Livios: Bouwen aan morgen


Jahro

  Lid sinds 31/07/2018

 • Bouwer
 • Lid sinds 31/07/2018
 • 4 vragen gesteld
 • 0 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 1 lid bedankt


Jahro
 • Bouwer | Woont in Schoten
Privébericht

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Bijlenen voor bouwproject

1 reactie ·

We hebben in 2018 een lening aangegaan voor zowel de grond als het huis. Het deel voor de bouwgrond is reeds opgenomen maar het deel voor het huis nog niet. Nu dat we bijna gaan beginnen bouwen, komt het toch iets duurder uit dan voorzien. We zouden zo'n 20.000 euro extra nodig hebben. Een persoonlijke lening aangaan kan niet, te duur. Lenen bij familie idem. Kan ik bij de bank vragen voor 20.000 euro extra en welke risico's/voorwaarden zijn hier aan verbonden? Hoe pak ik dit het beste aan? Of zijn er nog andere manieren? 

Bijlenen voor bouwproject

1 reactie ·

Reactie van Luc Vandamme

Bijlenen is meestal heel duur omdat de bank ook bijkomende garanties vraagt zoals een hypothecair mandaat en de bank zal ook het risico anders inschatten en dus een duurdere interest vragen.

Daarom is het beter te kijken naar je plan en zoek naar besparingen op plan. Meestal vindt je  à 5 à 10% besparingen die je kunt realiseren vanop je plan. Dit kan zowel structuurvereenvoudigingen van de bouw zelf zijn als goedkopere en soms betere oplossingen voor het gewenste comfort.

Hiervoor moet je zeker je architect en de EPB verslaggever terug aan het werk zetten en samen het plan overlopen. Dit wil zeggen dat je samen een soort brainstormsessie organiseert en elk onderdeel van het plan in vraag stelt en je je afvraagt wat er voor iedere muur, voor iedere leiding, voor elk onderdeel van het plan, kan vereenvoudigd en verbeterd worden. 

Ik heb zo een ervaring opgedaan met een besparing van 25% op de totale kost (uitzonderlijk) en 2 andere ervaringen met 9% en 12% op de totale kost, zonder in te boeten aan ruimte en comfort.

Meestal begint het met kleine besparingen van 50 en 100 EURO, tot het ogenblik dat je juist door samen te zoeken een grote besparing vindt en dan volgen de andere besparingen omdat je met andere ogen en andere motivatie het plan analyseert.

Het eist wel een openheid en medewerking van alle partijen.

Warmtepomp maar geen zonnepanelen?

Ik zal binnenkort beginnen met bouwen. Graag wil ik mijn huis zo energieneutraal als mogelijk bouwen maar de meerkost die ik nu betaal zou ik op termijn wel graag terugwinnen. In eerste instantie willen we een warmtepomp laten zetten maar het is onzeker of we op termijn zonnepanelen kunnen plaatsen op het dak omdat er in de omgeving veel hoge bomen staan die het dak in de schaduw zullen zetten. Aangezien warmtepompen op elektriciteit werken, kunnen onze energiekosten dus hoog oplopen als we geen zonnepanelen zouden kunnen plaatsen. Toch werken met een CV-gasketel dan?

Warmtepomp maar geen zonnepanelen?

Reactie van Laforce Erwin

Met de nieuwe eisen voor het EPB, worden bouwers bijna gedwongen om PV panelen te plaatsen. Na invoeren van de "slimme meters" zal je geen enkele financiële winst meer maken van de eigen geproduceerde elektriciteit. Het is een investering die je nooit terugverdiend. Uit milieu overwegingen zijn PV panelen natuurlijk goed. Als er schaduw op uw dak valt, dan heeft het plaatsen van PV panelen geen zin. Gas zal goedkoper zijn alhoewel niemand de prijsevolutie van gas kan voorspellen. Het EPB blijft belangrijk, laat deze eerst schatten voordat je beslist.

Warmtepomp maar geen zonnepanelen?

Reactie van Nick 61

Ik ben mee in het verhaal van bovenstaande post, indien je hier nog het 2 jaarlijks onderhoud van een gasketel meetelt ( 100 tot 150 euro/onderhoud ) en een wp onderhoudsvrij is dan is het prijsverschil niet meer zo groot. Trouwens nieuwe verkavelingen worden niet meer van aardgas voorzien en Ingeval er daar hoge bomen staan en er geen pv panelen kunnen geplaatst worden dan schiet er niet veel meer over buiten elektriciteit .

Warmtepomp maar geen zonnepanelen?

Reactie van Jus

Beste

ik heb ergens hier al eens de vraag gesteld, of het zinvol is om nog zonnepanelen te leggen op 63 jarige leeftijd.

Technis ben ik nog leek in zonnepanelen, al kan ik nu door te lezen op deze forums toch al beter weg met hoe het allemaal werkt wat verbruikt en terugname van elecktriciteit betreft.

Als ik jou goed begrijp, zou het niet echt zichzelf terug betalen zoals men altijd beweerd. Of zit ik fout?

Nochthans net berekening laten doen via groepsaankoop, en daar beweert men dat de investering er na 7,5 jaren  zou terugverdiend zijn. Uiteraard sta ik daar wat sceptis tegenover.want er word veel gelogen over deze zaken.

Warmtepomp maar geen zonnepanelen?

Reactie van Iceberg

Het is wat speculeren maar op termijn lijkt het erop dat we quasi allen elektrisch zullen rijden...

taksen die misgelopen worden met brandstof zullen vermoedelijk gecompenseerd worden met veel hogere taksen op elektriciteit ...

indien je twijfelt, kan je ook een x% van de benodigde panelen leggen 

Warmtepomp maar geen zonnepanelen?

Reactie van JDK

Beste,

Dit onderwerp lijkt meer op een discussieforum waar met waarden en wiskundige formules wordt getoverd. 

Jan modaal heeft daar niets aan. Wat ik niet aan bod zie komen is de stijgende kost van de electriciteit. Daar onze politiekers destijds onze eigen  energievoorzieningen uit handen heeft gegeven is een slechte zaak geweest. 

JDK

Warmtepomp maar geen zonnepanelen?

Reactie van Eddi Bata

Bij een nieuwbouw moet je eerst een architect nemen, anders weet de EPB verslaggever tenslotte niet wat

hij moet berekenen. Dat zowel uw architect als uw EPB verslaggever regelmatig op de werf waren, zal u ook

wel enige duit gekost hebben. Onze architect vroeg € 139 + btw en wou na 1 bezoek al niet meer komen 

omdat het te ver van zijn woonplaats lag. De EPB man vroeg € 110 + btw, normaal was 1 bezoek inbegrepen

maar we hebben nooit iemand gezien.

1 2 · Volgende