Livios: Bouwen aan morgen


J M

  Lid sinds 26/01/2016

 • Andere particulier
 • Lid sinds 26/01/2016
 • 2 vragen gesteld
 • 7 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 2 leden bedankt


J M
 • Andere particulier | Woont in lebbeke
Privébericht

Geschiedenis


Rood licht brand bij SMA omvormer

Reactie van J M

met een installatie van het jaar 2008 en 2 omvormers SMax, ben ik wel zeer geïnteresseerd in het antwoord op jou vraag. gelukkig heb ik tot op heden nog geen probleem te melden aangaande mijn om vormers, maar ze zijn wel 10 jaar oud ondertussen, dus kan dat allemaal heel vlug veranderen.

wat betreft jou vraag en opmerking dat het branden van het rode lichtje zou duiden op een

zoals je schreef ..

"dat het om stroom gaat die niet op het net wordt geïnjecteerd wegens een fout".

Kan je dat dan niet zien op de afzonderlijk geplaatste teller waarop de naar het net gïnjecteerde "kilo watt" kunnen afgelezen worden welke je dan, zoals in mijn geval aan "eandis" (of vroeger de VREG") moet doorgeven telkens je certificaat zou aanvragen,.

maar deze teller zal bij jou misschien niet meer geplaatst zijn, daar bij de recente intallaties ook geen certificaten meer worden uitgereikt, maar misschien is er toch nog een teller zo dat jij kan bijhouden hieveel kw je op het net hebt geïnjecteerd.

als dat het geval is, kan je gerust zijn maar anders moet je het doen met een visuele aanpak en kijken of je teller in de electriciteitskast nog terug draait als de zonnepanelen door het zonnetje worden gevoed ;-)

hopelijk heb je nog geen splinternieuwe elektriciteits meter (dus deze zonder manueel wieltje welk naar rechts draait bij verbruik en naar links als je zonnepannelen opbrengen en dan draait hij terug)

maar vermoedelijk weet jij dat wel.

ik blijf deze vraagstelling volgen en hoop ook voor jou dat er goeie en informatieve antwoorden komen.

nog veel succes

Houtkachel "1985" versus uitstoot en recente wetgeving.

Reactie van J M

beste Nick,

dikke merci voor je antwoord.

kan jij me misschien ook zeggen wat de huidige norm van uitstoot voor een "houtkachel" dan wel is de dag van vandaag.

ik pas in elk geval reeds de beter techniek toe om mijn kachel aan te steken en met succes.

m.a.w. onderaan het zware hout en zo naar boven toe steeds minder zwaar tot fijn hout en dit lukt nu echt zonder rookvorming en zo met goed als geen zwatr aangeblakerd glas meer.

Had men mij dit maar vroeger meegedeeld dan deed ik dit reeds meer dan 30jaar veel beter en milieu vriendelijker en beter voor alles.

Houtkachel "1985" versus uitstoot en recente wetgeving.

Reactie van Hugo C.

Kijk eens op www.LNE.be/veel gestelde vragen over binnen stoken. Daar vindt je een hele uitleg over de uitstoot van houtverbranding

Ik vraag mij gewoon af hoe de luchtkwaliteit pakweg 30 tot 50 jaar geleden moet geweest zijn toen er nog volop met kolen en mazoet  werd gestookt. En een industrie die alles maar in open lucht afvoerde. Als de schoorsteen maar hoog genoeg was om de vervuiling te spreiden.

Houtkachel "1985" versus uitstoot en recente wetgeving.

Reactie van ID_DIM

Hetzelfde als nu.
De zware vervuiling bleef weliswaar enigzins beperkter qua spreiding zelfs met de toenmalige "technieken" en "truuken".

Het grote nadeel aan de nieuwere technieken is doordat ze efficienter in verbranding zijn geworden (en de uitstoot minder word) ook de vervuilende partikels "lichter" zijn geworden. Dit heeft als effect dat vervuiling zich verder verplaatst dan de bron in vergelijking met vroeger. Ander nadeel is ook dat hun werking hierdoor intensiever word en de behandelingen complexer.

Fijn stof kan hoger "vliegen" waardoor hun werking op meerdere lagen in de atmosfeer plaats vind.

En op zich... houtkachels van vroeger durven van tijd tot tijd al eens milieuvriendelijker te zijn dan sommige moderne ketels. Maar dat heeft dan weer te maken met LCA dat niet velen interesseert. Het fijn stof en roetproductie word in die mate zo breed uitgesmeerd dat men andere parameters al eens durft vergeten.

Akkoord of niet: "Vanaf 2018 vergoeding voor plaatsen zonnestroomoverschotten op net"

Reactie van J M

Dat is ferm goed gezegd man.

volledig mee akkoord.

wij hebben wel mee geïnvesteerd in groene energie,

dankzij mensen zoals wij is er een dikke bijdrage geleverd om aan "Europa" zijn opdracht en zijn verplichte normen te voldoen.

niet onbelangrijk, toch.

dikke duim.

Beste, Graag had ik meer info betreft het vervangen van de G4 halogeenlampjes in mijn keuken. Graag

Reactie van Kris M

20 Watt halogeen is ongeveer 300 lumen.  In led heb je daarvoor een ledlamp van 5/6 Watt nodig. De meeste passen niet in die kleine G4 armatuurkes.  Dus blijf maar bij halogeen of vervang de armatuurkes.  De G4 halo s in m n badkamerkasten zijn zo ongeveer de enige halo s die k nog heb ;-)