Livios: Bouwen aan morgen


joran

  Lid sinds 22/10/2014

 • Verbouwer
 • Lid sinds 22/10/2014
 • 4 vragen gesteld
 • 5 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


joran
 • Verbouwer | Woont in Leisele
Privébericht

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Is PUR nu het asbest van de toekomst ?

Reactie van Bart D'Haese Bouwfanaticus

Beste Joran , 

je hebt inderdaad gelijk dat in verschillende Europese landen PUR reeds is verboden , omwille van een aantal factoren . Inderdaad is bij plaatsing dragen van veiligheidskledij noodzakelijk omwille van de giftige gassen die vrijkomen , bovendien dient PUR na plaatsing nog geschuurd te worden waardoor de (giftige) vezels terug in de omgeving komen ... Daarnaast is PUR enorm nadelig voor het broeikaseffect ( zie attachment door het onafhankelijk studieburea Gridconsult ) en zéér moeilijk te verwijderen , waardoor er opnieuw risico's ontstaan bij afbraak/renovatie. Het is duidelijk dat er betere alternatieven bestaan (zie attach 2) die recycleerbaar zijn , niet toxisch en bovendien isolatiewaarde combineren met een hoge akoestische waarde ... Omdat de isolatiemortels (nog) niet overal in België voldoende gekend zijn , grijpen architecten en bouwheren nog vaak naar "het bekende" , maar ik vermoed dat in de nabije toekomst ook bij ons het PUR verhaal zeker zal verdwijnen of minstens in een andere vorm zal worden aageboden . Mocht je meer info willen , heb ik nog een aantal technische documenten die ik je kan bezorgen uiteraard , gewoon even mailen naar dhaesebart12@gmail.com ;-) +

Is PUR nu het asbest van de toekomst ?

Reactie van HugoCo

Gruwelverhalen over pro's en contra's hebben altijd bestaan. Over benzine, diesel, Exxx stoffen en kleurstoffen in de voeding en ga zo maar verder. Fake news kennen we ondertussen ook. En het gebruik  van woorden zoals "zouden" "sommige" enz. zijn ook niet direct overtuigend. Ondertussen blijkt dat veel van die beweringen in het geheel geen steek houden. In Antwerpen LEZ : 30.000 auto's "vervuilende" auto's van Antwerpenaren mochten niet meer gebruikt worden. Resultaat op het fijn stof: 0,000%. Ondertussen blijkt dat nieuwe wagens evenveel vervuilend  zijn als oude.

Is PUR nu het asbest van de toekomst ?

Reactie van Iceberg

Wat mij enorm stoorde bij onze renovatie (met oog op het milieu) waren de vele restjes pur en xps die rondom de werfzone verspreid waren (zoveel mogelijk opgeraapt maar ergens uitzichtloos)

indien dit op alle werven gebeurd dan zijn we weerom niet echt goed bezig vrees ik. 

Is PUR nu het asbest van de toekomst ?

Reactie van thimlv

Naast mijn twijfel of PUR inderdaad die uitstoot heeft, waren 'de restjes' ook mijn grootste zorg. Wij hebben enkel onze vloer geïsoleerd met PUR-platen, al het overige met ecologische alternatieven. We hebben ook de vloerisolatie zelf uitgevoerd met extra veel aandacht voor de restjes, bij het verzagen alles netjes en meteen opborstelen en opvegen,... en toch altijd hier en daar een restje rond te woning te vinden, wat dan ook consequent door ons werd gecontroleerd en opgeraapt.
Eigenlijk een horror, ik zou er niet meer aan beginnen.

Waar ik naar toe wil: wij gingen er met de grootste aandacht en grootste zorg mee om en toch nog restjes overal, dan wil ik er niet aan denken wat de toestand is bij de 'professionelen' is. De PUR komt zomaar overal in de grond en de natuur terecht. Ik vrees eigenlijk dat er naast de mogelijke uitstoot hier veel te weinig aandacht aan wordt besteed. Isoleren is één, maar als dat een geweldige uitstoot, luchtvervuiling en impact op natuur/milieu heeft, dan lijkt het mij dat dit een foute keuze is.

Is PUR nu het asbest van de toekomst ?

Reactie van Hugo C.

De politiek is volledig de pedalen kwijt als het over milieu gaat. Onmiddellijk voelen anderen zich geroepen om ook in debat te treden en binnen de kortste keren zitten we met een onontwarbare knoop van eisen gaande van fietsen delen, over autodelen, openbaar vervoer, lage emissiezones voor auto's, plaatsen van zonnepanelen en sluiten van kerncentrales als kers op de taart. Daarbij telt niet langer de logica en de doeltreffendheid van de beslissing maar de mogelijke stemmenwinst die deze nep-milieumaatregelen opleveren. 

Tot voor enkele maanden werd de dieselwagen vergruist, thans stelt men vast dat de benzinewagen 50% meer CO2 uitstoot dan een diesel. Wisten specialisten dit dan niet? Vast en zeker wel, maar men heeft toch terug een aantal mensen een mindere goede beslissing laten nemen die zelfs een negatief effect hebben op de milieudoelstellingen. 

Is PUR nu het asbest van de toekomst ?

Reactie van joran

dankjewel, Hugo, voor je reactie...

precies om fakenews te onderscheiden van echt nieuws hebben we deze vraag op dit forum geplaatst.

Misschien moeten we er ook wel voor opletten dat we elke kritische reactie of vraag niet gaan zien in het kader van fakenews.  Het is een nieuw begrip dat het tegenwoordig heel goed doet.

Het is volgens ons goed  dat we alert blijven zonder extreem te gaan worden.  De discussie over 'PUR' is levendiger dan je denkt.

... en er hangt heel wat van af.

Mag je met asbestonderdakplaten regenwater gebruiken voor vaatwas, wasmachine, douche ?

Reactie van Charel

Regenwater moet vooral gefilterd worden voor het in de put komt en voor het wordt opgepompt !

Een drievoudige filter na de put en de pomp is dan meestal niet meer nodig.

Indien je geen voorfiltering hebt dan zal die drievoudige filter op veel te korte tijd verstopt zijn en sowieso weining efficient zijn.

De voorfiltering bestaat uit een filter op de inlaat van de regenafvoerbuizen in de regenput en een vlottende aanzuiging met filter in de put.

Hier wordt zo het regenwater gebruikt voor alles behalve de keukenkraan (eten bereiden) en de lavabokraan (tanden poetsen). 

Mag je met asbestonderdakplaten regenwater gebruiken voor vaatwas, wasmachine, douche ?

Reactie van Hugo C.

Juist, ik heb wel een speciaal "zelfreinigend" voorfilter geplaatst in het mangat van de regenput . In feite gaat  de aanvoerbuis via dit filter over naar afvoer (overloop) naar de riolering. Moet toch enkele keren per jaar gereinigd worden.

1 2 · Volgende