Livios: Bouwen aan morgen


Isolatie Verhoeven Kampenhout

  Lid sinds 18/05/2016

 • Andere professioneel
 • Lid sinds 18/05/2016
 • 0 vragen gesteld
 • 108 vragen beantwoord
 • 4 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 28 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Isolatie Verhoeven Kampenhout
 • Andere professioneel
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 · Volgende

Dampscherm en isolatie niet volledig afgewerkt

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Het is gevaarlijk om te reageren zonder foto's van de problematiek, maar het lijkt me alvast een probleem dat er niet overal een dampschermfolie zit in zones die u kan zien.

Dat nietjes niet worden afgeplakt is redelijk normaal bij een na-isolatie. U kan zich inbeelden dat er een prijsverschil is tussen ook dat af te tapen of niet, het zijn zeer kleine perforaties ter hoogte van een houten balk, en een gedeelte van de perforatie zit gevuld met het nietje zelf. In een situatie waar luchtdichtheid zeer belangrijk is (blower door, passiefwoningen, ... ) is dat afplakwerk wel standaard normaal.

Een haast onbereikbare zone qua isolatiewerken (zonder dat je iets volledig moet afbreken dat de klant niet wil) is soms beter te isoleren met een deken zonder dampschermfolie dan het open te laten. Maar het zal nooit optimaal werken en er moet gelet worden op risico's van condensatie. Ook dat weer niet haalbaar om zonder foto's (en dan nog) te beoordelen.

De stelregel voor mij is simpel : had er een dampschermfolie geplaatst kunnen worden op een fatsoenlijke manier omdat men er aan kan, dan is het absoluut vereist om dit dicht te maken.
In geval je er niet aan kan, maar het cruciaal zou zijn, dan moet er desnoods iets afgebroken worden.

Dus in uitzonderingen zijn er zones zonder folies, maar niet de regel.
Luchtdichtheid is namelijk erg belangrijk om een goed resultaat te bekomen, iets waar wij als firma voor na-isolaties erg veel aandacht aan besteden.

Dak isoleren met bestaand vlasvezel 'onderdak'

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Beste

We maken het dagelijks mee dat de voorstellen die aannemers doen om een dak te isoleren zeer ver uit mekaar liggen qua techniek. Het is aan de aannemer om een technische uitleg daarover te geven die kan gestaafd worden aan ervaring, logica en referenties.

Eerst over uw onderdak : als dat zoals ik kan merken in goede staat is (fotomateriaal is hierin duidelijk) is het zonde om dat te moeten afbreken. Niet relevant momenteel om te doen, dat kan nog tientallen jaren meegaan. Op voorwaarde dat je correct isoleert natuurlijk, want als het straks fout loopt en er treed condensatie op in de dakstructuur dan gaan deze vezelplaten beginnen doorhangen.

Optie 1 : deze optie is totaal niet correct. Een isolatie moet aan de binnenzijde dampdicht zijn en aan de buitenzijde dampopen. Het voorstel dat hier gedaan wordt is een isolatieplaatser onwaardig. Dampdichte harde isolatieplaten achter een laag glaswol steken en daar nog eens een folie over trekken is not done.
Er is in het verleden al genoeg bewezen dat er isolatie moet zitten tot tegen het onderdak. Het WTCB heeft daarover een artikel geschreven en in dit forum is er al meer dan één klant geweest die condensproblemen heeft na de plaatsing van een isolatiesysteem waar er nog ruimte tussen de isolatie en het onderdak was. Jammer dat we dit in deze tijd nog steeds moeten horen dat aannemers daartegen zondigen. Als isolatieplaatsers met 35 jaar ervaring kan ik gerust tegen wat concurrentie, maar ik maak me vooral boos om foute voorstellen die klanten krijgen. Isolatie is niets nieuws, dat moet nu intussen toch al gekend zijn denk ik dan, maar ik wordt nog elke dag geconfronteerd met dit probleem. 

Optie 2 : dit is een goeie oplossing mits correct uitgevoerd, opnieuw isolatie tot tegen het onderdak is vereist. Wij gebruiken deze oplossing vooral voor leefzolders gezien dit ook akoestisch beter presteert.

Optie 3 : ook not done. Een dak inpakken met folies als bescherming tegen vocht klopt niet, het vocht is dan al 'binnen' en zal zijn weg zoeken naar het houtwerk. Isoleren wil zeggen dat je een droge stilstaande luchtlaag maakt achter een dampschermfolie. Die dampschermfolie zorgt ervoor dat het vocht van de binnenkant (in de woning) niet in de isolatie kan trekken en daar gaan condenseren. Want hoe dieper in de isolatie naar buiten toe, hoe kouder het daar wordt natuurlijk. 

Optie 4 : de omgekeerde situatie van optie 1 : glaswol tussen de kepers en daarop harde isolatieplaten, een relatief snel en goedkoper systeem dan optie 2, vooral gebruikt voor stockagezolders

Ik stel voor dat u prijs vraagt bij firma's die optie 2 en 4 adviseren te gebruiken, de anderen zijn technisch niet juist bezig en uw isolatie zou inderdaad nat kunnen worden, maar ook uw dak.

Vervolgens is het nog zaak om kwalitatief te werken, want slechte materialen zijn er niet, wel slechte coombinaties of slechte plaatsingen.

Kijk zeker eens naar volgende vragen en antwoorden, u bent niet alleen. U bent er anderzijds nog wel op tijd bij, u kan nog kiezen voor een goeie oplossing voor het te laat is. 

http://forum.livios.be/nl/ruwbouw/na-isolatie/vocht-problemen-in-muren-na-isolatie-aangebracht-aan-de-onderkant-van-de-kepers-alles-kwijt?page=1#message-1

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/extra/gratis-diensten/vraag-en-antwoord/vraag/32181/ruimte-achter-isolatieplaten-en-onderdak-niet-opgevuld-hoe-los-ik-dit-op/

Foute isolatiechape gegoten.

8 reacties ·

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Een afgeschraapte EPS-mortel zal niet egaal genoeg zijn om isolatieplaten op te leggen, die moeten geplaatst worden in een soort dunne uitvulmortel om het wat te egaliseren. Best nat in nat.

Of de EPB-verslaggever en architect hun werk hebben gedaan valt altijd te twijfelen. Je moet als bouwheer ook natuurlijk alle zaken die je wijzigt aan het lastenboek of anders laat uitvoeren vooraf melden en laten goedkeuren door architect én EPB-verslaggever. Het is anderzijds ook hun taak om de bouw zelf op te volgen. Alles hangt er dus van af in hoeverre je als bouwheer alle partijen vooraf op de hoogte hebt gesteld van je gewijzigde keuze naar uitvoering voor de vloerisolatie.

Betonvloer isoleren in kruipruimte, waarmee?

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Ik handel wel uit commercieel belang en er mag dus zeker enige kanttekening gemaakt worden bij wat ik vertel. Ik ken het systeem van de schelpen ook, maar ik snap hier echt iets technisch niet las het gebruikt zou worden als thermische isolatie van de bouwlaag erboven.

Als je de vloer (grond) van een kruipruimte thermisch gaat isoleren (met eender welk materiaal), hoe ka, dit dan een impact hebben op de thermische prestatie van het plafond van de kruipkelder ? Het is toch de bedoeling om de vloer van het gelijkvloers thermisch te isoleren ?

De volle grond of vloerplaat van een kruipruimte staat trouwens op 11 à 13°C meestal, gezien aardwarmte. Waarom zou je die aardwarmte willen afschermen ?

Schelpen en andere systemen voor de vloer van een kruipkelder zijn mijns inziens nuttig voor het verdampen van grondvocht te vertragen. Sommige vochtige kruipruimtes schijnen hierdoor op te drogen. Een verluchting steken aan de zijkanten van de kruipkelder lost trouwens dat probleem ook op, het gaat vaak over een te hoge dampspanning door hoge relatieve luchtvochtigheid in de kruipruimte.

Als je anderzijds een verluchting gaat steken in de kruipruimte of je hebt al een bestaande verluchting, dan koelt de kruipruimte in de winter wat af en is het isoleren van de vloer van de kruipruimte thermisch gezien zinloos. 

Kortom, ik breek hier geen product of systeem af, maar ik zie het nut niet in om het te gebruiken voor de gevraagde toepassing.

Dakisolatie juist geplaatst door dakwerker?

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

De dakwerker gaat er in alle geval nogal licht over. Ik begrijp inderdaad best wel dat hij met een scheef dak wat kunstgrepen moet uitvoeren, maar dan zou het met een blauwe elastisch blijvende PUR moeten opgeschuimd worden en zo goed mogelijk afgekleefd. De methode die het beste is, is het voorzien van wachtfolies op plaatsen waar je niet aan kan. Maar het zijn de minderheid van aannemers die dat voorzien.

Volledige damprem of dampregulerend scherm?

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Een vochtregulerend dampscherm moet enkel in uitzonderlijke gevallen toegepast worden, wanneer er te vrezen valt dat er toch een zekere opbouw is van vocht achter het dampscherm. In dat geval kan een vochtregulerend dampscherm zijn vocht kwijt in de zomer naar de binnenomgeving toe.

Let op : je dampscherm blijft niet zichtbaar en komt achter een bekleding, velen stellen zich terecht de vraag in hoeverre de droging die op papier wordt gezet ook in de praktijk nog gebeurd nadat er een laag luchtdichte pleister of gipskarton overheen gaat, een verflaag, vliesbehang, ... 

Wij plaatsen dit als de architect het voorschrijft of ingeval bijzondere situaties bij isolatie van platte daken waarbij tussen een open roostering geïsoleerd wordt. Vele fabrikanten rekenen uit of je een intelligent dampscherm nodig hebt of niet op basis van je (dak)opbouw. Je kan dus ook bij hen te rade gaan.

Je kan ook denken : baat het niet dan schaadt het niet, ik plaats het toch altijd ? Maar er zijn ook gevallen waar een intelligent dampscherm af te raden valt. En let op met de opbouwfase van een woning, er zijn situaties waarbij véél bouwvocht van pleisterwerk en chape in de isolatie makkelijker kan indringen dan bij een gesloten 'dom' dampscherm. Dat duurt dan weer lang voordat die droging zich heeft doorgezet (we spreken over jaren). Slim is niet altijd beter.

Isolatie spouwmuur oud appartementsgebouw met buitenmuren in geglazuurde en witte bouwstenen

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Er zit niets nieuws aan te komen. Bovendien zal dit niets verhelpen aan het probleem dat hier beschreven staat. Het is de bouwfysische eigenschap van een spouwtmuur waardoor die niet geschikt is en nooit zal zijn

Hoe isolatiedeken leggen op betonnen- zoldervloer?

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

In feite stond in de vraagstelling al een tegenstrijdigheid. Expert en DHZ-zaak, die hebben wij in geen 35 jaar al tegengekomen in dezelfde ruimte. 

Een beton is al zo dampdicht dat ik ook zonder enige folie werk, enkel opletten voor eventuele openingen in de beton waar inbouwspots of doorvoeren zitten. Langs daar komt veel tocht en dus ook vochtige binnenlucht in de isolatie. Afdekken aan de bovenzijde ben ik ook geen fan van, als je het al doet moet die folie dampopen zijn.

Gezien de isolatie al gekocht is, alufolie dan toch zeker naar onderen toe op de beton leggen en alles netjes aan mekaar doen aansluiten qua isolatiedeken. Aftapen niet mogelijk en niet nodig.

Is het aangeraden of noodzakelijk de plafond van de gelijkvloers te isoleren?

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Het voordeel van een plafond te isoleren tussen twee verdiepingen, mits het zoals op de foto gaat over een houten roostering, is niet thermisch maar akoestisch. Aangezien er normaal boven en beneden dezelfde temperatuur heerst is er geen warmtetransport en ook geen isolatie nodig. Maar een lege houten roostering waar je dan een plafond onder zou hangen presteert akoestisch véél slechter dan eentje gevuld met glaswol of rotswol.

Dak onverwarmde zolder isoleren

3 reacties ·

Reactie van Isolatie Verhoeven Kampenhout

Er mag geen luchtlaag meer zitten tussen onderdak en isolatie

Mvg David

1 2 3 4 5 6 7 8 · Volgende