Livios: Bouwen aan morgen


john mentens

  Lid sinds 07/01/2014

 • Verbouwer
 • Lid sinds 07/01/2014
 • 4 vragen gesteld
 • 15 vragen beantwoord
 • 1 vraag goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 2 bedankjes ontvangen
 • 6 leden bedankt


john mentens
 • Verbouwer | Woont in PAAL Beringen
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 · Volgende

Definitieve keuring elektriciteit binnen de 18 maanden na verlijden van de akte.

Mijn zoon heeft een woning gekocht ( bouwjaar 1960 ) waarvan hij wist dat een algehele vervanging  van de elektrische installatie nodig was. Een nieuwe automatenkast werd geplaatst met daarin 2 automaten : 16 en 20 A + de 30 en de 300 mA differentielen + de aarding om veilig te kunnen werken    ( licht en stopkontacten)  Deze voorlopige installatie ( automatenkast +  de nieuwe teller Infrax werd goedgekeurd door BTV 6 maanden na het verlijden van de akte. Doordat hij de installatie volledig zelf doet ( via E Kit ) en door diverse omstandigheden dreigt hij nu de deadline van 18 maanden na verlijden van de akte ) niet te halen. Of is de datum van de voorlopige keuring een nieuwe begindatum van die 18 maanden, zodat hij 6 maanden respijt heeft?

Kunt u mij zeggen wat hiervan precies de gevolgen zijn, ook als er zich zich niks abnormaals  (bv. brand) voordoet. Zijn er boetes of dergelijke voorzien indien de installatie niet volledig  zou zijn gekeurd binnen de gestelde datum en is het verplicht dat de afdekplaatjes zijn geplaatst bij de definitieve keuring ( = dubbel werk bij de uitvoering van de latere schilderwerken ) Ik kan hierover direct niets vinden in het AREI. 

Dank bij voorbaat.  John Mentens

Definitieve keuring elektriciteit binnen de 18 maanden na verlijden van de akte.

Reactie van idur

Als de volledige installatie vernieuwd wordt heeft het 1ste keuringsrapport geen waarde meer. Dus die 18 maanden gelden dan niet. Je hebt een keuringsrapport voor de huidige minimale installatie dus is dit voor de verzekering normaal OK. De afdekplaten moeten geplaatst zijn omdat anders de stroom voerende klemmen genaakbaar zijn en is de installatie niet veilig voor gebruik. Je kan altijd even polsen bij de keuringsorganisatie  of het voldoende is om alleen het centrale plaatje te plaatsen en niet de volledige afdekplaat. 

Uitvallen diff 30 mA

17 reacties ·

Reactie van gery

Rond het bewuste tijdstip is er waarschijnlijk een gezamenlijke lekstroom van meer dan 30mA, dus je zal moeten uitzoeken wat er allemaal gelijktijdig werkt op dat moment.

Dat is dus het nadeel van de volledige installatie op één 30mA te zetten.

Uitvallen diff 30 mA

17 reacties ·

Reactie van idur

Ik ben geen voorstander van een volledige installatie achter een 30mA,en zeker niet in een installatie met+/- 90 zekeringen. Als je een beperkt verlies hebt op sommige kringen(5 a 10mA) dan zit je al snel aan 30mA met een uitval van de hele installatie. Met wat oudere ijskasten en en diepvriezers is dit een reële mogelijkheid(slechtwerkende condensators). Deze kleine verliezen zijn bijna niet op te sporen. 

Uitvallen diff 30 mA

17 reacties ·

Reactie van john mentens

beste Idur, ik begrijp je redenering volkomen. Daarom hebben we ook al onze toestellen, micro, stoomoven, 4 diepvriezers/frigo's, vaatwasser, wasmachine, droogkast op redelijk korte termijn vervangen: de gemiddelde ouderdom van deze toestellen is amper 3 jaar, minumum klasse A ++.  Maar u hebt een punt, gezien de grootte van de installatie. Hoe je het ook draait of keert, de afzekering op 30 mA zal een heikel punt blijven in de toekomst. Langs de andere kant is een installatie met 90 automaten, verdeeld over 4 automatenkasten makkelijk controleerbaar door eliminatie. Het probleem werd ondertussen gelokaliseerd en situeerde zich in een circuit met automaat voor de bediening van 8 buiten ledlampen (voorgevel). Alvast bedankt voor uw reactie. Groeten, John

Uitvallen diff 30 mA

17 reacties ·

Reactie van Charel

Van de andere kant:

Die bijkomende diff van 30 mA is er gekomen voor die gevallen waar er extra beveiliging gewenst is en dat zijn bijvoorbeeld de van nature meestal vochtigere ruimte's zoals badkamers en wasplaatsen. 

Voor alle overige toepassingen is uiteraard een diff van 300 mA een meer dan voldoende beveiliging, we hoeven die niet zwaarder te beveiligen dan nodig, zeker niet als dat een aantal ongemakken met zich kan meebrengen.

Uitvallen diff 30 mA

17 reacties ·

Reactie van Roland Contreras

Ik heb eens een min of meer gelijkaardig geval gehad, wel op willekeurige tijdstippen. Om het op te sporen ben ik uiteindelijk alle stopcontacten gaan openmaken en uitkuisen met een sterke stofzuiger. Het bleek dat in een bepald stopcontact spinnen woonden die op willekeurig tijdstippen de 30mA zekering lieten afgaan. Ik had voordien ook meerdere elektriekers gecontacteerd om de weerstand op de circuits uit te meten, maar er is nooit iemand willen komen. 

Uitvallen diff 30 mA

17 reacties ·

Reactie van Kris M

De dag dat je 30 mA diff uitvalt als je net enkele dagen weg bent zodat je de inhoud van je diepvriezers mag wegkieperen bij thuiskomst zal je t betreuren dat je geen 300 mA diff geplaatst hebt met enkel de circuits naar natte ruimtes op 30 mA.  

Uitvallen diff 30 mA

17 reacties ·

Reactie van Hugo C.

De dag dat je 30 mA diff uitvalt als je net enkele dagen weg bent zodat je de inhoud van je diepvriezers mag wegkieperen bij thuiskomst zal je t betreuren dat je geen 300 mA diff geplaatst hebt met enkel de circuits naar natte ruimtes op 30 mA.  

Dit in de veronderstelling dat er blijvend of sporadisch ergens een verliesstroom ontstaat kleiner dan 300mA. Maar dat is ook een gok. Nu ter informatie: een diepvries die gedurende 14 dagen rottend vlees in de kuip had, daar 

mag je en de inhoud en de diepvriezer weggooien. De stank die krijg je er niet meer uit.

Dat kan je dus tegenkomen als de zorgzame huisvader voor het vertrek op reis toch enkele automatische 

zekeringen afschakelt voor de veiligheid.

Witte vlekken na afbijten verf van beuken deurtjes met bijtende soda

Reactie van john mentens

Beste petraspin, ben 35 jaren schilder geweest en heb dit ook meegemaakt en daarom de volgende vragen, hoe heb je de bijtende soda aangebracht : met kwast of vod, vertikaal of horizontaal geplaatste deurtjes , % verdunning van de soda ? Hierdoor doet de soda met ongelijke kracht haar werk nml grondiger en dieper op plaatsen waar veel soda aanwezig was. De oplossing heb ik gevonden in het afdekken van de deurtjes (horizontaal geplaatst op schragen )met een vochtige in soda gedrenkte doek ( bv een laken )en deze EGAAL zonder plooien leggen op de deuren en dit om het half uur te herhalen tot het gewenste resultaat er was. Het is belangrijk dat deze doek mooi plat verspreid is over de deur en met een gelijke vochtigheid. Dit kan je eens proberen met een deurtje. 2de mogelijkheid is het aanbrengen van ontweringswater, hierbij speelt de verdeling van het produkt minder een rol, maar dit is eigenlijk een product voornamelijk voor eik en naspoelen is noodzakelijk, maar geen azijn gebruiken. Ten 3de hoe gaan de deuren afgewerkt worden : met kleurloze vernis of met een getinte beits: hoe lichter de beits des te beter voor het eindresultaat. Een 4de punt is eventueel de deuren te laten zandstralen in een geschikte toepassing (droog of nat ) Een 5de punt , als het vorige niet meer lukt omdat de sodavlekken te diep zitten, is het lakken van de deuren met acrylaatgrondverf en lak nog een ultieme oplossing.              Ik wil je niet ontmoedigen, maar denk dat het door u toegepaste procede onomkeerbaar is, maar op afstand zoiets beoordelen is moeilijk. The best off luck. 

1 2 3 · Volgende