Livios: Bouwen aan morgen


Jorn Van Herck

  Lid sinds 24/01/2012

 • Andere professioneel
 • Lid sinds 24/01/2012
 • 0 vragen gesteld
 • 32 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 10 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Jorn Van Herck
 • Andere professioneel | Woont in Hoeselt
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 · Volgende

epc-attest

4 reacties ·

Reactie van Jorn Van Herck

Karl,

De energiedeskundige heeft deels gelijk dat hij zegt dat de voorgestelde maatregelen het gevolg zijn van 'het systeem'.

Alleen, het systeem laat ook toe om 'vrije tekst' toe te voegen aan het certificaat. Ikzelf gebruik die mogelijkheid in gevallen zoals uw situatie waar er bvb maar 1 raam is dat niet voorzien is van hoogrendementsglas, terwijl alle andere dat wel zijn.

Zoals Stijn al schreef, is het berekenen van de invloed van de maatregelen perfect mogelijk.

Isoleren plat dak

3 reacties ·

Reactie van Jorn Van Herck

oude roofing kan in principe dienen als dampscherm. op voorwaarde dat er geen lekken zijn in die oude roofing.

indien wel lekken: veiliger om oude roofing te verwijderen en dampscherm aan te brengen.

Wachten met aanvraag E-peil tot 2018?

Reactie van Jorn Van Herck

Dag Kjell,

De aangepaste berekeningen gelden enkel voor nieuwe dossiers, dit wil zeggen: die met een bouwaanvraag vanaf 01.01.2018.

De berekeningen voor jouw dossier blijven inderdaad rekenen met de oude rekenmethodes.

Uitstellen heeft in dit geval dus geen enkele zin.

Oude regenput - sceptische put

Reactie van Jorn Van Herck

Je kan de oude putten gewoon laten zitten, voor zover ze niet in de weg zitten...

Denk wel goed na of je misschien ooit nog kan/mag bijbouwen in de zone waar de putten zitten, misschien zullen ze ooit in de weg zitten voor het uitgraven van een kelder of funderingen. Uiteraard kan je op dat moment nog beslissen om ze weg te halen. Maar moest je nu in de mogelijkheid zijn om ze weg te halen èn je bent van plan om ooit nog op die plaats bij te bouwen, dan kan is de keuze om ze nu al weg te halen best te verantwoorden.

Indien je echter van mening bent dat ze nooit in de weg zullen zitten, dan kan je ze best opvullen met zand in plaats van ze gewoon 'leeg' te laten zitten.

Ik raad je dit aan omdat bij een hoge grondwaterstand de opstuwende waterdruk zo hoog kan zijn, dat de putten beginnen te 'drijven'. Met andere woorden, ze zullen omhoog geduwd worden door het grondwater. Die krachten zijn echt niet te onderschatten. Vergelijk het met een voetbal die je onder water wil houden, maar dan maal 1000. Ik ga er wel vanuit dat de putten waterdicht zijn.

Ook als je op dit moment geen last hebt van een hoge grondwaterstand: dit kan in de toekomst nog veranderen, en je zal het waarschijnlijk pas merken als de putten omhoog geduwd worden.

Andere reden is: stel dat er ooit een zware last geplaatst wordt bovenop de put: een lege put is zeer kwetsbaar en het 'deksel' kan snel doorbreken. Je zou niet de eerste zijn die bvb een vrachtwagen of iets dergelijk ziet wegzakken in een put.

warmtekrachtkoppeling

Reactie van Jorn Van Herck

25000 investeren in een WKK voor een oudere particuliere woning lijkt me nogal bij de haren getrokken. WKK's moeten in principe 75% van het jaar warmte en elektriciteit kunnen leveren. Dat wil zeggen: 9 maanden lang warmte leveren. Ik denk dat je begrijpt dat dit in België niet van toepassing.

Een logischer stappenplan is het volgende:

1. isoleer je woning tot een optimaal niveau zodat je energievraag zo laag mogelijk is.

2. verwarm op een lage temperatuur

3. wek je warmte op via een zo duurzaam mogelijke manier

Met dat stappenplan en 25.000 euro kom je al een eind ver. Succes!

Ventilatie

2 reacties ·

Reactie van Jorn Van Herck

Ter aanvulling van Stijn z'n comment kan ik zeggen dat je in de winter eerder droge lucht zal binnenhalen via je ventilatiesysteem. 

Te droge lucht kan je bevochtigen met een, jawel, bevochtiger.

Plat dak isoleren

1 reactie ·

Reactie van Jorn Van Herck

Willie,

het principe dat je aangeeft heet 'omgekeerd dak'. Daarbij wordt de isolatie op de dakbedekking geplaatst, tegenover een zgn. 'warm dak', waarbij de isolatie onder de dakbedekking wordt voorzien.

op de site van livios is daar een mooi artikel aan gewijdt: http://www.livios.be/nl/_build/_maso/_roof/_flat/317.asp

samengevat: enkel geëxpandeerd polystyreen komt in aanmerking voor dit type van dak, dat voorzien moet worden van een ballast tegen het 'wegwaaien' van de isolatieplaten.

isolatie & ventilatie van de zolder

Reactie van Jorn Van Herck

katrien,

zoals ik het begrijp zit er in beide buitenmuren van je zolderruimte een opening van 15-20cm. Zonder meer info te kennen over je woning, lijkt me het geen probleem dat je deze gaten afdicht, aangezien er zeer waarschijnlijk warmte ontsnapt via deze gaten. Het ventilatiesysteem in je woning zal waarschijnlijk wel voor voldoende ventilatie zorgen zodat je niet veel last zal hebben van condensatie of andere ongemakken.

Ondervind je na het afdichten van de gaten toch vochtproblemen, probeer dan een gecontroleerd ventilatiesysteem te installeren ipv gewone gaten in de muur te voorzien.

Wil je weten of er nog 'gaten' in je woning zitten, laat dan een luchtdichtheidsmeting uitvoeren, zo kan je ongewenste luchtlekken opsporen...

hoeveel isoleren

2 reacties ·

Reactie van Jorn Van Herck

Joris heeft gelijk: hoe meer, hoe beter. Al is er wel een economische grens waarbij je de terugverdientijd van de meerkost vrij lang wordt... Voor een dak is deze bovengrens vrij hoog, dus de houtconstructie volledig vullen kan zeker geen kwaad, en is ook het meest praktische...

Let wel op dat er geen dampscherm is aangebracht aan de warme zijde van het reeds geplaatste isolatiepakket. Een dampscherm ziet er uit als een simpele plastiek (en is het dat uiteindelijk ook...) en zorgt ervoor dat het vocht niet in je isolatie kruipt.

Is er een dampscherm aanwezig? Probeer dit dan eerst te verwijderen, en voorzie een nieuw dampscherm aan de warme zijde van de bijgeplaatste isolatie.

Is er geen dampscherm aanwezig? Voorzie het dan zeker nadat je de extra isolatie hebt geplaatst.

Veel succes!

Sarking dakisolatie verbeteren met rotswol tussen de kepers - bijkomend dampscherm nodig?

Reactie van Jorn Van Herck

Een dampscherm dient steeds aan de warme zijde van een isolatiepakket te liggen. Dus best is om een dampscherm aan te brengen na het plaatsen van de extra isolatie tussen de kepers.

Als er ook een dampscherm aanwezig is onder je PIR-isolatie, dan kan je dat best wegnemen om problemen te vermijden.

Deze post kan je ook helpen:

http://forum.livios.be/default-nl.aspx?g=posts&t=3028#.UKDisSqF90Y

1 2 3 · Volgende