alvast bedankt 

Joske

Welke bekabeling voorzien naar lichtpunten

Reactie van Hugo C.

Domotica is een mooi begrip, maar.... Teveel rekenen op uw domotica kan je niet doen. Zorg dat je voor ieder automatisme beheerd door uw domotica steeds een alternatief beschikbaar hebt. De dag (of nacht) dat je domotica het vertikt om ook maar ergens licht te geven verdient het aanbeveling om een doos kaarsen en aansteker in huis te hebben.

Ik voorzie nog altijd een doodgewone schakelaar om de verlichting te bedienen en dat blijft minstens 20 jaar probleemloos werken en gemakkelijk door iedereen te bedienen.

Welke bekabeling voorzien naar lichtpunten

Reactie van JDK

1,5 voor lichtpunten is goed.

Ik zou inderdaad al mijn pijlen niet richten op Domotica . Domotica klinkt mooi, maar wordt naar mijn aanvoelen wat teveel overschat. Als je tegenwoordig geen Domotica hebt ben je niet in. Vraag mij trouwens af hoe het verbruik is bij Domotica.

JDK

Welke bekabeling voorzien naar lichtpunten

Reactie van Stefan85

3G1.5 voor een lichtpunt is standaard voorzien.

Houdt er rekening mee dat indien je zeker bent dat je enkele lichtpunten gelijk wil aansturen ( bv 4 spotjes rond de eettafel ) dat je deze wel mag / kan doorlussen. Hiervoor hoef je dus niet telkens 20 meter kabel tot aan de kast te gebruiken. (scheelt enkele 100'en meters )

Bijkomend moet je eens kijken naar welke lichten etc je wil aanschaffen. Tegenwoordig zijn er heel wat fabrikanten die een 5aderige kabel vereisen voor hun led-drivers ( heeft iets te maken met fase-afsnijding geloof ik ).

Over het hele domotica gebeuren heb ik ook mijn twijfels, maar klassieke elektriciteit is daartegen ook volledig passé.Tegenwoordig worden bijna alle nieuwe installaties aangestuurd door teleruptors. Dit is het beste van de twee werelden. Dat is een (goedkoop) en bewezen alternatief, en je laat de mogelijkheid voor domotica open voor de toekomst.

Grtz

Stefan

Langs binnen isoleren. Isolatiekeuze?

Beste, 

Graag had ik mijn binnenmuren langs binnen geïsoleerd.

Ik zit met een houten balkenconstructie en de buitenmuur bestaat uit een volle steen( een rij kopse kant, volgende rij volle steen 22 cm breedte)

Momenteel zijn we de buitenmuren langs binnen aan het cementeren voor versteviging en eventueel insijpiling vocht van buitenuit.(slagregen) Hierdoor creëren we ook een vlakke muur.

Als isolatie had ik gedacht aan purplaten van 82 mm te verlijmen aan de binnenkant van de buitenmuren en daarna een houten geraamte met daartussen nog eens purplaten.

Of is het interessanter om tussen het geraamte met metalstuds glaswol te plaatsen met daarna een damprem?

Dus buitenmuur/cement/purplaten/geraamte met daartussen purplaten/damprem/osbplaten/gyproc.

Ofwel buitenmuur/cement/purplaten/ glaswol met metalstuds/ damprem/ osbplaten/gyproc.

Of heeft er nog iemand andere ideeën?

Alvast bedankt

Joske Mahieu

Langs binnen isoleren. Isolatiekeuze?

Reactie van Charel

Beste,

Ik zie bij beide voorstellen problemen.

De muur waterwerend maken doe je beter aan de buitenkant en niet met een cementbepleistering maar op een meer dampopen manier.

De muur langs binnen cementeren is te vergelijken met het aanbrengen van een dampscherm, een cementpleister is namelijk te dampdicht, alleen zit dit dan op de foute plaats, aan de koude kant van de isolatie terwijl het aan de warme kant zou moeten zitten.

Pur aan de binnenkant van de woning zou ik omwille van gezondheidsrisico's vermijden.

Isoleren aan de binnenkant van de buitenmuren zou ik sowieso vermijden zeker als de houten roostering tot in de massieve buitenmuren steunt. Het risico op condensatie en houtrot aan en in de balkkoppen is hierbij redelijk groot. 

Langs binnen isoleren. Isolatiekeuze?

Reactie van Erwin PIR

De beste oplossing voor binnenisolatie is een dampopen, capillair actief systeem. Voor deze gevelisolatie langs binnen krijg je trouwens ook 15 euro/m² premie van de overheid. Het moet dan wel uitgevoerd worden door een gespecialiseerde aannemer.

Voor gedetailleerde informatie is volgende link interessant: www.vlaanderen.be/nl/publicaties/energie en kies 'binnenisolatie van buitenmuren 2017'

Vernieuwen stalen buizen // Doortrekken met pex-Alpex

Reactie van Joske Mahieu

Veel succes maar zou eerder opteren om uw buizen opnieuw opbouw te leggen maar dan in koper. 

kan bloot gelaten worden of geschilderd. Tevens kan men zeer kort werken en dicht tegen de muur aan.