Livios: Bouwen aan morgen


JDK

  Lid sinds 07/03/2017

 • Andere particulier
 • Lid sinds 07/03/2017
 • 8 vragen gesteld
 • 34 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 3 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


JDK
 • Andere particulier | Woont in Wilsele
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 · Volgende

Welke bekabeling voorzien naar lichtpunten

Reactie van JDK

1,5 voor lichtpunten is goed.

Ik zou inderdaad al mijn pijlen niet richten op Domotica . Domotica klinkt mooi, maar wordt naar mijn aanvoelen wat teveel overschat. Als je tegenwoordig geen Domotica hebt ben je niet in. Vraag mij trouwens af hoe het verbruik is bij Domotica.

JDK

Ventilatie spouw dichtgemaakt

13 reacties ·

Reactie van JDK

Beste,

Zoals aangehaald in mijn reactie is dit bij mij hetzelfde.

Ik heb ook een kruipkelder van rond de 70 cm. De verticale voegen getoond op je foto maken mi., zoals bij mij, geen deel uit als verluchting van je kruipkelder maar wel als verluchting van je gevelsteen.

Elektriciteitsnet

14 reacties ·

Reactie van Kris M

Dit klopt niet !  De "127/220V" netten uit de jaren 60-70 brengen 3 fasedraden binnen en GEEN neuter.  GEEN enkele van de 3 fasedraden ligt aan aarding.  Je kan "127/220V" aansluitingen erkennen doordat de aansluiting slechts 3 draden heeft (nl de 3 fasedraden) ipv 4 voor "220/380V" netten (nl de 3 fasedraden en de neuter).  In "127/220V" wordt de 220V afgetakt telkens tussen 2 fasen terwijl in "220/380V" netten de 220V afgetakt wordt telkens tussen de Neuter en één fasedraad.  Mijn ouders hebben thuis nog een "127/220V" drie-fase aansluiting waaraan ik al eea veranderd heb.

In een "127/220V" net is de spanning tussen aarde en elke van de drie fasen 127V.  De spanning tussen 2 fasen 220V.  

Haal uw cursus/handboek sterkstroom maar eens vanonder het stof.

Elektriciteitsnet

14 reacties ·

Reactie van Charel

Waarom zou dat vuurwerk geven? 

Hier en daar heb je 3x230V netten waar gewoon geen nul bestaat en noodgedwongen een fase aan de aarde ligt. Spanning tussen aarde en fasen is respectievelijk 230,230,0V 

Kans bestaat dat TS er zo een heeft. Kom je enkel te weten door se netbeheerder te bellen of te checken bij bewoners in de buurt. 

Dat vind ik toch ook vreemd hoor ! Die oude netten werden hier benoemd als 3x130 V (en geen 230 !).

Drie fasen dus waarbij je 220 V kreeg tussen twee fasen van 130 V.

Ook nooit geweten dat men de plaatselijke aarding mee zou moeten aansluiten om de gewenste stroom te krijgen ! Dat lijkt me een zeer onorthodoxe methode !

Elektriciteitsnet

14 reacties ·

Reactie van JDK

Beste Rode,

Nog effe vergeten. Bij ons is het overal 2 fasig met een aardingskabel geel/groen.

JDK

Elektriciteitsnet

14 reacties ·

Reactie van RodeRidder

Nog effe vergeten. Bij ons is het overal 2 fasig met een aardingskabel geel/groen.

Welk net ligt bij jou in de straat? Als je dat niet weet kan je Eandis of Infrax bellen tenzij je in Brussel woont. 

Elektriciteitsnet

14 reacties ·

Reactie van Hugo C.

Bij een 3x220V net krijg je 3 fasedraden binnen en ligt geen enkele fase aan de aarding. Dat zou vuurwerk geven.   In zo n net neem je 220v telkens tussen 2 fasen en is er geen N draad.  De spanning tussen de (niet aanwezige) Neuter en een fase is 127V.  

Kris, hier toch een kleine correctie.

Het laagspanningsnet 3 x 230V (+N) stamt uit de tijd dat de netspanning in de woningen nog 130V (1 fase +N) bedraagde. De secundaire van de krachttransformator was  in ster geschakeld. Gaandeweg zijn de huisaansluitingen naar 220V overgeschakeld door de nulleider van de woning aan te sluiten op een tweede fase en verdween de nulleider in huis. Tegenover de aarding blijft men op beide fazen 130V meten aangezien de nulleider in de distributiecabine ook met een aarding is verbonden.

In sommige regio's zal men krachttransformatoren gebruiken 3 x 230V in driehoek geschakeld ipv in ster. Aangezien de secundaire wikkeling ook moet geaard zijn, zal men in de meeste gevallen één fase aarden.(een krachttransformator met de sec. wikkeling in ster kan men ook gebruiken, maar dan zal men het nulpunt niet aarden).  Dit geeft geen vuurwerk, maar is gewoon gedaan om veiligheidsredenen.

Elektriciteitsnet

14 reacties ·

Reactie van gery

een krachttransformator met de sec. wikkeling in ster kan men ook gebruiken, maar dan zal men het nulpunt niet aarden

Voor huishoudelijke installaties worden de secundaire sterpunten van de trafo's wel degelijk geaard.

Waterscheiding grijs/zwart/water

Beste,

In onze bestaande woning gaat het zwart water rechtstreeks naar de septische put, onder onze oprit, met overloop. Het grijs, huishoudelijk water samen met het regenwater gaat rechtstreeks naar de straataansluiting .

Welke is de beste oplossing naar de toekomst toe, mochten we verplicht worden, om dit op een correcte betaalbare manier gescheiden aan te passen? Deels Infiltratie regenwater in de bodem is geen echte oplossing wegens te natte grond en te kleine oppervlakte. Enkel via regenton kan dit deels, maar volume is te verwaarlozen. 

Alvast bedankt,

JDK

Waterscheiding grijs/zwart/water

Reactie van Kris M

De grote kost is meestal het scheiden van wit en grijs water omdat die in oudere installaties normaliter  uitkomen in dezelfde inspectie/vetputjes.  Bij mijn ouder alleenstaand huis staan er 5 inspectieputjes in serie (2 met bovengronds deksel, 3 met ondergronds deksel) waarbij in 4 ervan zowel wit als grijs water uitmondt.  Het 5e putje krijgt wit/grijs water en de overloop van het zwart water binnen en is op de riolering aangesloten.  

Wit en grijs scheiden is dus een groot werk dat ik dit jaar ga uitvoeren nav de noodzaak om alle goten te vervangen.  Er komen extra brede & diepe gootkanalen (met overloopbeveiligingen) die alle wit water aan een kant afvoeren alwaar regenwaterputten zitten die een aantal jaar geleden geplaatst werden na uitgraving van een stookolietank van 7.500l.  Zelf ga k overschot aan regenwater laten insijpelen doch je kan het ook apart afvoeren.

1 2 3 4 5 · Volgende