Livios: Bouwen aan morgen


Joele

  Lid sinds 10/12/2018

 • Andere particulier
 • Lid sinds 10/12/2018
 • 2 vragen gesteld
 • 1 vraag beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Joele
 • Andere particulier | Woont in Antwerpen
Privébericht

Geschiedenis


Weersafhankelijke thermostaat of niet

Reactie van Kris M

Het is niet de fout van de termostaat dat het binnen koud is.  Als je t warmer wil moet je de termostaat hoger zetten.  Voorts kan geen enkele termostaat koude door tocht etc wegnemen.  

Een temperatuursgevoelige termostaat doet 2 dingen.  Het radiatorwater warmer stoken als het koud is (stookcurve) en de binnentemperatuur verhogen als het kouder is.  Beide curves kan je (laten) instellen op je brander. 

Zelf heb ik beide curves uitgeschakeld omdat m n huis hedendaags geïsoleerd is.   

Weersafhankelijke thermostaat of niet

Reactie van Nick 61

Als ik het goed begrijp is het met de huidige ketel ook te koud in je huis, in dat geval misschien eens eerst het vermogen van je radiatoren laten controleren. Een buitenvoeler in combinatie met een kamertermostaat (afstandsbediening) is zeker een aanrader. Hou er wel rekening mee dat de buitenvoeler op de noordzijde van je woning geplaatst wordt en een 2,5 meter boven de grond, zo zal een beetje zon geen invloed hebben op je stookgedrag.

Weersafhankelijke thermostaat of niet

Reactie van Joele

Ik krijg mijn huis wel warm, dat is geen probleem. Ik wilde maar bedoelen, dat ook al is het buiten 30 graden, bij mij is het zonder verwarming op te zetten dan misschien 20 graden. In de winter is dat verschil niet groter en zelfs omgekeerd. Vandaag is het buiten misschien 5° , en binnen volgens de thermostaat 15°.

ik snap dat van de curves eigenlijk niet zo goed. en daardoor waarschijnlijk het voordeel ook niet.

Dus als het koud is buiten, gaat mijn ketel water opwarmen en radiatoren opwarmen? Ook al ben ik niet thuis? Dat is toch niet wenselijk?

Ik heb geen thermostatische kranen, maar nog van die oude die je ook wel halfopen kan zetten.

Ik denk dat ik "bang" ben om geen controle meer te hebben over de ketel en dat hij gaat stoken wanneer het niet nodig is.

Weersafhankelijke thermostaat of niet

Reactie van stefdeleuven

Wij hebben onze buitenvoeler snel weer uitgeschakeld.

Onze ervaring (met een viesmann) was dat de buitenvoeler wel correct communiceert maar de programmatuur van de ketel zelf een gemiddelde berekent over enkele dagen. (uitleg installateur)

Bij permanente koude of lange periodes van gelijke temperatuur loopt dit goed maar wanneer je vandaag -3 hebt, morgen 4, overmorgen 7 en dan terug -2, ...  We ondervonden dat dit niet bijdroeg tot ons warmtecomfort  en er altijd een 'vertraging' opzat. 

Niet vergeten ook dat je bestaande radiatoren met water op 35° minder warnteafgifte hebben dan op 65°, vergeet men je dikwijls ook te vermelden. Ik heb het graag warm, en snel warm, (herenhuis, degelijk geisoleerd) met de lage t° logica kwamen we er niet.

De 'enorme besparing' die ons voorgehouden werd, klopte ook in de verste verte niet met de realiteit. Als je dan ook de onderhoudskost meetelde, en de interventies, dan kostte onze oude 'domme' ketel ons veel minder.

De nieuwe afregeling met de buitenvoeler op non-actief boodt voor ons een groter persoonlijk comfort.

'Persoonlijk comfort', wordt vaak vergeten in de eco-besparen-verkoopspraatje-verhaal. 

groeten.

stef

Weersafhankelijke thermostaat of niet

Reactie van Laforce Erwin

De weersafhankelijk regeling dient juist om het comfort te verhogen. Een goed afgeregelde regeling resulteert in een constante binnentemperatuur terwijl de buitentemperatuur verandert. Dat wil zeggen dat elke verandering van de buitentemperatuur direct een verandering van de keteltemperatuur tot gevolg moet hebben. Een goede afregeling is natuurlijk  belangrijk. De curve moet overeenkomen met de isolatiewaarde van uw woning, de verwarmings toestellen en de gewenste binnentemperatuur. In de handleiding kan je vinden hoe je die instelt, verder fijnregelen kan wat tijd vragen. Uw installateur heeft niet de tijd om dit in perfectie uit te voeren. Een regeling die gemiddelden gebruikt zal nooit een goed resultaat kunnen leveren, maar deze functie zal waarschijnlijk kunnen uitgeschakeld worden.

Weersafhankelijke thermostaat of niet

Reactie van Alaerts guido

Ook hier lees ik goede en minder goede antwoorden en sommige nogal omslachtig 

Met een buitensonde

In het kort wanneer en hoelang u verwarmt kiest u

Ook hoe warm kiest u

De buitensonde gaat enkel de ketel temperatuur aanpassen naargelang de buitentemperatuur 

Dus bv. Het is 19 c° buiten dan kan het water temperatuur 22c°bij 10c° kan het water 30 c° zijn en bij 0c° kan dit 50c° 

Bij een ketel met gewone thermostaat blijf deze vast staan op een gekozen temperatuur  en uit ervaring weet ik dat die meestal op 60 a 70 staat

Vriendelijke groeten Guido Alaerts 

Weersafhankelijke thermostaat of niet

Reactie van roland s

Met een kamerthermostaat kan je regelen wanneer er moet verwarmd worden,je kan dat voor iedere dag van de week instellen.Wanneer je opstaat wanneer je gaat slapen.Met de nodige uitleg kan je veel instellingen doen 

Grtjes

Weersafhankelijke thermostaat of niet

Reactie van Hugo C.

Met een kamerthermostaat kan je regelen wanneer er moet verwarmd worden,je kan dat voor iedere dag van de week instellen.Wanneer je opstaat wanneer je gaat slapen.Met de nodige uitleg kan je veel instellingen doen 

Grtjes

Hetgeen je niet kan regelen met uw kamerthermostaat is de keteltemperatuur in functie van de buitentemperatuur en of uw cv-ketel wel moet starten. Dit laatste is vooral belangrijk in het tussenseizoen waar de ketel 's morgens zich op temperatuur brengt, er geen enkele vraag is en dan maar voor de rest van de dag stilligt in het beste geval.

Daar wordt een enorme besparing gerealiseerd. Indien je onnodig uw keteltemperatuur op 70-80° instelt omdat het winter is, dan kan dat ook aanleiding geven tot een verdubbeling van de warmteverliezen van de cv-ketel.

Weersafhankelijke thermostaat of niet

Reactie van Luc Vandamme

@ Hugo C.

Bij de laatste ontwikkelingen van gascondensatieketels wordt de regeling van de keteltemperatuur gestuurd door de thermostaat. Men heeft dus deze regeling (met of zonder t° afhankelijke regeling) geexternaliseerd in de thermostaat. Dit maakt de productie van de (gas of stookolie) condensatieketel goedkoper en de elektronica zit verder van de warmtebron (was een oorzaak van pannes).

Het is dan ook 1 van de redenen waarom bepaalde bedrijven (Google, Engie Electrabel, Vaillant, Daikin, ...) zeer geïnterresseerd zijn om deze thermostaat op internet en databases aan te sluiten. Hiermee kunnen ze het stookgedrag controleren en kunnen ze op afstand (producenten van gascondensatieketels, mazoutketels, warmtepompen, pelletkachels, ...) een eerste diagnose uitvoeren als er problemen zijn. Andere bedrijven zijn geïnterresseerd omdat zij dan bvb het gasverbruik kunnen meten en voorspellen. En (theoretisch) kunnen ze zelfs ingrijpen op de instellingen van de stooklijn om uw verbruik te verminderen (... misschien een strategie voor later, om mensen te verplichten hun factuur te betalen ? ...)

Google zal van de thermostaatinformatie ook gebruik maken om uw profiel te bepalen (samen met de andere informatie die zij over u beschikken). Zij kunnen tevens de reclame afstemmen op uw behoeften ten gevolge van uw stookgedrag.

@ Alaerts guido

Ik hoop dat je niet te veel condensatieketels tegen komt op een vaste temperatuur boven de 60°C, want dan heeft het geen enkel voordeel voor de gebruiker om een gascondensatieketel te kopen.

Ook was het de bedoeling van de wetgever om met de verplichte invoering van de (gas/stookolie) condensatieketel het verbruik te verminderen.

Een condensatieketel heeft maar zijn nut als hij kan condenseren. Dat condenseren kan enkel op verwarmingswater t° van max. 60° C gecombineerd met terugvoer (retour) t° die meer dan 10° C onder de aanvoer t° ligt. (zie de handleiding van de condensatieketels en de cursussen voor installatie van condensatieketels)

Als de klant bijkomend zijn verbruik optimaal  wil houden is het best dat er een stooklijn wordt ingesteld en geen vaste t°.

... en voor de rest kan de klant nog altijd kiezen wanneer hij stookt ... hij kan dit misschien zelfs inprogrammeren in een week-programma.

Condensatieketel: Vaillant, Junkers of Viessman? met aparte boiler of niet? met expansievat of niet?

Na veel te lezen en veel te spreken met loodgieters over de vervanging van mijn oude installatie door een condensatieketel zie ik de bomen door het bos niet meer. 

De situatie: oude ketel moet vervangen worden in een oud herenhuis, bewoond door momenteel 1 persoon maar worden er mogelijks twee (ooit), 8 radiatoren in totaal, worden er misschien 10, geen regendouche (ook nooit van plan), slecht geïsoleerd. wel pas nieuwe ramen.

De ene zweert bij Vaillant (346 wordt hier aangeraden, daarover zijn  3 mannen eens). De ander bij Junkers, maar verder geen info gekregen over thermostaat ed. en een derde kiest resoluut voor Viessman 100-series. Van elk merk heb ik wel een offerte liggen die ongeveer even duur uitkomt, dus de prijs zou het dan niet meer zijn. 

Is er werkelijk een verschil in kwaliteit?

Of een installatie van een boiler nodig is, is mij ook een vaag gegeven. Mij lijkt het dat dit vooral nodig is, wanneer je met een gezin woont en je tegelijk enkele kranen wil openzetten. Kan dat kloppen? Voor een single persoon in een (redelijk groot) huis of een koppel (in datzelfde huis) lijkt me dat overbodig.

Ook het externe expansievat zijn de meesten het niet over eens. Voor de ene is het interne expansievat van 10liter voldoende, maar de andere wil graag een exter expansievat plaatsen van 18liter. Wat is het voordeel van het wel te hebben? of het nadeel?

En dan de laatste: hoe bepaalt men de diameter van de concentrische schouw? 60/100 - 80/125 ? wat is het beste.